Кажу да сам луд што сам дошао у Србију

Преживио сам пакао у Сирији, гледао сам како људи гину, био сам у затвору и преживио заробљеништво ИСИС-а. Ови су само неки од разлога који су Омара Зизу (36) нагнали да затражи азил у Србији.

Србија 18.08.2015 | 21:46
Кажу да сам луд што сам дошао у Србију

“Желио сам да побјегнем, али никада нисам сањао западну Европу, Србија је мој избор”, каже Зизо, један од 15 миграната који су ове године успјели да добију одобрење за боравак у Србији.

Алеп

“Долазим из Алепа. Када су 2011. године почеле демонстрације и сукоби са режимом, ми смо били безбједни. Годину дана касније, међутим, у град је ушла армија и почели су да пуцају на противнике власти. Као одговор на то појавила се сиријска ослободилачка армија, па је Алеп подјељен на два дијела”, прича Зизо. Град тада постаје главно поприште сукоба сиријског грађанског рата.

Затвор

“Могао си да бираш, или ћеш да носиш пушку, или да радиш у хуманитарној организацији. Изабрао сам ово друго. Помагали смо дјеци која су баш у овом рату остала без родитеља. Било их је много. Превише”, каже Зизо.

У једном тренутку режим је почео да хапси хуманитарце.

“Недјељу дана држали су ме у затвору, а неизјвесност, притисци и мучење трајали су наредна три мјесеца. Био сам приморан да им платим да би ме пустили. Тек што сам се вратио у опозициони дио Алепа, заробио ме ИСИС. Држали су ме 36 сати. Када сам побјегао, схватио сам да је вријеме да одем из земље. Оставио сам маму, брата, сестру...”, прича Зизо.

Покушао је да се настани у Турској и у Емиратима. Затим је дошао у Србију код пријатеља којег познаје 20 година.

Посао

"Хтио сам да покренем посао. Имао сам план да продајем половне тракторе Египту и Сирији, али ваша држава није хтјела да ми да радну визу. Нисам желио да тражим азил, али сам био приморан. Србија није финансијски јака земља, али нам је ближа културолошки, по начину живљења, љубави према животу и по духу, од развијене западне Европе. Срби ми говоре да сам луд што сам дошао овдје, јер они сами одавде желе да побјегну - каже он, и додаје да му је тешко кад види људе који су прошли исто што и он, можда и горе, како спавају у београдским парковима, без заштите, без медицинске помоћи.

(Блиц.рс)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЗЕКО

18.08.2015 20:18

Србија је за тебе премија,засвуци рукаве и са 400 евра цес некако прегурат мјесец.

ОДГОВОРИТЕ
Name

премијер

18.08.2015 20:28

А ко ће да ти брани кућу? Ја? Зизо, пушку у руке и у борбу за слободу.

ОДГОВОРИТЕ