Како ће ЕУ реаговати на забрану ћирилице?

Од реаговања хрватске владе на забрану ћириличног писма у Вуковару, важније је да ли ће и како реаговати Европска унија, изјавио је министар Александар Вулин.

Србија 18.08.2015 | 12:21
Како ће ЕУ реаговати на забрану ћирилице?

Ако ЕУ може својој чланици да дозволи да забрани употребу писма једном народу, да забрани сећање на Србе којих у Хрватској више нема, или их има веома мало, ако може тако нешто да дозволи, питање је какве су то онда њене вредности, рекао је министар за рад Александар Вулин.

"Да ли смо ми онда зрели за ЕУ, ако ЕУ не може да одреагује на чист, јасан пример расизма", запитао се министар рада.

Он је на отварању Сајма запошљавања у Пожаревцу рекао новинарима да "нажалост није изненађен" одлуком вуковарског Градског већа да "протера" ћирилично писмо са градских установа, тргова и улица.

"Пре годину дана, пре две године, када је почело са разбијањем ћириличних табли у Вуковару и када је најједноставнија и потпуно цивилизацијска могућност да пишете и читате на свом језику у Републици Хрватској дигнута на ниво грађанског сукоба, ја сам рекао да онај ко разбија ћириличне табле једног народа, разбијао би и главе деце тог народа, само да може. И само да сме", истакао је Вулин.

Он је замолио надлежне у ЕУ да се замисле и поставе себи једноставно питање - шта би урадили и како би реаговали, колико би им времена требало да изађу са јасном реакцијом и јасним саопштењем да је ово урађено за било који други народ у Европи, било коју боју коже или религију.

"Да ли неко може да замисли, да рецимо, у Белгији неко забрани употребу немачког језика. Или да неко у Белгији забрани употребу француског језика, или да у Италији забране немачки језик", рекао је Вулин.

Он је додао да је после забране ћириличног писма, остало да се забрани само још Српска православна црква.

"И онда заиста Срба више неће бити ни у сећању. Споменици се већ руше, као што знате, у Новој Градишкој је пре неколико дана срушен споменик који је требало да буде сећање на побијене у последњем рату", истакао је Вулин.

Он је замолио хрватску владу да реагује и да, како је нагласио, распусти Веће које се прославило певањем усташких песама и које је забранило употребу ћириличног писма, и да реагују "онако како би свако цивилизован" реаговао на ту појаву расизма.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

како?!

18.08.2015 10:27

Исто као и на Олују тј наставак оног сто се десавало у Јасеновцу, геноцид над Србима у Федерацији БиХ, невидјене злоцине над Србима на Космету... Цутаце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

18.08.2015 10:48

Неце никако реаговати, Хрвати су пудлице од ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градишка

18.08.2015 11:32

Путуј Европо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

18.08.2015 11:45

Ста це им сада ћирилица кад је никад нису прихватали ти Брозови Срби из Хрватске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјоле на белу ладју

18.08.2015 13:04

Ово није примјер расизма јер и Срби и Хрвати припадају истој раси.Дакле министре, молим те не лупетај! Ово је примјер нацизма. Рвати су одувијек били нацисти само их је Југославија спутавала. Распадом Југе, Рвати су дошли на своје. Нема се ту шта рећи осим узети пушку у руку и отети своје поново. Ако нису у стању, а ниси, јер иза ових нациста стоји читав један НАТО који им је и добио рат, поклопи се и ћути. Рвати ће се наћи у чуду кад једног дана све варијанте српског језика буду забрањене у Рватској па буду морали говорити њемачки или неки други језик који ће им бити наметнут. Српским су се служили дуги низ година, бесплатно, али свему додје крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

18.08.2015 13:05

Е вала није ми јасно једна ствар паметујете за цирилицу ваб Србије а у сред срца Србије то јест у сумадији 90% натписа латиницом па које овде будала мајке ти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево

18.08.2015 14:00

Никако,посто су Срби национална мањина.Не пису ни у Сведској или Француској цирилицу па се не буне.

ОДГОВОРИТЕ