Naučnici prave lift kojim ćemo ići u svemir!

Naučnici smatraju da ovaj lift može da se koristi za naučna istraživanja, svemirski turizam i proučavanje kretanja energije vetra.

Zanimljivosti 18.08.2015 | 12:10
Naučnici prave lift kojim ćemo ići u svemir!

Dizanje strukture dugačke 20 kilometara na nebu zvuči kao priča iz Starog Zaveta ili naučno fantastičnog romana, ali kanadska firma koja se bavi izučavanjem svemira predložila je upravo ovakav patent da bi smanjila troškove istraživanja svemira.

Prošlog meseca Tot Tehnologiji je odobren patent za “svemirski lift” koji bi bio više od 20 puta viši od 892 metra visokog Burdž Kalifa u Dubaiju, inače najviše zgrade na svetu. Visina ovog patenta bila bi i izvan “Armstrongove granice”, tačke gde telesna tečnost počinje da vri zbog niskog vazdušnog pritiska.

“Svemirski lift” ima segmentarnu strukturu jezgra, a svaki segment formira najmanje jednu ćeliju pneumatskog pritiska. Ćelije pritiska mogu biti ispunjene vazduhom ili drugim gasom. Strukturu stabilizuju žiroskopi i aktivne kontrolne mašine.

Kompanija smatra da bi bilo efikasnije da se pokrenu svemirski brodovi iz stratosfere zbog smanjene potrošnje goriva. Istraživači predlažu da se platforma na vrhu koristi kao odskočna daska, što bi moglo da smanji troškove svemirskih letova.

Naučnici smatraju da lift može da se koristi za naučna istraživanja, svemirski turizam i proučavanje kretanja energije vetra.

Uprkos činjenici da priča o Tot Tehnologiji zvuči kao priča iz maštovitog naučno-fantastičnog filma, ova ideja je realnija od prethodne ove vrste.

Ideju svemirskog lifta prvi je predložio ruski naučnik Konstantin Tsilovski u kasnom 20. veku.

Izvor: Telegraf

Komentari / 0

Ostavite komentar