Монтреал: Трочасовни маратон! Енди прекинуо низ пораза од Новака!

КРАЈ ВЕЛИКОГ НИЗА ПРОТИВ ЕНДИЈА - Новак поражен у финалу Роџерс купа! После осам узастопних пораза од Новака Ђоковића, Енди Мареј је ипак успео да победи "броја 1" у финалу Роџерс купа, са 6:4, 4:6, 6:3 у Монтреалу. То је уједно и први пораз Новака у финалу овог турнира, на ком је титуле освајао 2007, 2011. и 2012. године.

Тенис 17.08.2015 | 00:22
Монтреал: Трочасовни маратон! Енди прекинуо низ пораза од Новака!

Први сет: Од ивице понора до ивице преокрета, Новак ипак поклекао у последњем гему

Само уводна два гема кратко су трајала, наставак је личио на бројне претходне дуеле који су обележени маратонским надмудривањима и дугим разменама. У трећем гему се и публика пробудила, Новак је протестовао због једног аута и дуго је трајала расправа са главним судијом, то му је и пробудило инат, па је све јаче вршио притисак на противника.

Мареј је одолео, а затим је у четвртом гему дошао до брејка за 1:3. Није добро почео Новак, повео је Енди са 15:40 после врхунских напада сервиса, "број 1" је опет приговарао због касног челенџа ривала, а успешно се борио чак до шесте брејк шансе. После скоро 10 минута надигравања, није успео да избегне одузимање сервиса.

Претерана нервоза била је кобна и у петом гему, стрпљење није било на страни Новака, док је Мареј налет самопоуздања одлично користио да потврди брејк (1:4), а затим је Новак показао шампионску карактерну црту. Мареј је дошао до две везане нове брејк шансе, а баш тада је Ђоковић уз један незаустављив сервис променио ритам дуела, уследиле су и веома дуге нове размене у којима је Британац био принуђен на грешке за 2:4. Уследио је и брејк Новака за повратак у меч, у осмом напетом гему је успео и да изједначи, иако је за сваки поен морао добро да се озноји. Само је при 40:30 Мареј изједначио, а за последњи поен, Новак га је натерао да при дијагонали дубоко погоди аут (4:4).

Добар налет Ђоковић је искористио да дође до нове брејк лопте, што је Мареј анулирао уз рискантан други сервис и излазак на мрежу, да би затим повезао три поена за повратак вођства, а меч је у међувремену ушао у други сат трајања. Нажалост, добар ритам Ендија се наставио, повео је са 15:40, а другу брејк шансу за освајање сета искористио је тако што је Ђоковић скратио ударац и погодио мрежу за крај борбе дуге 67 минута.

Други сет: Одличан одговор Новака ривалу од почетка

Није губио Новак време на размишљање о грешкама у првом сету, одмах је прионуо на посао, освојио осам од првих девет поена у другом сету, уједно први освојио и гем у мечу са максималним учинком за 2:0.

Мареј му само није дозволио дупли брејк, после заостатка на 40:15 поправио је сервис, и из другог покушаја асом је стигао до првог гема у другом сету. Новаку је преостало само да одржава свој сервис, то је и учинио једном, трећим асом у сету завршио је нови гем за 3:1, али је посустао у шестом гему.

Попустила је концентрација, заређале су се дупле сервис грешке, Новак је заменио рекет, што није помогло уз одличан ритерн Британца за изједначење (3:3), које је екстремно брзо анулирано.

Деловало је да се умор полако одражава на игру обојице, сада је Ђоковић боље хватао слабији други сервис, а када је Мареј послао лоптицу у аут за 4:3, публика у Монтреалу почела је да скандира Нолетово име. Нове мање осцилације овај пут нису биле критичне, слаб је био други сервис, а ипак, после четвртог аса, стигао је Ђоковић до тешко достижне предности и повео са 5:3. Мареј је узео само нови гем, 10. је припао Новаку захваљујући беспрекорним сервисима и маестралном дроп шоту - меч је тиме са 6:4 уведен у трећи сет.

Трећи сет: Величанствена борба до краја, Новак ипак остао без титуле
Тенисери су искористили прилику да у паузи између другог и трећег сета оду до свлачионице, освежења су им била потребна, а у првом гему наставка, виђена је најдужа размена од 25 удараца.

Припала је Мареју, Новак је у наставку лукавим лобом дошао до прве брејк лопте у трећем сету - није имао праву прилику да је искористи због незаустављивог сервиса у три наврата (0:1).

Све агресивнији је био Мареј, као у најбољим моментима првог сета, па је дошао до брејка. Није Новака охрабрио ни ас, ривал је дошао до предности од 0:2 пошто је другу прилику за одузимање сервиса искористио.

Пошто је опет Мареј сјајно одиграо на свој сервис, Новак је у трећем гему дошао тек до једног поена и брејк је лако потврђен. Бол у десној руци мучио је Ђоковића, масирао је себи руку и играо уз болну гримасу, али је успео да веже четири поена за 1:3.

Пети гем био је најдужи на турниру, трајао је чак преко 15 минута, а пошто је и Мареј видео да се Новак мучи, инсистирао је на дужим разменама. Често је и грешио, имао је дуплу сервис грешку, али ни Новак није успевао да материјализује брејк прилике, а имао их је чак шест (1:4).

Као и у полуфиналу против Жеремија Шардија, Новака је бодрио Дидије Дрогба, који није крио разочарање због развоја ситуације на терену. Новаку је преостало да из главе избаци претходни гем и шест брејк шанси, успео је уз само један изгубљен поен, али када је било 2:5, сервис је морао да функционише врхунски пред последњу шансу за останак у мечу. Превазиђене су чак три брејк и меч лопте (3:5) за нове уздахе публике, а Новаку је недостајала подршка, па ју је и тражио од навијача који су били уз њега. Ипак, то није било довољно, одржао је Британац кључни сервис за титулу.

Коментари / 0

Оставите коментар