Suditi odgovornima iz ratnog rukovodstva

Savez logoraša Republike Srpske i dalje će insistirati da Tužilaštvo BiH podigne optužnice i procesuira najodgovornija lica iz ratnog vojno-političkog rukovodstva bivše republike BiH za ratne zločine počinjene nad Srbima tokom proteklog rata, izjavio je Srni predsjednik Udruženja logoraša Modriče i regije Posavina Vlado Dragojlović.

Bosna i Hercegovina 15.08.2015 | 13:55
Suditi odgovornima iz ratnog rukovodstva

Nismo zadovoljni činjenicom da Tužilaštvo BiH do sada uglavnom hapsi osumnjičene za ratne zločine nad Srbima na srednjem nivou odgovornosti i da tu nekako staje, te da nema procesuiranja višerangiranih lica, poput bivšeg komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića, istakao je Dragojlović.

On je pozdravio nedavno hapšenje bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ Mate Baotića koji je osumnjičen za ratne zločine počinjene nad Srbima na području Orašja, ali to smatra nedovoljnim jer ono pokazuje da je pravda za Srbe kao dostupna i da se daje "na kašičicu".

Ako imamo presude za logore u Odžaku i Brodu, zašto onda nemamo i optužnice za nalogodavce tih zločina, pri čemu je za nas posebno interesantna hrvatska komponenta koja je tokom proteklog rata izvršila agresiju na BiH?, upitao je Dragojlović.

Tužilaštvo BiH predložilo je određivanje pritvora za Matu Baotića koji je osumnjičen za ratne zločine počinjene na području Orašja.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ uhapsili su nedavno Baotića koji je osumnjičen da je kao pripadnik Vojne policije HVO-a od maja do novembra 1992. godine u Orašju postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Baotić je pod istragom zbog sumnje da je za vrijeme rata silovao dvije žene.

Izvor: SRNA

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

salipur

15.08.2015 12:06

Kako god, ideja o refeerendumu i pitanju tuzilaštva i suda BIH SVAKIM DANOM DOBIJA POTVRDU O OPRAVDANOSTI.

ODGOVORITE
Name

Snouden

15.08.2015 12:46

Ako tužilaštvo nema dokaze, po komandnoj odgovornosti, neka onda nađe, na youtubu, autentične snimke, gdje je komandovao Atif Dudakovic!? Gde se jasno vidi i čuje izdavanje naredbi da ubije zarobljenike,da pali srpska sela i kuće i gde jednom od saboraca čestita na obavljenom zadatku streljanja i paljenja Srba i srpskih domova. Ovo je zadnji voz i alarm da se sama Bih spasi i učine pravi korak i opravda stavove da su, tužilaštvo i sud Bih, nezavisni.

ODGOVORITE