Pruga Beograd - Sarajevo prioritet!

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da je rekonstrukcija pruge Beograd-Sarajevo jedan od projekata koji povezuje zemlje zapadnog Balkana i za koji i Srbija i BiH smatraju da ga treba realizovati što prije.

Bosna i Hercegovina 18.08.2015 | 22:45
Pruga Beograd - Sarajevo prioritet!

"Stavljamo ga u vrh naših prioriteta i nadamo se da ćemo na predstojećem samitu u Beču uspjeti da zatvorimo i finansijsku i vremensku dinamiku kako bi krenuli u izradu prvo dokumentacije, a onda i realizaciju samog projekta", rekao je Zvizdić novinarima u Sarajevu.

Krajem avgusta u Beču će biti održana regionalna konferencija na kojoj će biti predstavljeni infrastrukturni projekti za područje zapadnog Balkana.

Zvizdić je objasnio da postoje dvije vrste projekata, oni koji su vezani za svaku od zemlja, kao što je unutrašnja transportna mreža, i oni koji povezuju države, poput rekonstrukcije pruge Beograd-Sarajevo.

Predsjedavajući Savjeta ministara istakao je da projekti o kojima će se govoriti na samitu u Beču imaju dvije faze, odnosno prolazna vremena.

Prvi je, kaže on, vezan za period do 2023. godine, a drugi do 2030. godine, do kada svi projekti koji se odnose na region jugostočne Evrope odnosno zapadnog Balkana moraju da budu završeni.

"Naš je fokus da što više projekata završimo u ovoj prvoj fazi, do 2023. godine, i zato ćemo preferirati projekte koji imaju gotovu projektno-tehničku dokumentaciju i koji su u statusu pripremljenosti da praktično može odmah početi njihova realizacija", objasnio je Zvizdić.

Osvrćući se na informacije o mogućoj rekonstrukciji Savjeta ministara BiH Zvizdić je rekao da ona nije realna i da su lideri vladajućih stranaka na nivou BiH zadovoljni radom ove institucije.

"Rekonstrukcija Savjeta ministara i Vlade Federacije, prema mom mišljenju, nisu vezani procesi. Smatram da je više riječ o različitim političkim kalkulacijama nego o nekoj realnoj projekciji i realnom projektu", ocijenio je Zvizdić.

Ako se pogledaju izjave svih lidera partija koje čine Savjet ministara - Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića, Mladena Ivanića i Mladena Bosića, dodao je Zvizdić, svi su se u zadnjih sedam dana vrlo pozitivno izjasnili o radu i dinamici rada Savjeta ministara.

"Svi su dali punu podršku Savjetu ministara da nastavimo provoditi reforme koje smo započeli i dinamizujemo ove evroatlantske integracije koje su u vrlo značajnoj fazi. Mislim da je prije svega riječ o političkim kalkulacijama, a ne o projektima koji bi mogli da imaju neku svoju realnu realizaciju", smatra Zvizdić.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

l

18.08.2015 14:19

Idemo vozom na splavove!!

ODGOVORITE
Name

Dodo

18.08.2015 14:55

A gdje je gospodar pola Bosne, njega niko izgleda ne pita, e neće to moći tako gosposine Zvizdiću.

ODGOVORITE
Name

Saša

18.08.2015 15:00

Povratna karta vozom na relaciji Prijedor-Sarajevo košta 62 KM i važi samo 6 dana. Ako se ostaje duže, mora se kupiti jednosmjerna karta po cijeni od 38 KM, dakle 76 KM u oba smjera. Moj automobil u oba smjera na navedenoj relaciji potroši oko 30 litara bezolovnog benzina(oko 60 KM).Pametnom dosta.

ODGOVORITE
Name

Nema frke

18.08.2015 15:12

Jel to ona ratna priča da će se praviti nova pruga od Miloševaca niže Šamca i ići do Bijeljine. A onda starom prugom preko onog rasklimatanog mosta na Savi?

ODGOVORITE
Name

Zero

18.08.2015 19:12

Vasi vozovi su svi prosli,neke su dovezli a neke odvezli. Vozova za Srbiju nece biti ni za 50 godina.

ODGOVORITE
Name

podrinjac

18.08.2015 20:56

Pravite sto pre,da ovi migranti mogu praviti export-import sa vehabijama

ODGOVORITE
Name

Mmm

18.08.2015 21:00

Pa nismo mi ludi da se vozimo modernim vozovima 300 na sat , sigurnije je ovako 30 na sat sa redovnim kasnjenjem ? (IMAMO MI DOSTA VREMENA NIKUD NE ZURIMO ).

ODGOVORITE
Name

lolo

19.08.2015 12:40

Kad pruga zaraste u korov, kao na ovoj slici, to je svuda u svijetu siguran znak da će uskoro ili revolucija ili državni udar. Osim na Balkanu,naravno...

ODGOVORITE