С. Кореја пријети: Да ли ће САД испунити услове?

Северна Кореја запретила је нападом уколико САД не откаже мултинационалне војне вежбе, чији је почетак заказан за понедељак.

Свијет 16.08.2015 | 19:54
С. Кореја пријети: Да ли ће САД испунити услове?

Јужна Кореја сваке године заједно са САД и осталим савезницима изводи војне вежбе под називом "Улцхи-Фреедом Гуардиан", чији је циљ побољшати војну спремност, заштитити регију и одржати стабилност на Корејском полуострву. Баш као што се војне вежбе одржавају сваке године, тако и Северна Кореја редовно прети нападом.

- Што су вежбе интензивније, то је потребна и јача војна реакција - изјавио је представник за медије севернокорејске Националне комисије за одбрану.

Званичник америчког Стејт департмента рекао је да су САД свесне претњи и додао да су војне вежбе транспарентне, фокусиране на одбрану и осмишљене тако да се повећа војна спремност Јужне Кореје и регије.

- Ове војне вјежбе су јасан показатељ америчке посвећености алијанси - рекао је амерички званичник.

Претње војном акцијом нису ништа ново када је реч о режиму Ким Џонг Уна, али су овог пута много озбиљније.

- Војска и народ нису више оно што су били у прошлости када су се пушкама борили против америчких нуклеарних бомби. Северна Кореја је непобедива сила и поседује опрему која је непозната остатку света - поручили су сјевернокорејски званичници.

У извештају државне телевизије у Северној Кореји наводи се да ова земља није могла да се супротстави САД у прошлости, но ове године може да прети нападом на америчко тло.

- Ако САД желе да њихова територија буде сигурна, онда морају да одустану од војних вежби - поручено је из Северне Кореје.

Севернокорејци нису заинтересовани за преговоре о нуклеарном програму попут оних у случају Ирана. Бивши амерички генерал који је учествовао на ранијим војним вежбама сматра да Ким Џонг Ун само тражи пажњу.

- Један од кључних циљева пропаганде младог лидера је да привуче пажњу САД-а. С обзиром на чињеницу да смо фокусирани на Исламску државу, Ал Каиду, Русију и Украјину, Ким чини све како би био у центру пажње - изјавио је генерал Марк Хертлинг.

САД заједно са својим партнерима као што су Аустралија, Канада, Колумбија, Данска, Француска, Нови Зеланд и Велика Британија, намерава да започне вежбе у понедељак, а оне ће трајати 12 дана.

(ЦНН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

xxx

16.08.2015 15:04

Од Ким Дзонг Уна поциње велика буна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БГ

16.08.2015 15:23

Ето ти мозес гадјати Америку а они тебе не могу унистити, па гадјај ако смијес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

16.08.2015 15:24

Узалуд прица

ОДГОВОРИТЕ
Name

бона фиде

16.08.2015 21:30

Малоумно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

16.08.2015 23:27

Добар си само за чварака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

17.08.2015 08:06

Не говори он напамет. Иза њега су Руси и Кинези. Ко је гледао бар фотографије са војне параде могао је видјети мало другачије офарбане руске интерконтинеталне ракете и возила.Мислим да се чека јак разлог за њихову употребу. Уосталом ове изјаве су чисто провоцирање мале државе силном НАТО-оу. Давно би Кореја била сравњена као Либија и остале државе са "прољећима" да је баш тако једноставно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

нота бене

17.08.2015 08:41

Исправан закључак.