Пруга Београд - Сарајево приоритет!

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је да је реконструкција пруге Београд-Сарајево један од пројеката који повезује земље западног Балкана и за који и Србија и БиХ сматрају да га треба реализовати што прије.

Босна и Херцеговина 18.08.2015 | 22:45
Пруга Београд - Сарајево приоритет!

"Стављамо га у врх наших приоритета и надамо се да ћемо на предстојећем самиту у Бечу успјети да затворимо и финансијску и временску динамику како би кренули у израду прво документације, а онда и реализацију самог пројекта", рекао је Звиздић новинарима у Сарајеву.

Крајем августа у Бечу ће бити одржана регионална конференција на којој ће бити представљени инфраструктурни пројекти за подручје западног Балкана.

Звиздић је објаснио да постоје двије врсте пројеката, они који су везани за сваку од земља, као што је унутрашња транспортна мрежа, и они који повезују државе, попут реконструкције пруге Београд-Сарајево.

Предсједавајући Савјета министара истакао је да пројекти о којима ће се говорити на самиту у Бечу имају двије фазе, односно пролазна времена.

Први је, каже он, везан за период до 2023. године, а други до 2030. године, до када сви пројекти који се односе на регион југосточне Европе односно западног Балкана морају да буду завршени.

"Наш је фокус да што више пројеката завршимо у овој првој фази, до 2023. године, и зато ћемо преферирати пројекте који имају готову пројектно-техничку документацију и који су у статусу припремљености да практично може одмах почети њихова реализација", објаснио је Звиздић.

Осврћући се на информације о могућој реконструкцији Савјета министара БиХ Звиздић је рекао да она није реална и да су лидери владајућих странака на нивоу БиХ задовољни радом ове институције.

"Реконструкција Савјета министара и Владе Федерације, према мом мишљењу, нису везани процеси. Сматрам да је више ријеч о различитим политичким калкулацијама него о некој реалној пројекцији и реалном пројекту", оцијенио је Звиздић.

Ако се погледају изјаве свих лидера партија које чине Савјет министара - Бакира Изетбеговића, Драгана Човића, Младена Иванића и Младена Босића, додао је Звиздић, сви су се у задњих седам дана врло позитивно изјаснили о раду и динамици рада Савјета министара.

"Сви су дали пуну подршку Савјету министара да наставимо проводити реформе које смо започели и динамизујемо ове евроатлантске интеграције које су у врло значајној фази. Мислим да је прије свега ријеч о политичким калкулацијама, а не о пројектима који би могли да имају неку своју реалну реализацију", сматра Звиздић.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

л

18.08.2015 14:19

Идемо возом на сплавове!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додо

18.08.2015 14:55

А гдје је господар пола Босне, њега нико изгледа не пита, е неће то моћи тако госпосине Звиздићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

18.08.2015 15:00

Повратна карта возом на релацији Приједор-Сарајево кошта 62 КМ и важи само 6 дана. Ако се остаје дуже, мора се купити једносмјерна карта по цијени од 38 КМ, дакле 76 КМ у оба смјера. Мој аутомобил у оба смјера на наведеној релацији потроши око 30 литара безоловног бензина(око 60 КМ).Паметном доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема фрке

18.08.2015 15:12

Јел то она ратна прича да ће се правити нова пруга од Милошеваца ниже Шамца и ићи до Бијељине. А онда старом пругом преко оног расклиматаног моста на Сави?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

18.08.2015 19:12

Васи возови су сви просли,неке су довезли а неке одвезли. Возова за Србију неце бити ни за 50 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

подрињац

18.08.2015 20:56

Правите сто пре,да ови мигранти могу правити еxпорт-импорт са вехабијама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ммм

18.08.2015 21:00

Па нисмо ми луди да се возимо модерним возовима 300 на сат , сигурније је овако 30 на сат са редовним касњењем ? (ИМАМО МИ ДОСТА ВРЕМЕНА НИКУД НЕ ЗУРИМО ).

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоло

19.08.2015 12:40

Кад пруга зарасте у коров, као на овој слици, то је свуда у свијету сигуран знак да ће ускоро или револуција или државни удар. Осим на Балкану,наравно...

ОДГОВОРИТЕ