Montreal: Tročasovni maraton! Endi prekinuo niz poraza od Novaka!

KRAJ VELIKOG NIZA PROTIV ENDIJA - Novak poražen u finalu Rodžers kupa! Posle osam uzastopnih poraza od Novaka Đokovića, Endi Marej je ipak uspeo da pobedi "broja 1" u finalu Rodžers kupa, sa 6:4, 4:6, 6:3 u Montrealu. To je ujedno i prvi poraz Novaka u finalu ovog turnira, na kom je titule osvajao 2007, 2011. i 2012. godine.

Tenis 17.08.2015 | 00:22
Montreal: Tročasovni maraton! Endi prekinuo niz poraza od Novaka!

Prvi set: Od ivice ponora do ivice preokreta, Novak ipak poklekao u poslednjem gemu

Samo uvodna dva gema kratko su trajala, nastavak je ličio na brojne prethodne duele koji su obeleženi maratonskim nadmudrivanjima i dugim razmenama. U trećem gemu se i publika probudila, Novak je protestovao zbog jednog auta i dugo je trajala rasprava sa glavnim sudijom, to mu je i probudilo inat, pa je sve jače vršio pritisak na protivnika.

Marej je odoleo, a zatim je u četvrtom gemu došao do brejka za 1:3. Nije dobro počeo Novak, poveo je Endi sa 15:40 posle vrhunskih napada servisa, "broj 1" je opet prigovarao zbog kasnog čelendža rivala, a uspešno se borio čak do šeste brejk šanse. Posle skoro 10 minuta nadigravanja, nije uspeo da izbegne oduzimanje servisa.

Preterana nervoza bila je kobna i u petom gemu, strpljenje nije bilo na strani Novaka, dok je Marej nalet samopouzdanja odlično koristio da potvrdi brejk (1:4), a zatim je Novak pokazao šampionsku karakternu crtu. Marej je došao do dve vezane nove brejk šanse, a baš tada je Đoković uz jedan nezaustavljiv servis promenio ritam duela, usledile su i veoma duge nove razmene u kojima je Britanac bio prinuđen na greške za 2:4. Usledio je i brejk Novaka za povratak u meč, u osmom napetom gemu je uspeo i da izjednači, iako je za svaki poen morao dobro da se oznoji. Samo je pri 40:30 Marej izjednačio, a za poslednji poen, Novak ga je naterao da pri dijagonali duboko pogodi aut (4:4).

Dobar nalet Đoković je iskoristio da dođe do nove brejk lopte, što je Marej anulirao uz riskantan drugi servis i izlazak na mrežu, da bi zatim povezao tri poena za povratak vođstva, a meč je u međuvremenu ušao u drugi sat trajanja. Nažalost, dobar ritam Endija se nastavio, poveo je sa 15:40, a drugu brejk šansu za osvajanje seta iskoristio je tako što je Đoković skratio udarac i pogodio mrežu za kraj borbe duge 67 minuta.

Drugi set: Odličan odgovor Novaka rivalu od početka

Nije gubio Novak vreme na razmišljanje o greškama u prvom setu, odmah je prionuo na posao, osvojio osam od prvih devet poena u drugom setu, ujedno prvi osvojio i gem u meču sa maksimalnim učinkom za 2:0.

Marej mu samo nije dozvolio dupli brejk, posle zaostatka na 40:15 popravio je servis, i iz drugog pokušaja asom je stigao do prvog gema u drugom setu. Novaku je preostalo samo da održava svoj servis, to je i učinio jednom, trećim asom u setu završio je novi gem za 3:1, ali je posustao u šestom gemu.

Popustila je koncentracija, zaređale su se duple servis greške, Novak je zamenio reket, što nije pomoglo uz odličan ritern Britanca za izjednačenje (3:3), koje je ekstremno brzo anulirano.

Delovalo je da se umor polako odražava na igru obojice, sada je Đoković bolje hvatao slabiji drugi servis, a kada je Marej poslao lopticu u aut za 4:3, publika u Montrealu počela je da skandira Noletovo ime. Nove manje oscilacije ovaj put nisu bile kritične, slab je bio drugi servis, a ipak, posle četvrtog asa, stigao je Đoković do teško dostižne prednosti i poveo sa 5:3. Marej je uzeo samo novi gem, 10. je pripao Novaku zahvaljujući besprekornim servisima i maestralnom drop šotu - meč je time sa 6:4 uveden u treći set.

Treći set: Veličanstvena borba do kraja, Novak ipak ostao bez titule
Teniseri su iskoristili priliku da u pauzi između drugog i trećeg seta odu do svlačionice, osveženja su im bila potrebna, a u prvom gemu nastavka, viđena je najduža razmena od 25 udaraca.

Pripala je Mareju, Novak je u nastavku lukavim lobom došao do prve brejk lopte u trećem setu - nije imao pravu priliku da je iskoristi zbog nezaustavljivog servisa u tri navrata (0:1).

Sve agresivniji je bio Marej, kao u najboljim momentima prvog seta, pa je došao do brejka. Nije Novaka ohrabrio ni as, rival je došao do prednosti od 0:2 pošto je drugu priliku za oduzimanje servisa iskoristio.

Pošto je opet Marej sjajno odigrao na svoj servis, Novak je u trećem gemu došao tek do jednog poena i brejk je lako potvrđen. Bol u desnoj ruci mučio je Đokovića, masirao je sebi ruku i igrao uz bolnu grimasu, ali je uspeo da veže četiri poena za 1:3.

Peti gem bio je najduži na turniru, trajao je čak preko 15 minuta, a pošto je i Marej video da se Novak muči, insistirao je na dužim razmenama. Često je i grešio, imao je duplu servis grešku, ali ni Novak nije uspevao da materijalizuje brejk prilike, a imao ih je čak šest (1:4).

Kao i u polufinalu protiv Žeremija Šardija, Novaka je bodrio Didije Drogba, koji nije krio razočaranje zbog razvoja situacije na terenu. Novaku je preostalo da iz glave izbaci prethodni gem i šest brejk šansi, uspeo je uz samo jedan izgubljen poen, ali kada je bilo 2:5, servis je morao da funkcioniše vrhunski pred poslednju šansu za ostanak u meču. Prevaziđene su čak tri brejk i meč lopte (3:5) za nove uzdahe publike, a Novaku je nedostajala podrška, pa ju je i tražio od navijača koji su bili uz njega. Ipak, to nije bilo dovoljno, održao je Britanac ključni servis za titulu.

Komentari / 0

Ostavite komentar