Zašto je dječak vratio igračku volonterki?

Ovu potresnu priču ispričala nam je jedna volonterka iz Miksališta u Beogradu, koja je ostala zatečena zbog neočekivanog gesta jednog mališana koji je izbegao sa svojom porodicom...

Srbija 18.08.2015 | 16:40
Zašto je dječak vratio igračku volonterki?

„Postoje i takve porodice koje stoje negde u prikrajku, i iz ćoška posmatraju celu situaciju koja se oko njih odvija. I dalje su u neverici – da su nekad imali skoro sve, a danas - apsolutno ništa, sem golog života koji provode u zemlji za koju nisu nikad ni sanjali da će je videti, a kamoli biti izbeglice u njoj. Kad se raščisti gužva, onda obično tugaljivo priđu, i zamole za vodu, ili nešto od odeće koja im je preko potrebna... Zaista, ima i takvih koji se ustručavaju, i kojima je neprijatno da traže bilo šta", rekla je devojka koja je služila migrantima davajući im potrebne stvari koje su za njih Beograđani donirali u Miksalištu.

"Zaista, nije retkost naići na takve ljude. Mnogo mi ih je žao, svi treba da saosećamo sa njima...“, rekla je mlada volonterka.

„Znate, ima tu mnogo izbeglih porodica koje su u svojoj domovini bile bogate, i imale su normalan, pa i gospodstven način života. To se i vidi po njihovom vaspitanju i ponašanju", izjavila je volonterka.

Scena za pamćenje

"Jedna scena me posebno duboko dirnula. Dok smo delili igračke, poklonili smo jednom dečaku jednu plišanu igračku. Videla sam kako se igrao sam sa njom, i bilo mu je zanimljivo. Sve vreme je trčao oko stola, grleći igračku kao najboljeg prijatelja. Bio je jako srećan. Nakon nekog vremena, mališan je prišao i vratio mi igračku, i jako sam se iznenadila...", kazala je devojka.

"Kasnije, kada je došao jedan migrant s kojim sam se sporazumevala na engleskom, zamolila sam ga da pita dečaka zašto mi je vratio igračku koju sam mu dala. Kada mi je odgovorio - ostala sam bez teksta. Mališan nije zadržao igračku jer nije njegova!“, tužno je izjavila volonterka. "Kako je rekao svom zemljaku, ostavio je igračku jer nije njegova, a i druga deca treba da se igraju sa njom", kazala je devojka i dalje se čudeći neviđenoj učtivosti mališana.

Gest mališana doveo volonterku do suza

"U tom trenutku mi je bilo jako teško, čak sam i zaplakala... Bilo mi je jako simpatično što je vratio igračku, ali, sa druge strane, vi vidite koliko je to dete lepo vaspitano, čim ne prihvata olako stvari koje nisu njegove, a sve vreme misli i na drugare oko njega - koji bi se takođe igrali", tužno je izjavila devojka.

"Zaista, mnogo je potresnih slika i priča koje ovi ljudi imaju. Uopšte im nije lako, nadam se da će se ova njihova situacija što pre srediti, i da će naći bolji život, ma gde bio", kazala je volonterka.

Izvor: Srbija danas

Komentari / 0

Ostavite komentar