Екстремни временски услови ове зиме

Због веома јаког метеоролошког феномена Ел Ниња, који ће доћи до изражаја предстојеће зиме, у разним деловима света би могли да буду регистровани екстремни временски услови, предвидјају реномирани светски метеоролози.

Занимљивости 17.08.2015 | 12:00
Екстремни временски услови ове зиме

Док би САД могле да погоде разорне олује, у Великој Британији би зима могла да буде екстремно хладна, а у Јужној Америци би могле да буду регистроване преобилне падавине, које би довеле до поплава и одрона земљишта.

Јужну Азију би, према овом сценарију, погодила суша, а Аустралију шумски пожари, преноси "Дејли телеграф".

Климатолог НАСА Бил Пецерт, који најављује "мношто поплава, одрона и хаоса", назвао је Ел Нињо Годзилом, чудовиштем из познатог научно -фантастичног филма.

Ел Нињо се јавља сваке две до седам година. За његову појаву битне су промене у температури мора у источном Пацифику.

Површинске температуре океана у близини Перуа тренутно су 1,9 степени Целзијуса изнад просека, а у порасту су већ неколико месеци.

Сада су више него што су биле у ово доба 1997, када је регистрован досад најјачи и најсмртоноснији Ел Нињо.

У катастрофама које је изазвао Ел Нињо од пре 18 година живот су изгубиле 23.000 људи, а забележена је и штета од 45 милијарди долара.

Ел Нињо северној Европи обично доноси зиме хладније него што је уобичајено.

Стручњаци за изузетне зимске хладноће у Британији 2009. и 2010, какве нису забележене деценијама, криве овај климатски феномен.

У Центру за климатске прогнозе Америчке метеоролошке службе предвидјају да ће врхунац Ел Ниња наступити касно ове јесени или почетком зиме, али његове последице се осећају и сада.

Стручњаци, наиме, Ел Нињу приписују поплаве у Чилеу, тешке суше у Индонезији, на Филипинима и у Аустралији, а повезују га и са ниским нивоом воде у Панамском каналу, што знатно отежава пролазак бродова.

Неки стручњаци Ел Нињо окривљују и за пет супертајфуна регистрованих током ове године на Западном Пацифику, док је уобичајено да до овог доба године буде само једна таква појава.

Како се предвидја, деловање Ел Ниња на климу у свету ће се осећати до раног пролећа 2016.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар