ИСИЛ: Нисте свјесни шта вам се спрема

“Нисте ни свјесни шта вам се спрема. Ускоро ће вас велика трагедија погодити, Ин шаа Аллах. Хвала Аллаху који помаже своје искрене робове муџахиде”, запријетила је терористичка организација ИСИЛ преко својих портала на босанском језику.

Босна и Херцеговина 18.08.2015 | 22:45
ИСИЛ: Нисте свјесни шта вам се спрема

Све док прошле седмице није оборен, портал “Вијести Уммета” редовно је објављивао поруке и најаве ИСИЛ-а. Након што је оборен, прешао је на резервни положај – отворио је портал “Сабља истине” који је јуче блокиран.

Јесу ли га срушиле обавјештајне службе БиХ, других држава или је ИСИЛ преко екипе “Вијести Уммета” која и даље ради намјерно направио драму, тешко је прецизно рећи. Прије два дана, терористички ИСИЛ најавио је да прати Езхера Бегановића из Сарајева, уредника Портала “Сафф” за кога упућенији кажу да је близак вехабијском покрету и да ће му одрубити главу.

Не треба заборавити да је у мају ове године БХРТ-у стигла порука у којој се каже: “Знајте да вам је у Босну дошла Исламска држава и да ћете ускоро да летите у ваздух и да ћете ускоро нестајати све док се застава ИСИЛ-а не буде вијорила Босном. Зора Ислама је стигла, у то будите увјерени.”

О овоме је одмах обавијештена Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) која је “подузела мјере из своје надлежности”.

Ко стоји иза портала “Вијести уммета” који већ годинама на најцрњи начин шири мржњу и позива на тероризам, никада није откривено. Оно што се зна јесте да је домен регистрован у Саудијској Арабији и да гласи на име Абдулаха Абдурахмана о коме нико ништа не зна. По неким неслужбеним информацијама, екипа која ради “Вијести Уммета” има сједиште негдје на Санџаку у Србији.

Према незваничним подацима око 300 држављана БИХ тренутно се бори под заставом ИСИЛА на ратиштима у Сирији и Ираку. Иначе, од прошле године у нашој земљи на снази је закон који забрањује одлазак бх. држављана на страна ратишта, али да се не примјењује доказују чењенице јер још још нико није кажњен.

Стручњаци за борбу против тероризма кажу да су за сигурност БиХ нарочито опасни они који се врате са ратишта из Сирије и Ирака, јер “засигурно се враћају са специјалним задацима”. ИСИЛ је прошлог мјесеца објавио свој план по којем ће до 2020. године освојити: БиХ, Хрватску, Србију, Аустрију, Мађарску, дио Украјине, Шпанију и још неке земље.

Након што су припадници ИСИЛ-а убили ни кривог ни дужног Томислава Салопека из Хрватске, на својим порталима на босанском језику ова терористичка организација је ликовала. Портал “Вијести Уммета” одмах је послао и поруку уз фотографију мртвог Салопека:

“Ово је завршетак хрватског држављанина и сваког оног ко се поиграва са Исламском државом.”

То је превршило све мјере и тај портал је угашен, али се ништа није промијенило – наставио је да ради под именом “Сабља истине”.

Доктор Џемалудин Латић, професор на Факултету исламских наука и један од најуваженијих бх. исламских учењака, оштро реагује на убиство Салопека и уопште оно што ради ИСИЛ, и инсистира да тај случај не угрози нити уништи односе између муслимана и католика у БиХ и Хрватској.

”Чињеница јесте да глобално муслиманско човјечанство није организовало никакву организацију која би у име њега доносила одлуке. Постојећи ОИЦ (Организација исламске кооперације) заправо је једини клуб који се састаје једном у четири године и више личи на хрпу рогова у врећи него на озбиљно политичко тијело. Да не кажем, како многе муслиманске заједнице Бошњака или муслимана Хрватске, муслимана западних земаља нису чланови тог тијела”, констатује проф. др Латић и наставља:

“Никаква, дакле, политичка, вјерска или друга легитимна организација није донијела одлуку да се Томиславу Салопеку одузме живот. Колико је нама познато, не постоји ниједно вјерско тијело, ниједна влада земаља са муслиманском већином, чак ниједан исламски учењак који није осудио сваку појаву тероризма у име ислама, јер се убијање онога који није никога убио по Шериату – исламској вјерској легислативи – означава као један од највећих гријеха и најстроже је забрањено.”

Према Латићу, ИСИЛ неће, како ствари стоје, престати са убијањем и прављењем највеће штете муслиманима:

“Шта да се ради? Јасно, морају се искорјењивати узроци који су довели до појаве ових терориста – осветника који дјелују ирационално, свирепо, без икаквих моралних обзира. Пошто је напад на недужног човјека, народ или земљу поремећај или стање борбе, задатак муслиманске заједнице је да то стање врати у стање мира, међусобне сарадње и благостања.”

Прошле седмице ИСИЛ је преко својих људи који су бх. Држављани, покренуо на босанском језику електронско издање свог магазина и излазиће два пута мјесечно. Уз разна упуства и захтјеве муслиманима у БиХ, Хрватској, Србији, Црној Гори објављују се и снимци терористичких акција и погубљења невиних људи.

Магазин се на ДВД-у већ дијели свугдје гдје има муслимана који говоре босанским језиком. Иначе, у службеном државном документу под називом “Стратегија БиХ за превенцију и борбу против тероризма за период од 2015. до 2020. године” каже се да је свако ширење екстремизма путем интернета потенцијална опасност по сигурност државе.

Низам: Могућ је напад на имиграцијски центар

Служба за послове са странцима при Министарству безбједности БиХ на највишем је ступњу приправности због појачаног приљива имиграната, али и информација о могућим нападима на Имиграцијски центар у којем се до депортације смјештају страни држављани који су у БиХ ушли илегално.

У БиХ стиже све више држављана земаља попут Кувајта, Катара и Саудијске Арабије који масовно купују земљиште и граде стамбене и пословне објекте. Тачно је да неки од њих долазе као улагачим но има и оних који злоупотријебе гостопримство у БиХ, задржавајући се мимо прописа или је, пак, користе као транзитну точку за одлазак у друге земље, у чему као посредници учествују и неки држављани БиХ.

Страни држављани за које се утврди да крше прописе БиХ, смјештају се у Имиграцијски центар код Сарајева. У Имиграцијскоим центру стање безбједности подигнуто је на највећу мјеру, јер у њему имамо популацију која долази из кризних земаља. Наше су претпоставке да би и Имиграцијски центар могао бити мета напада, изјавио је челник Службе за послове са странцима Изет Низам.

(Дневни лист)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

кусур

18.08.2015 11:49

Глупости

ОДГОВОРИТЕ
Name

М. Микић

18.08.2015 13:36

Не постоји никакви бошњачки језик. То је измишљотина непријатеља Бога и Србства уз прећутно одобрење Југословена и комуниста србског порекла.

Name

ре.ре.микић...Хусо и Хасо

18.08.2015 15:45

Како болан не постоји бошњачки језик..а ћија је ријћ кахва,па махрама,сахат...имамо ми преко неколико својих ријећи...само ми вама морамо то објаснит на Српском језику да ви нас разумијете болан.

Name

Синнy Боy

18.08.2015 11:49

На којем језику је портал? Никад чуо.Могли су оставити и на порталима на аустријском,аустралијском,америчком.......језику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан.бл

18.08.2015 11:52

Ста нам се спрема ??? Видели смо јос '92-'95 ... Оне исте сто је бабо увозио , сад увози његов син. Они сто су Србима секли главе на Озрену и за то били наградјени пасосем БиХ и златним љиљанима. Они никад и нису одлазили одавде, само су се притајили уз помоц Бакира. Изгледа да се полако буде. Све док нико не буде одговарао за убиства Срба , нема помирења . Ово су само илузије о сузивоту а сви смо свесни да од тога нема ниста. Само пропао план западњака. Него, Срби , окрените се сами себи. Надјите заједницки језик за насу добробит. Никад нам они из Сарајева неце мислити добро као они из Бања Луке и они са Пала или Требиња. Зивела Република Српска !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бих

19.08.2015 04:40

ти си сине пуко уби те национализам ја сам муслиман и немислим ти ниста лосе као ни велика вецина муслимана а ови одпадници и олос сто пису да ти казем будала је било и бице

Name

Дејан.бл

19.08.2015 10:45

Наравно да ме уби' национализам за разлику од вас које убија совинизам. Национализам по дефиницији није ниста лосе. 'воли своју нацију а постуј тудју' . По курану, сви који нису Муслимани су отпадници, толико о Вама.

Name

Серафим

18.08.2015 11:57

Није дзаба Мадјарска ударила зид, ресетке, Србија је препуна ектремиста свакаквих профила, најопасније су самоубице које це поцети дизати у ваздух успаване, и расрбљене, Србе!!!Вуцицев покусај убиства спава то је доказ да су Босњаци организовани и да су слознији висе него икад а и спремни да прихвате мудзахедине и са њима заједно ратују против свега сто је српско а и Хрвати це платити своју цену у Мостару и околини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кондор

18.08.2015 11:59

ТО НИТИ СУ БОРЦИ НИ РАТНИЦИ, ФУКАРЕ ОБИЦНЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

xyз

18.08.2015 14:10

Браво брате, одлицно си их описао

Name

зеро

18.08.2015 20:56

То брате,свака цаст ,брате.

Name

вупер

18.08.2015 12:01

То амери довлаце снаге да срусе Европу, они као то оспоравају. Тако је било и 90то кад су досли преко Загреба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска

18.08.2015 12:01

Е вала смо се и са горима тукли,па и са вама цемо,фукаре

ОДГОВОРИТЕ
Name

цце

18.08.2015 14:09

Е вала овај пут имате подрску и 97% Босњака то ти гарантујем

Name

Томбацар

18.08.2015 12:57

Насао је Баја нову тему за ове сто се лагано пале на гурање. А од референдума ниста. Па мора несто друго да буде тема

ОДГОВОРИТЕ
Name

м.м.

18.08.2015 13:17

Хоце ли неко из опстина изаци и реци ста су до сада купили у РС. Ти људи из Кувајта и осталих земаља. Засто се о томе цути.они купују а срби све висе продају станове,куце.Који је њихов мотив да купују. У ту прицу како им је овдје лијепо нико не вјерује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муслиман

18.08.2015 13:18

Нека нас драги Аллах сачува ове пошасти, све нас, ма које вјере били, јер ИСИЛ-овци су нељуди и крволоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сноуден

18.08.2015 14:13

НЕКА СЕ СИПА ПОЗАБАВИ,ПОЛИЦАЈЦИМА,ГРАНИЦНЕ ПОЛИВИЈЕ КОЈИ СУ АКТИВНИ ЦЛАНОВИ ВЕХАБИСКОГ ПОКРЕТА И ПОДРЗАВАЈУ ЈАВНИ ВРХАБИЗАМ И ИСИЛ!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фикрет

18.08.2015 14:26

Есхер Бегановиц. Је рођен у селу Голес. Травник. И од 90 их је занимљива особа.и сада их позива неко да нападну у Бих. Па неки напуштају вехабизам занимљиво нас време чека са вехабијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војко

18.08.2015 14:48

Ови ако нам улете и потурче нас ставиће нам омчу око врата па неће бити ни Босанског ни Србског а ни Хрватског језика то ћемо бити најсложнији и изгледа то ће нам бити једино решење .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Дејан Бл

18.08.2015 15:51

Тацно све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фарук

18.08.2015 16:00

Ста це нас задесити? Горе нам се не мозе десити, него оно сто смо дозивјели у прослом рату од насих комсија. Могу нам само попу....!

ОДГОВОРИТЕ
Name

свијест

18.08.2015 20:59

Исиловци, ни ви нисте свјесни шта се вама спрема. Вјерујте ми на ријеч. Не мислим на Босну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војвода

18.08.2015 21:14

Ако им Сипа неможе ништа нека се појачају равногорским покретом и решен проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сабља истине

18.08.2015 22:29

За оне који имају исламско образовање прва асоцијација је Силај цуприја тања од длаке, острија од сабље'. Мислим да људи су исфрустрирани свакодневном неимастином да морају негдје да то излију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

19.08.2015 15:59

Свака ти је тацна,војводо!

ОДГОВОРИТЕ