Зашто је дјечак вратио играчку волонтерки?

Ову потресну причу испричала нам је једна волонтерка из Миксалишта у Београду, која је остала затечена због неочекиваног геста једног малишана који је избегао са својом породицом...

Србија 18.08.2015 | 16:40
Зашто је дјечак вратио играчку волонтерки?

„Постоје и такве породице које стоје негде у прикрајку, и из ћошка посматрају целу ситуацију која се око њих одвија. И даље су у неверици – да су некад имали скоро све, а данас - апсолутно ништа, сем голог живота који проводе у земљи за коју нису никад ни сањали да ће је видети, а камоли бити избеглице у њој. Кад се рашчисти гужва, онда обично тугаљиво приђу, и замоле за воду, или нешто од одеће која им је преко потребна... Заиста, има и таквих који се устручавају, и којима је непријатно да траже било шта", рекла је девојка која је служила мигрантима давајући им потребне ствари које су за њих Београђани донирали у Миксалишту.

"Заиста, није реткост наићи на такве људе. Много ми их је жао, сви треба да саосећамо са њима...“, рекла је млада волонтерка.

„Знате, има ту много избеглих породица које су у својој домовини биле богате, и имале су нормалан, па и господствен начин живота. То се и види по њиховом васпитању и понашању", изјавила је волонтерка.

Сцена за памћење

"Једна сцена ме посебно дубоко дирнула. Док смо делили играчке, поклонили смо једном дечаку једну плишану играчку. Видела сам како се играо сам са њом, и било му је занимљиво. Све време је трчао око стола, грлећи играчку као најбољег пријатеља. Био је јако срећан. Након неког времена, малишан је пришао и вратио ми играчку, и јако сам се изненадила...", казала је девојка.

"Касније, када је дошао један мигрант с којим сам се споразумевала на енглеском, замолила сам га да пита дечака зашто ми је вратио играчку коју сам му дала. Када ми је одговорио - остала сам без текста. Малишан није задржао играчку јер није његова!“, тужно је изјавила волонтерка. "Како је рекао свом земљаку, оставио је играчку јер није његова, а и друга деца треба да се играју са њом", казала је девојка и даље се чудећи невиђеној учтивости малишана.

Гест малишана довео волонтерку до суза

"У том тренутку ми је било јако тешко, чак сам и заплакала... Било ми је јако симпатично што је вратио играчку, али, са друге стране, ви видите колико је то дете лепо васпитано, чим не прихвата олако ствари које нису његове, а све време мисли и на другаре око њега - који би се такође играли", тужно је изјавила девојка.

"Заиста, много је потресних слика и прича које ови људи имају. Уопште им није лако, надам се да ће се ова њихова ситуација што пре средити, и да ће наћи бољи живот, ма где био", казала је волонтерка.

Извор: Србија данас

Коментари / 0

Оставите коментар