Ни комисије, ни датума за референдум

Месец дана од доношења скупштинске одлуке, референдум у Српској изгледа никад даље. Истекао је чак и законски рок за формирање комисије за спровођење гласања.

Република Српска 18.08.2015 | 08:20
Ни комисије, ни датума за референдум

Месец дана након што је Народна скупштина Републике Српске донела одлуку о расписивању референдума у Републици Српској, у вези с радом Суда и Тужилаштва БиХ, чини се да његово одржавање није било никад даље.

Наиме, ни месец дана од усвајања одлуке у Скупштини РС још није формирана ни комисија за спровођење референдума, истекао је и законски рок за њено формирање, а тачан датум одржавања референдума не може се ни претпоставити, иако би, према одлуци Народне скупштине, референдум требало да буде одржан у првој недељи по истеку 50 дана од ступања на снагу те одлуке.

Међутим, одлука још није ни ступила на снагу, јер су је оспорили бошњачки делегати у Већу народа РС и она се сада налази пред Уставним судом РС који је 10. августа прихватио захтев да одлучује да ли је усвајањем овакве одлуке повређен витални национални интерес Бошњака. Уставни суд РС би потом у року од 30 дана требало да саопшти своју одлуку.

Политички аналитичари сматрају да је упитно да ли са правног становишта Република Српска може расписати референдум и да ће Уставни суд РС или Уставни суд БиХ донети коначну одлуку и тако ставити тачку на ово питање.

- Мислим да се није требало играти са Народном скупштином РС да јој се тако "врућ кромпир" као што је референдум баци у руке, односно да решава неке ствари за које су упитне да ли их ентитет може решавати као што је одлука о референдуму - каже за "Новости" политички аналитичар др Срђан Вукадиновић.

Он каже да је основно питање за власти у Српској шта даље у случају да неки од уставних судова одбаци одлуку о референдуму.

- Ако се већ ишло у причу звану референдум, онда се у то није требало ићи овако, половично, недоречено, него је требало ићи са конкретним датумом, као што је рецимо Велика Британија већ сада саопштила да ће организовати референдум о чланству у ЕУ крајем 2017.године - каже Вукадиновић.

Подсетимо, одлука о расписивању референдума усвојена је тесном већином од 45 гласова у Скупштини РС, јер се опозиција уздржала од гласања.

Шеф посланичког клуба ПДП Бранислав Бореновић каже за "Новости" да је за СНСД и Милорада Додика "било битно да прича о референдуму што дуже траје, јер ће се мање причати о другим проблемима у РС".

- Додик је и јавно изнео шта би желео и тиме открио своју стратешку намеру, а то је да Бакир Изетбеговић оспори одлуку о одржавању референдума пред Уставним судом РС, како би се прича о референдуму што дуже развлачила. На крају од тога неће бити ништа, каже Бореновић и истиче да у то више не верују ни људи из владајуће коалиције у РС.

Он је поновио да опозиција не жели да учествује у нечему што се зове "политички авантуризам" и да се не зна шта дан после, након одржавања референдума.

РАВНОТЕЖА СТРАХА

Вукадиновић истиче да се овако одржава нека врста "равнотеже страха" где "свако свакога у БиХ нечим плаши", па се и одређена питања као што је референдум користе као средство дневнополитичке борбе.

Он сматра да би евентуални излаз за власти у РС могао бити да потраже помоћ једне или две моћне светске силе које би подржале референдум, након чега би се о томе морало озбиљно расправљати.

(Вечерње новости)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Биће

18.08.2015 06:49

Хајде "Баја" покрени своју "моћну" машинерију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

18.08.2015 10:14

Прије неки дан ми друг рече: "Дје си ,не видјаш се, нема те ко ни Референдума"?:)):)ха,ах

Name

Томбацар

18.08.2015 06:51

Па гори су они сто су Бају схватили за озбиљно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

18.08.2015 11:52

И ја мислим да је то тако.

Name

Ћоја

18.08.2015 06:54

"Политички аналитичари сматрају да је упитно да ли са правног становишта Република Српска може расписати референдум и да ће Уставни суд РС или Уставни суд БиХ донети коначну одлуку и тако ставити тачку на ово питање"...ово је најјјача реченица у тексту. Правне ствари анализирају политиколози а политичке правни, накарадног ли система и накарадне ли државе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деки Трн

18.08.2015 06:56

Ма какав референдум. То је послузило да се поглуп народ два мјесеца бави тиме а да не мисли сто му је стомак празан.А и питање на референдуму је закон."Да ли волите устипке бабе Јоке и да ли сте за то да их и даље прави".Паметном је било јасно одмах ста лопови из СНСД-а зеле.Али има та група људи које Додик трује преко РТРС-а и која му вјерује и док се то не реси,не унисти РТРС,нема нама бољитка.Само Миле и кумови профитирају на биједи и србовању...сад србују дезертери а борци сто су били по рововима рове по контејнерима и вјесају се свакодневно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

18.08.2015 07:59

Браво за пост

Name

Доик Милорад

18.08.2015 07:24

Полако,одмори су. Све це доци на своје!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стара народна

18.08.2015 07:28

Народе, када ће да нам дође из дупета у главу??!?!? Када ћемо да престанемо да вјерујемо лажима које нам се већ 25 година причају? Када ћемо да осудимо багру која се за 25 година обогатила на доживотну робију и тежак рад? Када ћемо да јој конфискујемо имовину и вратимо је народу? Или и даље хоћете да пропадате, будете уништавани, да вас нестане?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша Илић

18.08.2015 07:31

"Битно је да прича о референдуму што дуже траје, јер ће се мање причати о другим проблемима у РС". Управо тако, треба да се заташка сав криминал, у којем су главни актери Додик и кумови, Богданић, Шпирић...

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

18.08.2015 09:07

Какав референдум? Јбт па стварно нмг да верујем да јос неко верује у те прице!? Баја је излапео скроз, а РС давно банкротирала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

18.08.2015 09:09

Још једна подвала великог Баје својим умоболницима,којих је на жалост све више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

корекција

18.08.2015 09:25

Није их све висе, него назалост јос увијек довољно да Баја мозе да се пр****ава како хоце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

18.08.2015 09:38

Референдум це се одрзати кад стигну кредити из Русије на требињски аеродром.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна

24.08.2015 08:04

Прејако! хахахахахаха

Name

Нинџа

18.08.2015 10:21

Сви ми прижељкујемо тај референдум, опозиција као против, а анкете показују да би на референдум изажло од 75до 80% Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коо

18.08.2015 14:11

Па ста да и изадју? Као сто опозиција казе, сто послије тога? Ста ако Еурофор опет покрене тенкове и расписе изборе, а Додику забрани политику. Ста це бити онда? Је ли нетко спреман изаци на улицу и побунити се?

Name

Логика...

18.08.2015 10:26

Од ЈЕДНОГ балвана направи се МИЛИОН сибица. Само ЈЕДНА сибица мозе запалити МИЛИОН балвана...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

18.08.2015 10:43

Какав референдум- будале лупају, мисле да смо толико без мозга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

18.08.2015 12:35

Нити свјетла на лицу, нити сузе у оку, нити референдума на видику.., ето тако би можда пјесник казао. Све је то само волунтаризам, импровизација и блеф.

ОДГОВОРИТЕ