Пада цијена чак и дијамантима

Просјечна цијена увоза дијаманата у Белгију, највећи свјетски центар за трговину драгим камењем, у јулу ове године била је 150 долара за карат.

Свијет 16.08.2015 | 17:20
Пада цијена чак и дијамантима

То је седам одсто мање него у јулу 2014. године, показују подаци Антверпенског свјетског центра за дијаманте (АWДЦ) увоза је смањен 31 одсто у односу на јун, а вриједност 27 одсто, пренио је Финмаркет.ру.
У белгијском Антверпену налази се највећа свјетска берза дијаманата. Значајан број трговаца сировим дијамантима које купују од произвођача прво долазе у Белгију, а одатле дистрибуирају на обраду.

Због тога се са извјесном вјероватноћом може рећи да цијена увоза дијаманата у Белгију одражава цијену произвођача, а цијена извоза одражава цијену секундарног тржишта по којој сировина иде на обраду.

Просјечна цијена извоза дијаманата из Белгије била је у јулу ове године 145,3 долара за карат, што је 18 одсто више од јунског нивоа. У поређењу с јулом 2014, када је цијена извоза била 148,2 долара за карат, тај показатељ је смањен два одсто.

У јулу ове године извоз дијаманата из Белгије у физичком обиму смањен је 24 одсто у односу на јуни, на 9,29 милиона карата. При томе, изражено у новцу, извоз је смањен 10 одсто, на 1,025 милијарди долара. На годишњем нивоу вриједност извоза дијаманата смањена је 43 одсто, а обим 42 одсто.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар