Ekstremni vremenski uslovi ove zime

Zbog veoma jakog meteorološkog fenomena El Ninja, koji će doći do izražaja predstojeće zime, u raznim delovima sveta bi mogli da budu registrovani ekstremni vremenski uslovi, predvidjaju renomirani svetski meteorolozi.

Zanimljivosti 17.08.2015 | 12:00
Ekstremni vremenski uslovi ove zime

Dok bi SAD mogle da pogode razorne oluje, u Velikoj Britaniji bi zima mogla da bude ekstremno hladna, a u Južnoj Americi bi mogle da budu registrovane preobilne padavine, koje bi dovele do poplava i odrona zemljišta.

Južnu Aziju bi, prema ovom scenariju, pogodila suša, a Australiju šumski požari, prenosi "Dejli telegraf".

Klimatolog NASA Bil Pecert, koji najavljuje "mnošto poplava, odrona i haosa", nazvao je El Ninjo Godzilom, čudovištem iz poznatog naučno -fantastičnog filma.

El Ninjo se javlja svake dve do sedam godina. Za njegovu pojavu bitne su promene u temperaturi mora u istočnom Pacifiku.

Površinske temperature okeana u blizini Perua trenutno su 1,9 stepeni Celzijusa iznad proseka, a u porastu su već nekoliko meseci.

Sada su više nego što su bile u ovo doba 1997, kada je registrovan dosad najjači i najsmrtonosniji El Ninjo.

U katastrofama koje je izazvao El Ninjo od pre 18 godina život su izgubile 23.000 ljudi, a zabeležena je i šteta od 45 milijardi dolara.

El Ninjo severnoj Evropi obično donosi zime hladnije nego što je uobičajeno.

Stručnjaci za izuzetne zimske hladnoće u Britaniji 2009. i 2010, kakve nisu zabeležene decenijama, krive ovaj klimatski fenomen.

U Centru za klimatske prognoze Američke meteorološke službe predvidjaju da će vrhunac El Ninja nastupiti kasno ove jeseni ili početkom zime, ali njegove posledice se osećaju i sada.

Stručnjaci, naime, El Ninju pripisuju poplave u Čileu, teške suše u Indoneziji, na Filipinima i u Australiji, a povezuju ga i sa niskim nivoom vode u Panamskom kanalu, što znatno otežava prolazak brodova.

Neki stručnjaci El Ninjo okrivljuju i za pet supertajfuna registrovanih tokom ove godine na Zapadnom Pacifiku, dok je uobičajeno da do ovog doba godine bude samo jedna takva pojava.

Kako se predvidja, delovanje El Ninja na klimu u svetu će se osećati do ranog proleća 2016.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar