Ивановићев бранилац тражи посјету породице

Одбрана Оливера Ивановића јутрос је поново од суда затражила да му се омогући посета породице у болници, јер се забраном посета крше његова основна права и као болесника и као притвореника.

Србија 18.08.2015 | 14:14
Ивановићев бранилац тражи посјету породице

Ивановићев бранилац Небојша Влајић рекао је Тањугу да је јутрос поново суду предао поднесак којим тражи да се најближим члановима Ивановићеве породице, који су га и до сада посећивали у притвору, дозволи да га обиђу у болници.

Адвокат нема одговор на питање зашто је судско веће уопште донело такву одлуку, којом се према његовом мишљењу крше Ивановићева права и као болесника и као притвореника.

Влајић је потврдио да он као адвокат може да посећује Ивановића у болници, иако је то покушано да се омете пре неколико дана.

Ивановић је у болници због штрајка глађу који је започео прошле седмице када му је судско веће продужило притвор до 6. октобра.

Пре три дана Апелациони суд у Приштини укинуо је то решење Основног суда из Митровице и вратио на снагу решење према којем му притво истиче 26. авгруста. Та одлука је правоснажна.

До 26. августа судко веће ће поново преиспитати да ли има разлога за даље продужење притвора Ивановићу.

Разлог због којег суд Ивановићу стално продужава притвор, је опасност од бекства, иако је Влада Србије раније је и за Ивановића и за пензионисаног пуковника МУП-а Србије Драгољуба Делибашића дала гаранције да ће бити доступни овдашњем правосуђу сваког тренутка, уколико им се омогући одбрана са слободе.

Суђење Ивановићу и још четворици Срба од којих се тројица бране са слободе званично је почело 18. децембра 2014. године, а наставак суђења у Основном суду у Косовској Митровици заказан је за 10. септембар.

Лидер Грађанске иницијативе је оптужен да је 14. априла 1999. и 3. фебруара 2000. починио ратни злочин против цивилног становништва и подстицао на тешко убиство више Албанаца у Косовској Митровици.

Међународним судским већем Основног суда у Косовској Митровици председава судија из Румуније Роксана Комша, а сва петорица Срба изјаснили су се на почетку суђења да се не осећају кривим за дела која им се стављају на терет.

Коментари / 0

Оставите коментар