Шумска газдинства полугодиште завршила милионским губицима

Седам шумских газдинстава и Центар за газдовањем кршом јавног предузећа „Шуме Републике Српске“ првих шест мјесеци ове године завршили су са губитком већим од два милиона КМ, сазнаје пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 17.08.2015 | 22:47
Шумска газдинства полугодиште завршила милионским губицима

Према прелиминарном финансијском извјештају за првих шест мјесеци који је у посједу редакције ШГ „Бирач“ је направило највећи губитак од 983 хиљаде КМ, што је чак већи губитак него у цијелој 2014. години када су имали „минус“ од 918 хиљада КМ.

ШГ „Горица“ је у губитку од 388 хиљада КМ, иако су прошлу годину имали добит од 38 хиљада КМ.

ШГ „Панос“ је наставио тренд лошег пословања и првих шест мјесеци ове године су приказали губитак од 208 хиљада КМ.

ШГ „Зеленгора“ је у губитку 205 хиљада КМ, ШГ „Ботин“ 136 хиљада КМ, ШГ „Романија“ 125 хиљада КМ, ШГ „Јахорина“ 49 хиљада КМ, док је Центар за газдовање кршом у „минусу“ 31.861 КМ.

Добро упућен извор ЦАПИТАЛ-а каже су губици шумских газдинства знатно већио од приказаних.

„Газдинства су више од 700 хиљада КМ трошкова приказали у седмом мјесецу ове године, само да би имали боље полугодишње резултате. Само ШГ „Борја“ и ШГ „Романија“ су око 400.000 КМ трошкова направљених у првих шест мјесеци, прокњижили у седмом мјесецу“, каже извор који је желио остати анониман.

ЈП „Шуме РС“ су прво полугодиште завршили са добити од 641 хиљада КМ, захваљући позитивном пословању осталих шумских газдинстава који су приказале, упитну, добит од 2,7 милиона КМ.

Како је приказан трошак искњижавања

Чак и да се добит ШГ у првих шест мјесеци прихвати као реална, укупни пословни резултат је више него упитан, јер није јасно на који начин су „Шуме РС“ приказале исправку након фризираних финансијских извјештаја у 2014. години о којима је ЦАПИТАЛ писао.

Уколико се трошак искњижавања прикаже у 2014. годину пословни губитак ЈП „Шуме РС“ би требао бити 1,8 милиона КМ, а број ШГ који су имали губитак се повећава са приказаних девет на стварних 13.

Ако се трошак искњижавања пренесе у 2015. години онда умјесто приказане полугодишње добити од 640 хиљада КМ, „Шуме РС“ су заправо у губитку од око 400.000 КМ и умјесто осам шумских газдинстава са губитком, њих је заправо 13.

Из привремених финансијских извјештаја видљиво је да су физички показатељи остварени у задовољавајућем проценту и у 2014. и у првих шест мјесеци 2015. године и да је све што је продано и наплаћено, али није било контроле трошкова, што је и довело до губитака.

Поређењем трошкова у 2014. са трошковима у 2013. години када је био последњи пут остварен позитиван пословни резултат (5,1 милиона КМ), видљиво је да су трошкови 2014. години порасли за више од 8,5 милиона КМ.

Управа Шума Српске је дужна да поштује закључке Владе и смијени директоре шумских газдинстава које из године у годину послују са губитком. Исти закључак је неколико пута, очито безуспјешно, доносио и Надзорни одбор „Шума РС“.

За сада је дошло до смјене у само два шумска газдинства. Нови директор Шумског газдинства „Зеленгора“ умјесто Зорана Шупете је Слободан Шкобић, који је до сада био технички директор у том газдинству. Самојка Палангетића је на челу Шумског газдинства „Бирач“ наслиједио Раденко Лукић из Добоја.

Марић: Смјене у фебруару

Новоименовани директор Шума РС Ристо Марић потврдио је наше информације о полугодишњем пословању газдинстава, али каже да ће директорима дати времена до краја године да почну позитивно пословати.

„Уколико до фебруара када се објављују завршни годишњи извјештаји, та газдинства и даље буду пословала са губитком, директори ће бити смијењени“, каже Марић.

На примједбу да ова газдинства нису губиташи само у првом полугодишту, већ годинама, Марић каже да је то тачно, али сада ће се ситуација промијенити и да је већ предузео одређене потезе.

Марић је као позитивно истакао да је последњих година сва испоручена роба и наплаћена, али је прихватио запажање да су истовремено пословни трошкови знатно увећани.

За разлику од својих претходника Марић каже да у „Шумама РС нема вишка запослених“, иако признаје да је било запошљавања мимо плана.

ЦАПИТАЛ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ма

17.08.2015 20:39

Гдје то има , сјеку стогодисња стабла и продају за свј рацун а плате из дрзавне касе :банда ,па ваљда су српске суме власниство свих градјана Р Српске или није тако ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

петко

17.08.2015 21:28

То је немогуце! Зар Вас није Срамота и вие сте били у Сколи То треба све у Затвор и тјерати да ти иду Псумљаватии Дан Ноц тамо гдје сјекли а не радним данима да морају залијевати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

17.08.2015 23:48

Убједљиво највећа пљачка се ради у Шумама Српске најмње 10 година. Нису директори неспособни. Уствари неспособни су они који неће да раде за главоњу и остале. Мислим да је крање вријеме да источни дио стане овоме у крај на било који начин. Најбоље би било на културан и цивилизован начин али чисто сумњам да се то може са овим мафијашима или неки драстичнији начин. Прелила се чаша. Немамо ми никакве користи ни од Савеза за промјене. Они су се добро удомили и одустали од намјере преузимања власти. Само причају шупље приче и мисле да је народ наиван. Све ово треба растјерати, неке у затвор а неке послати да са заједно са са силним избјеглицама оду у европске земље и виде како се паре крваво зарађују ако икако буду могли наћи посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

18.08.2015 06:42

Ово је за истрагу, али што прије....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Александар Павловић

18.08.2015 07:54

Сви приватници који раде са дрветом, остварују константне добитке, напредују из дана у дан, а шумско газдинство које им продаје то исто дрво, из године у годину, све лошије послује. Ко је овде луд? Марић каже смјене тек у фебруару, тј. неће бити ни у фебруару, јер треба неко извући паре за Додикову капмању следеће године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Песимиста са покрићем

18.08.2015 12:49

Частим кафом и ракијом, може и пива, онога који прстом упре у јавно предузеће које не послује са губитком. У РС мислим..

ОДГОВОРИТЕ
Name

независни

18.08.2015 14:56

Па Бирац наравно Висковиц поставио Самојка Палангетица да краде за њега а он лисац стари па јос крао и за себе и ето дуга од 983 хиљаде за једну годину,мање би били дузни да нису радилиа плате исплацивали,бар би нам сума остала.

ОДГОВОРИТЕ