Kažu da sam lud što sam došao u Srbiju

Preživio sam pakao u Siriji, gledao sam kako ljudi ginu, bio sam u zatvoru i preživio zarobljeništvo ISIS-a. Ovi su samo neki od razloga koji su Omara Zizu (36) nagnali da zatraži azil u Srbiji.

Srbija 18.08.2015 | 21:46
Kažu da sam lud što sam došao u Srbiju

“Želio sam da pobjegnem, ali nikada nisam sanjao zapadnu Evropu, Srbija je moj izbor”, kaže Zizo, jedan od 15 migranata koji su ove godine uspjeli da dobiju odobrenje za boravak u Srbiji.

Alep

“Dolazim iz Alepa. Kada su 2011. godine počele demonstracije i sukobi sa režimom, mi smo bili bezbjedni. Godinu dana kasnije, međutim, u grad je ušla armija i počeli su da pucaju na protivnike vlasti. Kao odgovor na to pojavila se sirijska oslobodilačka armija, pa je Alep podjeljen na dva dijela”, priča Zizo. Grad tada postaje glavno poprište sukoba sirijskog građanskog rata.

Zatvor

“Mogao si da biraš, ili ćeš da nosiš pušku, ili da radiš u humanitarnoj organizaciji. Izabrao sam ovo drugo. Pomagali smo djeci koja su baš u ovom ratu ostala bez roditelja. Bilo ih je mnogo. Previše”, kaže Zizo.

U jednom trenutku režim je počeo da hapsi humanitarce.

“Nedjelju dana držali su me u zatvoru, a neizjvesnost, pritisci i mučenje trajali su naredna tri mjeseca. Bio sam primoran da im platim da bi me pustili. Tek što sam se vratio u opozicioni dio Alepa, zarobio me ISIS. Držali su me 36 sati. Kada sam pobjegao, shvatio sam da je vrijeme da odem iz zemlje. Ostavio sam mamu, brata, sestru...”, priča Zizo.

Pokušao je da se nastani u Turskoj i u Emiratima. Zatim je došao u Srbiju kod prijatelja kojeg poznaje 20 godina.

Posao

"Htio sam da pokrenem posao. Imao sam plan da prodajem polovne traktore Egiptu i Siriji, ali vaša država nije htjela da mi da radnu vizu. Nisam želio da tražim azil, ali sam bio primoran. Srbija nije finansijski jaka zemlja, ali nam je bliža kulturološki, po načinu življenja, ljubavi prema životu i po duhu, od razvijene zapadne Evrope. Srbi mi govore da sam lud što sam došao ovdje, jer oni sami odavde žele da pobjegnu - kaže on, i dodaje da mu je teško kad vidi ljude koji su prošli isto što i on, možda i gore, kako spavaju u beogradskim parkovima, bez zaštite, bez medicinske pomoći.

(Blic.rs)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ZEKO

18.08.2015 20:18

Srbija je za tebe premija,zasvuci rukave i sa 400 evra ces nekako pregurat mjesec.

ODGOVORITE
Name

premijer

18.08.2015 20:28

A ko će da ti brani kuću? Ja? Zizo, pušku u ruke i u borbu za slobodu.

ODGOVORITE