"Danas je ozvaničena kampanja protiv Srba"

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac ocjenio je danas da je gradsko vijeće Vukovara, usvajanjem odluke o izmjenama Statuta, kojima više nisu predviđene dvojezične table na gradskim ustanovama i ulicama, ozvaničilo kampanju koja je dvije godine vođena u Hrvatskoj protiv ćirilice i protiv pripadnika srpske zajednice kao korisnika tog pisma.

Region 17.08.2015 | 22:49
"Danas je ozvaničena kampanja protiv Srba"

Pupovac je u izjavi za Tanjug istakao da ta odluka predstavlja kršenje ustavnih i zakonskih odredbi u Hrvatskoj, ali i gaženje odredbi pristupnog ugovora Hrvatske i EU.

Pri tome je, kako je objasnio, to veće derogiralo ovlasti hrvatske vlade o sprovođenju zakona, voluntaristički protumačilo odluku Ustavnog suda i stvorilo pretpostavke da diskriminira jedno pismo - u ovom slučaju pismo srpske zajednice u Republici Hrvatskoj i to pretvori u statutarnu zvaničnu praksu jednog gradskog vijeća.

"Na taj način, gradsko vijeće nije samo prekršilo važeće ustavne i zakonske odredbe u Republici Hrvatskoj, ono je na taj način bacilo pod noge i odredbe pristupnog ugovora Republike Hrvatske koji je potpisalo 27 članica EU, koji je prihvatio Evropski parlament", istakao je Pupovac.

Prema njegovim riječima, većina koju je HDZ formirao u gradskom vijeću Vukovara pokazala je da je moguće staviti van snage ono što u

u Evropi predstavlja obavezu i standarde, a u Hrvatskoj ustavne i zakonske odredbe.

Na pitanje kakve reakcije se mogu očekivati, Pupovac je odgovorio da one mogu biti u smislu nastavka antićirilične kampanje od strane HDZ i njihovih političkih i nepolitičkih partnera, i da te reakcije mogu samo dovesti do produbljivanja sukoba između vlade i HDZ .

On je najavio da će Srpsko narodno vijeće i Samostalna demokratska srpska stranka narednih dana razmotriti stanje nastalo usvajanjem ovakvog statuta Vukovara i vidjeti koje će korake preduzeti "kako u zemlji tako i unutar Evropske unije".

Gradsko vijeće Vukovara izglasalo je izmjene gradskog Statuta koji više ne predviđa postojanje dvojezičnih tabli, odnosno ćirilično pismo, na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima.

Iz Ministarstva inostranih poslova Srbije saopšteno je da će uputiti najoštriji protest Hrvatskoj povodom današnje odluke Gradskog veća Vukovara o promjeni Statuta grada, kojim nisu predviđene dvojezične table.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Osvit

17.08.2015 18:13

Logican slijed nacionalistickog divljanja u Hrvatskoj.Neofasizam je postao pojava u Hrvatskoj koja se tolerise,a sad poprima i institucionalne oblike.Ako Evropska Unija na ovo ne odreaguje dovodi u pitanje svoje osnovne a nadam se da ce i institucije Hrvatske Drzave sprijeciti diskriminaciju djela svojih gradana.

ODGOVORITE
Name

Neofašizam

17.08.2015 18:33

On (neofašizam) je pristutan na prostorijma svi država EX YU, samo ga mi malo primjećujemo u vlastitoj sredini, a posebno ondje gdje smo u većini, na primjer pitam se koliko su Srbi ravnopravni u Federaciji BiH ili pak Bošnjaci i Hrvati u Republici Srpskoj. Ako neko misli da smo zaista jednako ravnopravni onda se grdno vara i sve dok se ne počne rasčišćavati sa nacionalizmom i šovinisžmom u vlastitim redovima dotle će biti sporna i Ћитилица i Latinica i mnoge druge stvari na žalost svih nas.

Name

snouden

17.08.2015 19:34

U srcu evrope sovinizam, nacionalizam ! One sto nije zavrsis Artukovic,Pavelic,Tudjman zavrsavaju sada ovi sramota .Bruka za EU.

ODGOVORITE
Name

Sudija

18.08.2015 00:11

Pa EvRopska unija je stvorena prema Hitlerovim granicama . Hrvatska je poslednji bastion fasizma i treba da nestane.

Name

Balkon

17.08.2015 19:57

Tražili ste gledajte ko je počeo Rat.

ODGOVORITE
Name

xxx

17.08.2015 20:57

FAŠISTI I BALISTI

Name

Bih

18.08.2015 06:55

Najlakse ti je to napisati iako znas da nacionalizma ima na pretek na svim stranama