"Украли су ми бебу, а лажу да је умрла"

Јуче је прошло пет месеци од како сам се породила у Вишеградској, и тада су ми рекли да је моја беба умрла на порођају. Ипак, ја знам да то није истина и уверена сам да је моја ћерка и даље жива, прича за "24 сата" Ратка Рачић (36) из Рашке.

Србија 19.08.2015 | 07:54
"Украли су ми бебу, а лажу да је умрла"

Ратка се 17. марта породила у Вишеградској у Београду, јер у Рашкој нема гинеколошке клинике на којој би могла да води трудноћу. Мислила је да ће у престоници имати најбољи третман.

- Трудноћа је текла сасвим нормално, али сам редовно ишла на контроле, јер сам ја рођена са спојеним прстима, па су страховали да би и дете могло да има неких проблема. Срећом, беба је била здрава, а трудноћа је до последњег тренутка текла као по лоју. А онда су 17. марта, лекари у ГАК Вишеградска одлучили да ипак треба да се породим царским резом - присећа се Ратка.

Иако су је од пола 11 ујутру држали на столу и чекали да крене природно да се порађа без икакве индукције, тек у шест поподне су лекари одлучили да је ипак ставе под тоталну анестезију и изврше порођај царским резом.

- Пре тога ми је доктор пресекао водењак и био је беле боје, како и треба. Онда су ме ставили под тоталну анестезију, а кад сам се пробудила, дошла је докторка и рекла ми да је моја беба умрла - прича дрхтавим гласом Ратка.

Није желела да види своје мртво дете да јој не би остало такво у успомени, али зна да су јој рекли да је у питању била девојчица. Рекли су јој да мора да потпише да званично не жели да види дете.

- Онако ошамућена после анестезије, потписала сам све што су ми дали.Тек када је после моја породица дошла и желела да узме тело бебе како би је сахранили, речено им је да сам уједно потписала пристанак да ће је сахранити болница, а не породица. То нам је одмах било сумњиво, а све је постало још замршеније када смо видели да на обдукционом налазу неколико пута пише да се ради о девојчици, а на задњој страни истог документа је великим словима наглашено да је дечак - збуњена је Ратка.

Она је од 17. до 23. марта била у потпуној изолацији, а прва два дана није могла ни да се чује са родитељима како би им јавила шта се дешава.

- Ја знам и осећам да је моја беба жива, страхујем да су је продали негде у иностранству. Ово је све још увек јако свеже и болно, али имам снаге да наставим да се борим, јер верујем да ћу поново једног дана видети своју ћерку. Поднела сам пријаву у Тужилаштву и сада чекамо да добијемо одобрење за ексхуминацију како бих лично, независно од државе, обавила ДНК анализу. Сигурна сам да ће то показати да се у гробном месту не налази моје дете - одлучна је она.

Ратка каже да њена прича није усамљена, а то потврђује и Владимир Чичаревић из Удружења родитеља украдених беба. Према његовим речима, немогуће је установити колико тачно беба је нестало, али да се претпоставља да за претходне четири деценије тај број иде преко 10.000 беба, а могао би, каже, да буде и много већи.

Уређај који ће спречити крађу беба

Млади научник Комлен Лаловић патентирао је уређај за узимање отисака прстију мајке и бебе како би се одмах на порођају доказало материнство. Овим би се спречиле и евентуалне злоупотребе, као што су крађа или замена беба у породилиштима. Ради се о дуалном биометријском скенеру отиска прста, јединственом, јер истовремено скенира два различита отиска прста - бебе и мајке.

- На моменту рођења узима се отисак детета и мајке. Уређај шифрује те податке, памти их и издаје пин код мајци. Када дође време за излазак из породилишта, мајка уноси пин код у уређај и приступа подацима који су скенирани при рођењу. Тада мајка поново ради отисак свог прста, али и бебиног, и ако је све у реду, уређај даје верификацију да је то њено дете - објашњава Лаловић како уређај функцинише.

Лаловић је на рођењу свог сина показао да уређај заиста функционише, а за сада су ГАК „Народни фронт“, породилишта у Нишу и Суботици, заинтересована су за његов изум.

Извор: 24.сата

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Болничар.

18.08.2015 20:57

Ајмо полицијо у акцију, и осветлајте образ овом народу.А доктору, и свити, ако се доказе да су лопови послати на трајно издрзавање казне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свашта

18.08.2015 21:01

Забога на Косову Албанци ваде и краду унутрашње органе, а у Републици Српској српски доктори краду новорођену дјецу, невиђени злочин зар не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Те

19.08.2015 09:50

Висеградска улица у Београду је у РС?

Name

Никола Озрен

18.08.2015 22:17

Правда за мајку,а овај изум свака цаст комсо он је родом са озрена зиви у београду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

искрено говореци

18.08.2015 22:34

Коме би требало њено дјете? ЕУ је полицијска дрзава и свако усвојење иде преко дрзаве ради закона али и новца које родитељи добијају да би финанцирали усвојење. Медјутим, тај уредјај би смирио дусевне боли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

19.08.2015 14:42

Не могу да вјерујем да има таквих умова и данас у србији да се тим баве. Немогуце да постоји криминална група људи, то не мозе цовјек сам, а да није организовано са нивоа дрзаве. Невјероватно.

ОДГОВОРИТЕ