Ivanić: Vlast pristala na novi Zakon o radu

Očigledno je da je novi Zakon o radu o kome se toliko polemiše dio reformske agende koju su prihvatili svi nivoi vlasti u BiH, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić gostujući u Dnevniku 2 BN televizije.

Bosna i Hercegovina 15.08.2015 | 21:10
Ivanić: Vlast pristala na novi Zakon o radu

Ivanić je dodao da su premijeri Federacije BiH i Republike Srpske pregovarali sa predstavnicima međunarodnih finansiskih institucija i jasno je da je njihov uslov donošenje Zakona o radu. Takođe, Ivanić naglašava da je ovo pitanje bilo na stolu i ranije, prije nego što je Predsjedništvo BiH pripremilo deklaraciju.

“Tada sam bio sa sindikalcima i tada Zakon o radu nije spomenut u izjavi Predsjedništva BiH. Bio je u nacrtu, ali smo to isključili nakon razgovora sa sindikatima. Mislim da se moraju pitati premijeri zašto je to ponovo postao uslov koga do skoro nije bilo”, rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Ipak, Ivanić smatra da je rano da se toliko polemiše o novom Zakonu o radu, te da treba sačekati da se vidi kakav će zakon pripremiti Vlada Republike Srpske.

“Poznato je šta se desilo u Federaciji i oni su ipak, taj posao završili. Jasno je jedno, bez tog zakona neće biti paketa finansijske pomoći, a bez paketa finansijske pomoći ni Vlada Federacije BiH, ni Vlada Republike Srpske ne bi mogle opstati, jer nema dovoljno novca u budžetima”, jasan je Ivanić.

Predstavnici PDP-a, u utorak će razgovarati sa predstavnicima Sindikata o agendi i Zakonu o radu, a lider ove stranke poručuje da oni sigurno neće pružiti podršku zakonu.

“Kada sam ja vodio pregovore nije bilo Zakona o radu kao obaveze, a kada su pregovore preuzeli neki drugi, ta se obaveza pojavila. Ovdje konkretno mislim na Vladu Republike Srpske, i ako su tu obavezu preuzeli, onda oni treba da se nose sa njom”, naglašava lider PDP-a.

Osvrčući se na dešavanja u Republici Srpskoj vezana za referendum najavljen od predsjednika Srpske Milorada Dodika, Ivanić kaže da nisu toliko bitna upozorenja koja dolaze iz međunarodnih krugova da se referendum ne održi, već da je ključno pitanje šta vlast Srpske planira nakon sprovođenja referenduma.

“Znamo svi da će najveći broj građana biti protiv nametnutih odluka, ali postavlja se pitanje šta poslije. Mislim da Vlada Srpske ne zna šta će poslije održanog referenduma, kao što ni predsjednik Dodik ne odaje utisak da zna šta nakon održanog referneduma. Cijela ta priča mi sve više liči na avanturu i mislim da vlasti Republike Srpske mole Boga da se stvore uslovi da se referendum ne održi”, kaže Ivanić.

Priča oko referenduma je klasično skretanje pažnje sa sve lošije ekonomske situacije u Republici Srpskoj. Time se zagovarači referenduma predstavljaju kao veliki branioci Srpske, a ustvari su je lošom politikom najviše upropastili, zaključuje srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Ivanić u izjavi za BN TV kaže da su spekulacije o rekonstrukciji Savjeta ministara proizvod političke nestabilnosti u Sarajevu.

“Postoji problem Vlade Federacije i činjenica da Vlada Federacije nije u stanju da obezbijedi većinu ili je ta većina vrlo labava i u tom kontekstu pokušava se napraviti eventualan nova većina u Federaciji, ali to nema nikakvih posljedica na Savjet ministara. Savjet ministara je ostao u istom sastavu i mislim da tu nikakvih promjena neće biti. Sve ovo što se dešava u Federaciji se odnosi na pitanje Vlade Federacije, iako ja i tu ne očekujem neke spektakularne promjene. Mislim da su SDA i HDZ jaki, dovoljno čvrsti, među njima postoje određene razlike, HDZ preferira eventualno uključenje Stranke za bolju budućnost, ali nisam siguran da SDA to prihvata, ali ni bez jednih, ni bez drugih neke većine u Federaciji nema”, kaže Ivanić.

Na pitanje da li je moguće da na mjestu Saveza za promjene bude SNSD, kao što priželjkuje hrvatski član Predjsedništva BiH Dragan Čović, Ivanić odgovara:

“Ja mislim da je to nekada bilo, ali to sada više nije. Čović u posljednjih šest mjeseci tu mogućnost nijednom nije spomenuo. Mislim da je on jedan realan političar i da je ta jedna vrsta ljubavi ili korektnih odnosa sa SNSD zaključen”.

Ivanić smatra da su oni su i dalje međusobno korektni i dodaje:

“Mislim da Čović nema razloda ulazi u sukob ni sa mnom kao članom Predsjedništva, jer bez mene nije moguće određivati mandatara, tako da su to sve puke spekulacije. Sve ono što pouzdano znam jeste obezbjeđenje većine za Vladu Federacije”.

Komentarišući efikasnost zajedničkih institucija u BiH u procesuiranju velikih afera i to što su akcije izostale Mladen Ivanić kaže:

“Savez za promjene je prije šest mjeseci sa partnerima iz Federacije formirao Savjet ministara, ali su sve rukovodeće strukture bile iz prošlog vremena, bile iz SNSD-a. Tek sada u posljednjih nekoliko nedjelja se stvaraju uslovi da se neke stvari počnu mijenjati. Evidentno je da će na čelo SIPE uskoro da dođe neko novi i tada se otvara prostor da političke stranke koje su na vlasti počnu da rade i vjerujem da će poteza biti”.

“Dominantna odgovornost nije toliko ni na SIPI koliko na Tužilaštvu, na pravosuđu” smatra Ivanić i dodaje:

“Ja nisam stekao utisak da je pravosuđe spremno da uđe u ozbiljne slučajeve i nadam se da će opšti ambijent koji je prisutan stvoriti uslove da se protiv korupcije počne ozbiljno boriti i to ej nešto što razara i Republiku Srpska i Federaciju i BiH i to bi trebao da bude zajednički zadatak svih političkih partija u BiH”, zaključuje za BN TV srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

(BN TV)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

pujdo

15.08.2015 19:35

Pa i Vi ste vlast i prvi ste privukli tu agendu sad pokusavate to "imputirati" nekom drugom.

ODGOVORITE
Name

E

15.08.2015 19:43

E sad smo rucali svi, e tek od danas pocinje rock and roll, hvala narode sto ste me konacno ubjedili i dali mi snage da idem u inostranstvo, 20 godina razmisljanja dosta je

Name

Sretno

15.08.2015 20:11

Izgleda da je prošlo vrijeme srbovanja, kud koji mili moji, EU je destinacija, i Rusi nam okrenuli leđa, a vala i nismo imali neke koristi od njih.

Name

Ja

16.08.2015 04:46

@E Ja bio vani 20 godina pa se vratio...Ako mislis da je tamo sve super, sretno!

Name

Re

16.08.2015 06:47

Ivaniceva klasicna priča."ja nisam-oni su"

Name

E

16.08.2015 08:52

Nije druze vani krasno al bar znam za sta radim, mozemo filozofirati koliko hocemo, tebi je bolje ovde i slazem se al ja da meni nije i u svakom slucaju da vrijedi probati

Name

Zero

15.08.2015 20:05

Napredniji dio BiH ce isto donijeti takav zakon kao i Federacija. Cudi me da kasne jer oni uvijek kazu da su sve vec napravili.

ODGOVORITE
Name

Re.zero

16.08.2015 08:39

Po cemu je napredniji dio BiH,po neisplacenim penzijama i konstantnim zaduzenjima da bi funkcionisale institucije.

Name

Cro

15.08.2015 20:05

Pa vas predsjednik je stvarno"pametan"gdje ga nadjoste sa takvim mozete samo u provaliju bas je in.

ODGOVORITE
Name

rodjo

15.08.2015 20:38

Na koga se to konkretno odnosi na radnike ili neradnike?Pazi zakon o radu gdje maltene niko ne proizvodi,vec mahom svi na drzavnim jaslama.Kao ne moze funkcionisati vlada ako se ponovo ne zaduze. Znaci njima odgovara u BiH preglomazan drzavni aparat koji nista ne radi u korist drustva i drzave.Jer da je radjeno kako treba,ne bi dosli u ovu situaciju.Ne vjerujem da oni kuce svoje kuce na ovaj nacin.

ODGOVORITE
Name

seno

15.08.2015 20:38

Kako u RS-u tako i u Federaciji. Samo pucaju kontre.

ODGOVORITE
Name

Birac bio i nikad više

15.08.2015 20:48

Ivanic glumi nevinašce! Agendu ste prvi prihvatili i gle cuda Ivanic nema pojma o sadržaju. E jbg mi stalno biramo mutavce! Bi SNSD-ovac kao ovca, ovaj još gori!

ODGOVORITE
Name

Bolero

15.08.2015 21:33

Nista dobro od ovog zakona ,narodu nece biti.Ovi prodaju i vazduh.

ODGOVORITE
Name

Adženda

15.08.2015 21:35

Sve njih samo rastjerati. Tolike pare sebi uzimaju a ne vrijede ni doručka kojeg pojedu.

ODGOVORITE
Name

Savo

16.08.2015 06:26

Bosanskohercegovački se radnici mogu mirno i dostojanstveno, da, i kolektivno, ubiti od muke, jer ne znaju ko im je gori: vlast, opozicija ili kilavi, preplaćeni sindikalni lideri koji svakom zgodnom prilikom posluže tek kao ikebana jednoj od zainteresiranih strana u trajnom sukobu oko diobe moći.

ODGOVORITE
Name

Dva crna gavrana

16.08.2015 07:22

Ima zakon kod komšija u Federation. Copy paste, kao i sve drugo, i mirna Bosna, a sa njom i RS kao njen sastavni i nedjeljevi dio. U vlasti RS ionako niko ništa i ne čita, još odavno. Eventualno dvije do tri prosto proširene rečenice, kao recimo njih nekoliko prvih među nejednakima. Više od toga izaziva bijes, psovku i pljuvanje, ponekad i šutiranje.

ODGOVORITE
Name

rus

17.08.2015 17:31

Pa i Srbija i Vojvodina su morali donijeti taj zakon pa zasto bi mi bili izuzetak.

ODGOVORITE