Ivanovićev branilac traži posjetu porodice

Odbrana Olivera Ivanovića jutros je ponovo od suda zatražila da mu se omogući poseta porodice u bolnici, jer se zabranom poseta krše njegova osnovna prava i kao bolesnika i kao pritvorenika.

Srbija 18.08.2015 | 14:14
Ivanovićev branilac traži posjetu porodice

Ivanovićev branilac Nebojša Vlajić rekao je Tanjugu da je jutros ponovo sudu predao podnesak kojim traži da se najbližim članovima Ivanovićeve porodice, koji su ga i do sada posećivali u pritvoru, dozvoli da ga obiđu u bolnici.

Advokat nema odgovor na pitanje zašto je sudsko veće uopšte donelo takvu odluku, kojom se prema njegovom mišljenju krše Ivanovićeva prava i kao bolesnika i kao pritvorenika.

Vlajić je potvrdio da on kao advokat može da posećuje Ivanovića u bolnici, iako je to pokušano da se omete pre nekoliko dana.

Ivanović je u bolnici zbog štrajka glađu koji je započeo prošle sedmice kada mu je sudsko veće produžilo pritvor do 6. oktobra.

Pre tri dana Apelacioni sud u Prištini ukinuo je to rešenje Osnovnog suda iz Mitrovice i vratio na snagu rešenje prema kojem mu pritvo ističe 26. avgrusta. Ta odluka je pravosnažna.

Do 26. avgusta sudko veće će ponovo preispitati da li ima razloga za dalje produženje pritvora Ivanoviću.

Razlog zbog kojeg sud Ivanoviću stalno produžava pritvor, je opasnost od bekstva, iako je Vlada Srbije ranije je i za Ivanovića i za penzionisanog pukovnika MUP-a Srbije Dragoljuba Delibašića dala garancije da će biti dostupni ovdašnjem pravosuđu svakog trenutka, ukoliko im se omogući odbrana sa slobode.

Suđenje Ivanoviću i još četvorici Srba od kojih se trojica brane sa slobode zvanično je počelo 18. decembra 2014. godine, a nastavak suđenja u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici zakazan je za 10. septembar.

Lider Građanske inicijative je optužen da je 14. aprila 1999. i 3. februara 2000. počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i podsticao na teško ubistvo više Albanaca u Kosovskoj Mitrovici.

Međunarodnim sudskim većem Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici predsedava sudija iz Rumunije Roksana Komša, a sva petorica Srba izjasnili su se na početku suđenja da se ne osećaju krivim za dela koja im se stavljaju na teret.

Komentari / 0

Ostavite komentar