Šumska gazdinstva polugodište završila milionskim gubicima

Sedam šumskih gazdinstava i Centar za gazdovanjem kršom javnog preduzeća „Šume Republike Srpske“ prvih šest mjeseci ove godine završili su sa gubitkom većim od dva miliona KM, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

Republika Srpska 17.08.2015 | 22:47
Šumska gazdinstva polugodište završila milionskim gubicima

Prema preliminarnom finansijskom izvještaju za prvih šest mjeseci koji je u posjedu redakcije ŠG „Birač“ je napravilo najveći gubitak od 983 hiljade KM, što je čak veći gubitak nego u cijeloj 2014. godini kada su imali „minus“ od 918 hiljada KM.

ŠG „Gorica“ je u gubitku od 388 hiljada KM, iako su prošlu godinu imali dobit od 38 hiljada KM.

ŠG „Panos“ je nastavio trend lošeg poslovanja i prvih šest mjeseci ove godine su prikazali gubitak od 208 hiljada KM.

ŠG „Zelengora“ je u gubitku 205 hiljada KM, ŠG „Botin“ 136 hiljada KM, ŠG „Romanija“ 125 hiljada KM, ŠG „Jahorina“ 49 hiljada KM, dok je Centar za gazdovanje kršom u „minusu“ 31.861 KM.

Dobro upućen izvor CAPITAL-a kaže su gubici šumskih gazdinstva znatno većio od prikazanih.

„Gazdinstva su više od 700 hiljada KM troškova prikazali u sedmom mjesecu ove godine, samo da bi imali bolje polugodišnje rezultate. Samo ŠG „Borja“ i ŠG „Romanija“ su oko 400.000 KM troškova napravljenih u prvih šest mjeseci, proknjižili u sedmom mjesecu“, kaže izvor koji je želio ostati anoniman.

JP „Šume RS“ su prvo polugodište završili sa dobiti od 641 hiljada KM, zahvaljući pozitivnom poslovanju ostalih šumskih gazdinstava koji su prikazale, upitnu, dobit od 2,7 miliona KM.

Kako je prikazan trošak isknjižavanja

Čak i da se dobit ŠG u prvih šest mjeseci prihvati kao realna, ukupni poslovni rezultat je više nego upitan, jer nije jasno na koji način su „Šume RS“ prikazale ispravku nakon friziranih finansijskih izvještaja u 2014. godini o kojima je CAPITAL pisao.

Ukoliko se trošak isknjižavanja prikaže u 2014. godinu poslovni gubitak JP „Šume RS“ bi trebao biti 1,8 miliona KM, a broj ŠG koji su imali gubitak se povećava sa prikazanih devet na stvarnih 13.

Ako se trošak isknjižavanja prenese u 2015. godini onda umjesto prikazane polugodišnje dobiti od 640 hiljada KM, „Šume RS“ su zapravo u gubitku od oko 400.000 KM i umjesto osam šumskih gazdinstava sa gubitkom, njih je zapravo 13.

Iz privremenih finansijskih izvještaja vidljivo je da su fizički pokazatelji ostvareni u zadovoljavajućem procentu i u 2014. i u prvih šest mjeseci 2015. godine i da je sve što je prodano i naplaćeno, ali nije bilo kontrole troškova, što je i dovelo do gubitaka.

Poređenjem troškova u 2014. sa troškovima u 2013. godini kada je bio poslednji put ostvaren pozitivan poslovni rezultat (5,1 miliona KM), vidljivo je da su troškovi 2014. godini porasli za više od 8,5 miliona KM.

Uprava Šuma Srpske je dužna da poštuje zaključke Vlade i smijeni direktore šumskih gazdinstava koje iz godine u godinu posluju sa gubitkom. Isti zaključak je nekoliko puta, očito bezuspješno, donosio i Nadzorni odbor „Šuma RS“.

Za sada je došlo do smjene u samo dva šumska gazdinstva. Novi direktor Šumskog gazdinstva „Zelengora“ umjesto Zorana Šupete je Slobodan Škobić, koji je do sada bio tehnički direktor u tom gazdinstvu. Samojka Palangetića je na čelu Šumskog gazdinstva „Birač“ naslijedio Radenko Lukić iz Doboja.

Marić: Smjene u februaru

Novoimenovani direktor Šuma RS Risto Marić potvrdio je naše informacije o polugodišnjem poslovanju gazdinstava, ali kaže da će direktorima dati vremena do kraja godine da počnu pozitivno poslovati.

„Ukoliko do februara kada se objavljuju završni godišnji izvještaji, ta gazdinstva i dalje budu poslovala sa gubitkom, direktori će biti smijenjeni“, kaže Marić.

Na primjedbu da ova gazdinstva nisu gubitaši samo u prvom polugodištu, već godinama, Marić kaže da je to tačno, ali sada će se situacija promijeniti i da je već preduzeo određene poteze.

Marić je kao pozitivno istakao da je poslednjih godina sva isporučena roba i naplaćena, ali je prihvatio zapažanje da su istovremeno poslovni troškovi znatno uvećani.

Za razliku od svojih prethodnika Marić kaže da u „Šumama RS nema viška zaposlenih“, iako priznaje da je bilo zapošljavanja mimo plana.

CAPITAL

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Ma

17.08.2015 22:39

Gdje to ima , sjeku stogodisnja stabla i prodaju za svj racun a plate iz drzavne kase :banda ,pa valjda su srpske sume vlasnistvo svih gradjana R Srpske ili nije tako ?

ODGOVORITE
Name

petko

17.08.2015 23:28

To je nemoguce! Zar Vas nije Sramota i vie ste bili u Skoli To treba sve u Zatvor i tjerati da ti idu Psumljavatii Dan Noc tamo gdje sjekli a ne radnim danima da moraju zalijevati.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

18.08.2015 01:48

Ubjedljivo najveća pljačka se radi u Šumama Srpske najmnje 10 godina. Nisu direktori nesposobni. Ustvari nesposobni su oni koji neće da rade za glavonju i ostale. Mislim da je kranje vrijeme da istočni dio stane ovome u kraj na bilo koji način. Najbolje bi bilo na kulturan i civilizovan način ali čisto sumnjam da se to može sa ovim mafijašima ili neki drastičniji način. Prelila se čaša. Nemamo mi nikakve koristi ni od Saveza za promjene. Oni su se dobro udomili i odustali od namjere preuzimanja vlasti. Samo pričaju šuplje priče i misle da je narod naivan. Sve ovo treba rastjerati, neke u zatvor a neke poslati da sa zajedno sa sa silnim izbjeglicama odu u evropske zemlje i vide kako se pare krvavo zarađuju ako ikako budu mogli naći posao.

ODGOVORITE
Name

realno

18.08.2015 08:42

Ovo je za istragu, ali što prije....

ODGOVORITE
Name

Aleksandar Pavlović

18.08.2015 09:54

Svi privatnici koji rade sa drvetom, ostvaruju konstantne dobitke, napreduju iz dana u dan, a šumsko gazdinstvo koje im prodaje to isto drvo, iz godine u godinu, sve lošije posluje. Ko je ovde lud? Marić kaže smjene tek u februaru, tj. neće biti ni u februaru, jer treba neko izvući pare za Dodikovu kapmanju sledeće godine.

ODGOVORITE
Name

Pesimista sa pokrićem

18.08.2015 14:49

Častim kafom i rakijom, može i piva, onoga koji prstom upre u javno preduzeće koje ne posluje sa gubitkom. U RS mislim..

ODGOVORITE
Name

nezavisni

18.08.2015 16:56

Pa Birac naravno Viskovic postavio Samojka Palangetica da krade za njega a on lisac stari pa jos krao i za sebe i eto duga od 983 hiljade za jednu godinu,manje bi bili duzni da nisu radilia plate isplacivali,bar bi nam suma ostala.

ODGOVORITE