Научници праве лифт којим ћемо ићи у свемир!

Научници сматрају да овај лифт може да се користи за научна истраживања, свемирски туризам и проучавање кретања енергије ветра.

Занимљивости 18.08.2015 | 12:10
Научници праве лифт којим ћемо ићи у свемир!

Дизање структуре дугачке 20 километара на небу звучи као прича из Старог Завета или научно фантастичног романа, али канадска фирма која се бави изучавањем свемира предложила је управо овакав патент да би смањила трошкове истраживања свемира.

Прошлог месеца Тот Технологији је одобрен патент за “свемирски лифт” који би био више од 20 пута виши од 892 метра високог Бурџ Калифа у Дубаију, иначе највише зграде на свету. Висина овог патента била би и изван “Армстронгове границе”, тачке где телесна течност почиње да ври због ниског ваздушног притиска.

“Свемирски лифт” има сегментарну структуру језгра, а сваки сегмент формира најмање једну ћелију пнеуматског притиска. Ћелије притиска могу бити испуњене ваздухом или другим гасом. Структуру стабилизују жироскопи и активне контролне машине.

Компанија сматра да би било ефикасније да се покрену свемирски бродови из стратосфере због смањене потрошње горива. Истраживачи предлажу да се платформа на врху користи као одскочна даска, што би могло да смањи трошкове свемирских летова.

Научници сматрају да лифт може да се користи за научна истраживања, свемирски туризам и проучавање кретања енергије ветра.

Упркос чињеници да прича о Тот Технологији звучи као прича из маштовитог научно-фантастичног филма, ова идеја је реалнија од претходне ове врсте.

Идеју свемирског лифта први је предложио руски научник Константин Тсиловски у касном 20. веку.

Извор: Телеграф

Коментари / 0

Оставите коментар