Иванић: Власт пристала на нови Закон о раду

Очигледно је да је нови Закон о раду о коме се толико полемише дио реформске агенде коју су прихватили сви нивои власти у БиХ, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић гостујући у Дневнику 2 БН телевизије.

Босна и Херцеговина 15.08.2015 | 21:10
Иванић: Власт пристала на нови Закон о раду

Иванић је додао да су премијери Федерације БиХ и Републике Српске преговарали са представницима међународних финансиских институција и јасно је да је њихов услов доношење Закона о раду. Такође, Иванић наглашава да је ово питање било на столу и раније, прије него што је Предсједништво БиХ припремило декларацију.

“Тада сам био са синдикалцима и тада Закон о раду није споменут у изјави Предсједништва БиХ. Био је у нацрту, али смо то искључили након разговора са синдикатима. Мислим да се морају питати премијери зашто је то поново постао услов кога до скоро није било”, рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

Ипак, Иванић сматра да је рано да се толико полемише о новом Закону о раду, те да треба сачекати да се види какав ће закон припремити Влада Републике Српске.

“Познато је шта се десило у Федерацији и они су ипак, тај посао завршили. Јасно је једно, без тог закона неће бити пакета финансијске помоћи, а без пакета финансијске помоћи ни Влада Федерације БиХ, ни Влада Републике Српске не би могле опстати, јер нема довољно новца у буџетима”, јасан је Иванић.

Представници ПДП-а, у уторак ће разговарати са представницима Синдиката о агенди и Закону о раду, а лидер ове странке поручује да они сигурно неће пружити подршку закону.

“Када сам ја водио преговоре није било Закона о раду као обавезе, а када су преговоре преузели неки други, та се обавеза појавила. Овдје конкретно мислим на Владу Републике Српске, и ако су ту обавезу преузели, онда они треба да се носе са њом”, наглашава лидер ПДП-а.

Осврчући се на дешавања у Републици Српској везана за референдум најављен од предсједника Српске Милорада Додика, Иванић каже да нису толико битна упозорења која долазе из међународних кругова да се референдум не одржи, већ да је кључно питање шта власт Српске планира након спровођења референдума.

“Знамо сви да ће највећи број грађана бити против наметнутих одлука, али поставља се питање шта послије. Мислим да Влада Српске не зна шта ће послије одржаног референдума, као што ни предсједник Додик не одаје утисак да зна шта након одржаног рефернедума. Цијела та прича ми све више личи на авантуру и мислим да власти Републике Српске моле Бога да се створе услови да се референдум не одржи”, каже Иванић.

Прича око референдума је класично скретање пажње са све лошије економске ситуације у Републици Српској. Тиме се заговарачи референдума представљају као велики браниоци Српске, а уствари су је лошом политиком највише упропастили, закључује српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Иванић у изјави за БН ТВ каже да су спекулације о реконструкцији Савјета министара производ политичке нестабилности у Сарајеву.

“Постоји проблем Владе Федерације и чињеница да Влада Федерације није у стању да обезбиједи већину или је та већина врло лабава и у том контексту покушава се направити евентуалан нова већина у Федерацији, али то нема никаквих посљедица на Савјет министара. Савјет министара је остао у истом саставу и мислим да ту никаквих промјена неће бити. Све ово што се дешава у Федерацији се односи на питање Владе Федерације, иако ја и ту не очекујем неке спектакуларне промјене. Мислим да су СДА и ХДЗ јаки, довољно чврсти, међу њима постоје одређене разлике, ХДЗ преферира евентуално укључење Странке за бољу будућност, али нисам сигуран да СДА то прихвата, али ни без једних, ни без других неке већине у Федерацији нема”, каже Иванић.

На питање да ли је могуће да на мјесту Савеза за промјене буде СНСД, као што прижељкује хрватски члан Предјседништва БиХ Драган Човић, Иванић одговара:

“Ја мислим да је то некада било, али то сада више није. Човић у посљедњих шест мјесеци ту могућност ниједном није споменуо. Мислим да је он један реалан политичар и да је та једна врста љубави или коректних односа са СНСД закључен”.

Иванић сматра да су они су и даље међусобно коректни и додаје:

“Мислим да Човић нема разлода улази у сукоб ни са мном као чланом Предсједништва, јер без мене није могуће одређивати мандатара, тако да су то све пуке спекулације. Све оно што поуздано знам јесте обезбјеђење већине за Владу Федерације”.

Коментаришући ефикасност заједничких институција у БиХ у процесуирању великих афера и то што су акције изостале Младен Иванић каже:

“Савез за промјене је прије шест мјесеци са партнерима из Федерације формирао Савјет министара, али су све руководеће структуре биле из прошлог времена, биле из СНСД-а. Тек сада у посљедњих неколико недјеља се стварају услови да се неке ствари почну мијењати. Евидентно је да ће на чело СИПЕ ускоро да дође неко нови и тада се отвара простор да политичке странке које су на власти почну да раде и вјерујем да ће потеза бити”.

“Доминантна одговорност није толико ни на СИПИ колико на Тужилаштву, на правосуђу” сматра Иванић и додаје:

“Ја нисам стекао утисак да је правосуђе спремно да уђе у озбиљне случајеве и надам се да ће општи амбијент који је присутан створити услове да се против корупције почне озбиљно борити и то еј нешто што разара и Републику Српска и Федерацију и БиХ и то би требао да буде заједнички задатак свих политичких партија у БиХ”, закључује за БН ТВ српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

(БН ТВ)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

пујдо

15.08.2015 19:35

Па и Ви сте власт и први сте привукли ту агенду сад покусавате то "импутирати" неком другом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

15.08.2015 19:43

Е сад смо руцали сви, е тек од данас поциње роцк анд ролл, хвала народе сто сте ме конацно убједили и дали ми снаге да идем у иностранство, 20 година размисљања доста је

Name

Сретно

15.08.2015 20:11

Изгледа да је прошло вријеме србовања, куд који мили моји, ЕУ је дестинација, и Руси нам окренули леђа, а вала и нисмо имали неке користи од њих.

Name

Ја

16.08.2015 04:46

@Е Ја био вани 20 година па се вратио...Ако мислис да је тамо све супер, сретно!

Name

Ре

16.08.2015 06:47

Иваницева класицна прича."ја нисам-они су"

Name

Е

16.08.2015 08:52

Није друзе вани красно ал бар знам за ста радим, моземо филозофирати колико хоцемо, теби је боље овде и слазем се ал ја да мени није и у сваком слуцају да вриједи пробати

Name

Зеро

15.08.2015 20:05

Напреднији дио БиХ це исто донијети такав закон као и Федерација. Цуди ме да касне јер они увијек казу да су све вец направили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.зеро

16.08.2015 08:39

По цему је напреднији дио БиХ,по неисплаценим пензијама и константним задузењима да би функционисале институције.

Name

Цро

15.08.2015 20:05

Па вас предсједник је стварно"паметан"гдје га надјосте са таквим мозете само у провалију бас је ин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

15.08.2015 20:38

На кога се то конкретно односи на раднике или нераднике?Пази закон о раду гдје малтене нико не производи,вец махом сви на дрзавним јаслама.Као не мозе функционисати влада ако се поново не задузе. Знаци њима одговара у БиХ прегломазан дрзавни апарат који ниста не ради у корист друства и дрзаве.Јер да је радјено како треба,не би досли у ову ситуацију.Не вјерујем да они куце своје куце на овај нацин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сено

15.08.2015 20:38

Како у РС-у тако и у Федерацији. Само пуцају контре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бирац био и никад више

15.08.2015 20:48

Иваниц глуми невинашце! Агенду сте први прихватили и гле цуда Иваниц нема појма о садржају. Е јбг ми стално бирамо мутавце! Би СНСД-овац као овца, овај још гори!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Болеро

15.08.2015 21:33

Ниста добро од овог закона ,народу неце бити.Ови продају и ваздух.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аџенда

15.08.2015 21:35

Све њих само растјерати. Толике паре себи узимају а не вриједе ни доручка којег поједу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

16.08.2015 06:26

Босанскохерцеговачки се радници могу мирно и достојанствено, да, и колективно, убити од муке, јер не знају ко им је гори: власт, опозиција или килави, преплаћени синдикални лидери који сваком згодном приликом послуже тек као икебана једној од заинтересираних страна у трајном сукобу око диобе моћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

16.08.2015 07:22

Има закон код комшија у Федератион. Цопy пасте, као и све друго, и мирна Босна, а са њом и РС као њен саставни и недјељеви дио. У власти РС ионако нико ништа и не чита, још одавно. Евентуално двије до три просто проширене реченице, као рецимо њих неколико првих међу неједнакима. Више од тога изазива бијес, псовку и пљување, понекад и шутирање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рус

17.08.2015 17:31

Па и Србија и Војводина су морали донијети тај закон па засто би ми били изузетак.

ОДГОВОРИТЕ