Kako će EU reagovati na zabranu ćirilice?

Od reagovanja hrvatske vlade na zabranu ćiriličnog pisma u Vukovaru, važnije je da li će i kako reagovati Evropska unija, izjavio je ministar Aleksandar Vulin.

Srbija 18.08.2015 | 12:21
Kako će EU reagovati na zabranu ćirilice?

Ako EU može svojoj članici da dozvoli da zabrani upotrebu pisma jednom narodu, da zabrani sećanje na Srbe kojih u Hrvatskoj više nema, ili ih ima veoma malo, ako može tako nešto da dozvoli, pitanje je kakve su to onda njene vrednosti, rekao je ministar za rad Aleksandar Vulin.

"Da li smo mi onda zreli za EU, ako EU ne može da odreaguje na čist, jasan primer rasizma", zapitao se ministar rada.

On je na otvaranju Sajma zapošljavanja u Požarevcu rekao novinarima da "nažalost nije iznenađen" odlukom vukovarskog Gradskog veća da "protera" ćirilično pismo sa gradskih ustanova, trgova i ulica.

"Pre godinu dana, pre dve godine, kada je počelo sa razbijanjem ćiriličnih tabli u Vukovaru i kada je najjednostavnija i potpuno civilizacijska mogućnost da pišete i čitate na svom jeziku u Republici Hrvatskoj dignuta na nivo građanskog sukoba, ja sam rekao da onaj ko razbija ćirilične table jednog naroda, razbijao bi i glave dece tog naroda, samo da može. I samo da sme", istakao je Vulin.

On je zamolio nadležne u EU da se zamisle i postave sebi jednostavno pitanje - šta bi uradili i kako bi reagovali, koliko bi im vremena trebalo da izađu sa jasnom reakcijom i jasnim saopštenjem da je ovo urađeno za bilo koji drugi narod u Evropi, bilo koju boju kože ili religiju.

"Da li neko može da zamisli, da recimo, u Belgiji neko zabrani upotrebu nemačkog jezika. Ili da neko u Belgiji zabrani upotrebu francuskog jezika, ili da u Italiji zabrane nemački jezik", rekao je Vulin.

On je dodao da je posle zabrane ćiriličnog pisma, ostalo da se zabrani samo još Srpska pravoslavna crkva.

"I onda zaista Srba više neće biti ni u sećanju. Spomenici se već ruše, kao što znate, u Novoj Gradiškoj je pre nekoliko dana srušen spomenik koji je trebalo da bude sećanje na pobijene u poslednjem ratu", istakao je Vulin.

On je zamolio hrvatsku vladu da reaguje i da, kako je naglasio, raspusti Veće koje se proslavilo pevanjem ustaških pesama i koje je zabranilo upotrebu ćiriličnog pisma, i da reaguju "onako kako bi svako civilizovan" reagovao na tu pojavu rasizma.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

kako?!

18.08.2015 10:27

Isto kao i na Oluju tj nastavak onog sto se desavalo u Jasenovcu, genocid nad Srbima u Federaciji BiH, nevidjene zlocine nad Srbima na Kosmetu... Cutace.

ODGOVORITE
Name

Md

18.08.2015 10:48

Nece nikako reagovati, Hrvati su pudlice od EU

ODGOVORITE
Name

Gradiška

18.08.2015 11:32

Putuj Evropo

ODGOVORITE
Name

Serafim

18.08.2015 11:45

Sta ce im sada ćirilica kad je nikad nisu prihvatali ti Brozovi Srbi iz Hrvatske.

ODGOVORITE
Name

djole na belu ladju

18.08.2015 13:04

Ovo nije primjer rasizma jer i Srbi i Hrvati pripadaju istoj rasi.Dakle ministre, molim te ne lupetaj! Ovo je primjer nacizma. Rvati su oduvijek bili nacisti samo ih je Jugoslavija sputavala. Raspadom Juge, Rvati su došli na svoje. Nema se tu šta reći osim uzeti pušku u ruku i oteti svoje ponovo. Ako nisu u stanju, a nisi, jer iza ovih nacista stoji čitav jedan NATO koji im je i dobio rat, poklopi se i ćuti. Rvati će se naći u čudu kad jednog dana sve varijante srpskog jezika budu zabranjene u Rvatskoj pa budu morali govoriti njemački ili neki drugi jezik koji će im biti nametnut. Srpskim su se služili dugi niz godina, besplatno, ali svemu dodje kraj.

ODGOVORITE
Name

Zvornik

18.08.2015 13:05

E vala nije mi jasno jedna stvar pametujete za cirilicu vab Srbije a u sred srca Srbije to jest u sumadiji 90% natpisa latinicom pa koje ovde budala majke ti.

ODGOVORITE
Name

Sarajevo

18.08.2015 14:00

Nikako,posto su Srbi nacionalna manjina.Ne pisu ni u Svedskoj ili Francuskoj cirilicu pa se ne bune.

ODGOVORITE