"Данас је озваничена кампања против Срба"

Предсједник Српског националног вијећа (СНВ) Милорад Пуповац оцјенио је данас да је градско вијеће Вуковара, усвајањем одлуке о измјенама Статута, којима више нису предвиђене двојезичне табле на градским установама и улицама, озваничило кампању која је двије године вођена у Хрватској против ћирилице и против припадника српске заједнице као корисника тог писма.

Регион 17.08.2015 | 22:49
"Данас је озваничена кампања против Срба"

Пуповац је у изјави за Тањуг истакао да та одлука представља кршење уставних и законских одредби у Хрватској, али и гажење одредби приступног уговора Хрватске и ЕУ.

При томе је, како је објаснио, то веће дерогирало овласти хрватске владе о спровођењу закона, волунтаристички протумачило одлуку Уставног суда и створило претпоставке да дискриминира једно писмо - у овом случају писмо српске заједнице у Републици Хрватској и то претвори у статутарну званичну праксу једног градског вијећа.

"На тај начин, градско вијеће није само прекршило важеће уставне и законске одредбе у Републици Хрватској, оно је на тај начин бацило под ноге и одредбе приступног уговора Републике Хрватске који је потписало 27 чланица ЕУ, који је прихватио Европски парламент", истакао је Пуповац.

Према његовим ријечима, већина коју је ХДЗ формирао у градском вијећу Вуковара показала је да је могуће ставити ван снаге оно што у

у Европи представља обавезу и стандарде, а у Хрватској уставне и законске одредбе.

На питање какве реакције се могу очекивати, Пуповац је одговорио да оне могу бити у смислу наставка антићириличне кампање од стране ХДЗ и њихових политичких и неполитичких партнера, и да те реакције могу само довести до продубљивања сукоба између владе и ХДЗ .

Он је најавио да ће Српско народно вијеће и Самостална демократска српска странка наредних дана размотрити стање настало усвајањем оваквог статута Вуковара и видјети које ће кораке предузети "како у земљи тако и унутар Европске уније".

Градско вијеће Вуковара изгласало је измјене градског Статута који више не предвиђа постојање двојезичних табли, односно ћирилично писмо, на градским установама, институцијама, трговима.

Из Министарства иностраних послова Србије саопштено је да ће упутити најоштрији протест Хрватској поводом данашње одлуке Градског већа Вуковара о промјени Статута града, којим нису предвиђене двојезичне табле.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Освит

17.08.2015 18:13

Логицан слијед националистицког дивљања у Хрватској.Неофасизам је постао појава у Хрватској која се толерисе,а сад поприма и институционалне облике.Ако Европска Унија на ово не одреагује доводи у питање своје основне а надам се да це и институције Хрватске Дрзаве спријецити дискриминацију дјела својих градана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неофашизам

17.08.2015 18:33

Он (неофашизам) је пристутан на просторијма сви држава ЕX YУ, само га ми мало примјећујемо у властитој средини, а посебно ондје гдје смо у већини, на примјер питам се колико су Срби равноправни у Федерацији БиХ или пак Бошњаци и Хрвати у Републици Српској. Ако неко мисли да смо заиста једнако равноправни онда се грдно вара и све док се не почне расчишћавати са национализмом и шовинисжмом у властитим редовима дотле ће бити спорна и Ћитилица и Латиница и многе друге ствари на жалост свих нас.

Name

сноуден

17.08.2015 19:34

У срцу европе совинизам, национализам ! Оне сто није заврсис Артуковиц,Павелиц,Тудјман заврсавају сада ови срамота .Брука за ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

18.08.2015 00:11

Па ЕвРопска унија је створена према Хитлеровим границама . Хрватска је последњи бастион фасизма и треба да нестане.

Name

Балкон

17.08.2015 19:57

Тражили сте гледајте ко је почео Рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

17.08.2015 20:57

ФАШИСТИ И БАЛИСТИ

Name

Бих

18.08.2015 06:55

Најлаксе ти је то написати иако знас да национализма има на претек на свим странама