"Ukrali su mi bebu, a lažu da je umrla"

Juče je prošlo pet meseci od kako sam se porodila u Višegradskoj, i tada su mi rekli da je moja beba umrla na porođaju. Ipak, ja znam da to nije istina i uverena sam da je moja ćerka i dalje živa, priča za "24 sata" Ratka Račić (36) iz Raške.

Srbija 19.08.2015 | 07:54
"Ukrali su mi bebu, a lažu da je umrla"

Ratka se 17. marta porodila u Višegradskoj u Beogradu, jer u Raškoj nema ginekološke klinike na kojoj bi mogla da vodi trudnoću. Mislila je da će u prestonici imati najbolji tretman.

- Trudnoća je tekla sasvim normalno, ali sam redovno išla na kontrole, jer sam ja rođena sa spojenim prstima, pa su strahovali da bi i dete moglo da ima nekih problema. Srećom, beba je bila zdrava, a trudnoća je do poslednjeg trenutka tekla kao po loju. A onda su 17. marta, lekari u GAK Višegradska odlučili da ipak treba da se porodim carskim rezom - priseća se Ratka.

Iako su je od pola 11 ujutru držali na stolu i čekali da krene prirodno da se porađa bez ikakve indukcije, tek u šest popodne su lekari odlučili da je ipak stave pod totalnu anesteziju i izvrše porođaj carskim rezom.

- Pre toga mi je doktor presekao vodenjak i bio je bele boje, kako i treba. Onda su me stavili pod totalnu anesteziju, a kad sam se probudila, došla je doktorka i rekla mi da je moja beba umrla - priča drhtavim glasom Ratka.

Nije želela da vidi svoje mrtvo dete da joj ne bi ostalo takvo u uspomeni, ali zna da su joj rekli da je u pitanju bila devojčica. Rekli su joj da mora da potpiše da zvanično ne želi da vidi dete.

- Onako ošamućena posle anestezije, potpisala sam sve što su mi dali.Tek kada je posle moja porodica došla i želela da uzme telo bebe kako bi je sahranili, rečeno im je da sam ujedno potpisala pristanak da će je sahraniti bolnica, a ne porodica. To nam je odmah bilo sumnjivo, a sve je postalo još zamršenije kada smo videli da na obdukcionom nalazu nekoliko puta piše da se radi o devojčici, a na zadnjoj strani istog dokumenta je velikim slovima naglašeno da je dečak - zbunjena je Ratka.

Ona je od 17. do 23. marta bila u potpunoj izolaciji, a prva dva dana nije mogla ni da se čuje sa roditeljima kako bi im javila šta se dešava.

- Ja znam i osećam da je moja beba živa, strahujem da su je prodali negde u inostranstvu. Ovo je sve još uvek jako sveže i bolno, ali imam snage da nastavim da se borim, jer verujem da ću ponovo jednog dana videti svoju ćerku. Podnela sam prijavu u Tužilaštvu i sada čekamo da dobijemo odobrenje za ekshuminaciju kako bih lično, nezavisno od države, obavila DNK analizu. Sigurna sam da će to pokazati da se u grobnom mestu ne nalazi moje dete - odlučna je ona.

Ratka kaže da njena priča nije usamljena, a to potvrđuje i Vladimir Čičarević iz Udruženja roditelja ukradenih beba. Prema njegovim rečima, nemoguće je ustanoviti koliko tačno beba je nestalo, ali da se pretpostavlja da za prethodne četiri decenije taj broj ide preko 10.000 beba, a mogao bi, kaže, da bude i mnogo veći.

Uređaj koji će sprečiti krađu beba

Mladi naučnik Komlen Lalović patentirao je uređaj za uzimanje otisaka prstiju majke i bebe kako bi se odmah na porođaju dokazalo materinstvo. Ovim bi se sprečile i eventualne zloupotrebe, kao što su krađa ili zamena beba u porodilištima. Radi se o dualnom biometrijskom skeneru otiska prsta, jedinstvenom, jer istovremeno skenira dva različita otiska prsta - bebe i majke.

- Na momentu rođenja uzima se otisak deteta i majke. Uređaj šifruje te podatke, pamti ih i izdaje pin kod majci. Kada dođe vreme za izlazak iz porodilišta, majka unosi pin kod u uređaj i pristupa podacima koji su skenirani pri rođenju. Tada majka ponovo radi otisak svog prsta, ali i bebinog, i ako je sve u redu, uređaj daje verifikaciju da je to njeno dete - objašnjava Lalović kako uređaj funkciniše.

Lalović je na rođenju svog sina pokazao da uređaj zaista funkcioniše, a za sada su GAK „Narodni front“, porodilišta u Nišu i Subotici, zainteresovana su za njegov izum.

Izvor: 24.sata

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Bolničar.

18.08.2015 20:57

Ajmo policijo u akciju, i osvetlajte obraz ovom narodu.A doktoru, i sviti, ako se dokaze da su lopovi poslati na trajno izdrzavanje kazne.

ODGOVORITE
Name

Svašta

18.08.2015 21:01

Zaboga na Kosovu Albanci vade i kradu unutrašnje organe, a u Republici Srpskoj srpski doktori kradu novorođenu djecu, neviđeni zločin zar ne.

ODGOVORITE
Name

Te

19.08.2015 09:50

Visegradska ulica u Beogradu je u RS?

Name

Nikola Ozren

18.08.2015 22:17

Pravda za majku,a ovaj izum svaka cast komso on je rodom sa ozrena zivi u beogradu.

ODGOVORITE
Name

iskreno govoreci

18.08.2015 22:34

Kome bi trebalo njeno djete? EU je policijska drzava i svako usvojenje ide preko drzave radi zakona ali i novca koje roditelji dobijaju da bi financirali usvojenje. Medjutim, taj uredjaj bi smirio dusevne boli.

ODGOVORITE
Name

Brle

19.08.2015 14:42

Ne mogu da vjerujem da ima takvih umova i danas u srbiji da se tim bave. Nemoguce da postoji kriminalna grupa ljudi, to ne moze covjek sam, a da nije organizovano sa nivoa drzave. Nevjerovatno.

ODGOVORITE