Судити одговорнима из ратног руководства

Савез логораша Републике Српске и даље ће инсистирати да Тужилаштво БиХ подигне оптужнице и процесуира најодговорнија лица из ратног војно-политичког руководства бивше републике БиХ за ратне злочине почињене над Србима током протеклог рата, изјавио је Срни предсједник Удружења логораша Модриче и регије Посавина Владо Драгојловић.

Босна и Херцеговина 15.08.2015 | 13:55
Судити одговорнима из ратног руководства

Нисмо задовољни чињеницом да Тужилаштво БиХ до сада углавном хапси осумњичене за ратне злочине над Србима на средњем нивоу одговорности и да ту некако стаје, те да нема процесуирања вишерангираних лица, попут бившег команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића, истакао је Драгојловић.

Он је поздравио недавно хапшење бившег припадника Хрватског вијећа одбране /ХВО/ Мате Баотића који је осумњичен за ратне злочине почињене над Србима на подручју Орашја, али то сматра недовољним јер оно показује да је правда за Србе као доступна и да се даје "на кашичицу".

Ако имамо пресуде за логоре у Оџаку и Броду, зашто онда немамо и оптужнице за налогодавце тих злочина, при чему је за нас посебно интересантна хрватска компонента која је током протеклог рата извршила агресију на БиХ?, упитао је Драгојловић.

Тужилаштво БиХ предложило је одређивање притвора за Мату Баотића који је осумњичен за ратне злочине почињене на подручју Орашја.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ /СИПА/ ухапсили су недавно Баотића који је осумњичен да је као припадник Војне полиције ХВО-а од маја до новембра 1992. године у Орашју поступао супротно правилима међународног хуманитарног права и Женевске конвенције о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Баотић је под истрагом због сумње да је за вријеме рата силовао двије жене.

Извор: СРНА

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

салипур

15.08.2015 12:06

Како год, идеја о рефеерендуму и питању тузилаштва и суда БИХ СВАКИМ ДАНОМ ДОБИЈА ПОТВРДУ О ОПРАВДАНОСТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сноуден

15.08.2015 12:46

Ако тужилаштво нема доказе, по командној одговорности, нека онда нађе, на yоутубу, аутентичне снимке, гдје је командовао Атиф Дудаковиц!? Где се јасно види и чује издавање наредби да убије заробљенике,да пали српска села и куће и где једном од сабораца честита на обављеном задатку стрељања и паљења Срба и српских домова. Ово је задњи воз и аларм да се сама Бих спаси и учине прави корак и оправда ставове да су, тужилаштво и суд Бих, независни.

ОДГОВОРИТЕ