S. Koreja prijeti: Da li će SAD ispuniti uslove?

Severna Koreja zapretila je napadom ukoliko SAD ne otkaže multinacionalne vojne vežbe, čiji je početak zakazan za ponedeljak.

Svijet 16.08.2015 | 19:54
S. Koreja prijeti: Da li će SAD ispuniti uslove?

Južna Koreja svake godine zajedno sa SAD i ostalim saveznicima izvodi vojne vežbe pod nazivom "Ulchi-Freedom Guardian", čiji je cilj poboljšati vojnu spremnost, zaštititi regiju i održati stabilnost na Korejskom poluostrvu. Baš kao što se vojne vežbe održavaju svake godine, tako i Severna Koreja redovno preti napadom.

- Što su vežbe intenzivnije, to je potrebna i jača vojna reakcija - izjavio je predstavnik za medije severnokorejske Nacionalne komisije za odbranu.

Zvaničnik američkog Stejt departmenta rekao je da su SAD svesne pretnji i dodao da su vojne vežbe transparentne, fokusirane na odbranu i osmišljene tako da se poveća vojna spremnost Južne Koreje i regije.

- Ove vojne vježbe su jasan pokazatelj američke posvećenosti alijansi - rekao je američki zvaničnik.

Pretnje vojnom akcijom nisu ništa novo kada je reč o režimu Kim Džong Una, ali su ovog puta mnogo ozbiljnije.

- Vojska i narod nisu više ono što su bili u prošlosti kada su se puškama borili protiv američkih nuklearnih bombi. Severna Koreja je nepobediva sila i poseduje opremu koja je nepoznata ostatku sveta - poručili su sjevernokorejski zvaničnici.

U izveštaju državne televizije u Severnoj Koreji navodi se da ova zemlja nije mogla da se suprotstavi SAD u prošlosti, no ove godine može da preti napadom na američko tlo.

- Ako SAD žele da njihova teritorija bude sigurna, onda moraju da odustanu od vojnih vežbi - poručeno je iz Severne Koreje.

Severnokorejci nisu zainteresovani za pregovore o nuklearnom programu poput onih u slučaju Irana. Bivši američki general koji je učestvovao na ranijim vojnim vežbama smatra da Kim Džong Un samo traži pažnju.

- Jedan od ključnih ciljeva propagande mladog lidera je da privuče pažnju SAD-a. S obzirom na činjenicu da smo fokusirani na Islamsku državu, Al Kaidu, Rusiju i Ukrajinu, Kim čini sve kako bi bio u centru pažnje - izjavio je general Mark Hertling.

SAD zajedno sa svojim partnerima kao što su Australija, Kanada, Kolumbija, Danska, Francuska, Novi Zeland i Velika Britanija, namerava da započne vežbe u ponedeljak, a one će trajati 12 dana.

(CNN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

xxx

16.08.2015 15:04

Od Kim Dzong Una pocinje velika buna.

ODGOVORITE
Name

BG

16.08.2015 15:23

Eto ti mozes gadjati Ameriku a oni tebe ne mogu unistiti, pa gadjaj ako smijes.

ODGOVORITE
Name

xx

16.08.2015 15:24

Uzalud prica

ODGOVORITE
Name

bona fide

16.08.2015 21:30

Maloumno.

ODGOVORITE
Name

Crni

16.08.2015 23:27

Dobar si samo za čvaraka.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

17.08.2015 08:06

Ne govori on napamet. Iza njega su Rusi i Kinezi. Ko je gledao bar fotografije sa vojne parade mogao je vidjeti malo drugačije ofarbane ruske interkontinetalne rakete i vozila.Mislim da se čeka jak razlog za njihovu upotrebu. Uostalom ove izjave su čisto provociranje male države silnom NATO-ou. Davno bi Koreja bila sravnjena kao Libija i ostale države sa "proljećima" da je baš tako jednostavno...

ODGOVORITE
Name

nota bene

17.08.2015 08:41

Ispravan zaključak.