Почиње битка за Јованкино наследство

После две године паузе, за септембар коначно заказано рочиште у оставинској расправи иза удовице Јосипа Броза Тита. У суду списак са накитом, одећом, намештајем...

Србија 15.08.2015 | 08:13
Почиње битка за Јованкино наследство

ПОСЛЕ две године паузе, у септембру ће се коначно одржати рочиште у оставинској расправи Јованке Броз, које ће померити са мртве тачке не само поделу имовине остале иза Титове удовице, већ и оставину иза - Тита. Ако се на том или следећем рочишту оконча расправа, знаће се шта припада Јованкиним наследницима (сестрама Нади и Зори), а шта држави.


Осим тога, држава ће најзад моћи да реконструише вредну вилу у којој је деценијама живела некадашња прва дама Југославије, у Булевару кнеза Александра Карађорђевића 75, а која већ дуго прокишњава, пуца и неумитно пропада.

Поступак расправљања заоставштине води се пред Првим основним судом у Београду, објашњавају у Управи за заједничке послове републичких органа. У допису који је потписао Небојша Кецељевић, наводи се да је ова Управа суду доставила записник и списак ствари које су пописане у вили после смрти Титове удовице. Достављене су и пописне листе и картони предмета које дужи Музеј историје Југославије, а све, како каже, "ради изузимања ствари које су власништво Републике Србије из заоставштине покојне Јованке Броз."

На списку ствари које је комисија доставила суду налазе се Јованкине личне ствари, одећа, накит, намештај, уметнине, посуђе, кућни апарати, преписка. Како је сама тврдила, неке од највреднијих ствари украдене су приликом последње провале, почетком 2013, када јој је узета, рецимо, ваза "минг", венчани поклон покојног кинеског председника Мао Цедунга. Нестали су јој и накит, новац, белешке, преписка са неким важним личностима, као што су били Цвијетин Мијатовић и генерал Иван Долничар. Њега је Титова удовица "прозивала" јер упорно није хтео да јој врати личне ствари и одећу одузете после избацивања из њеног и Титовог дома у Ужичкој.

Ни у Управи, ни у Државном правобранилаштву нису хтели да прецизирају шта се све налази на списку ствари које је пописала комисија Управе. По речима државног правобраниоца Снежане Продановић, тај податак не може бити јаван до доношења правоснажне судске пресуде. Она нам је само потврдила да ће се рочиште одржати 21. септембра и да је комисија доставила суду попис ствари у законском року од 60 дана.

Поменути списак, међутим, још није стигао до Јованкиног адвоката Бојане Сарић:

- Не могу да кажем шта је на списку и да ли је држава нешто већ означила као своје, јер списак нисам ни видела. Држава није наследник иза Јованке Броз, али се стиче утисак да се понаша као наследник и да је Јованка Броз била једина особа у земљи која није имала личну имовину!

Бојана Сарић се нада да ће поступак бити на јесен окончан, али напомиње да то зависи искључиво од државе.

- У нормалним околностима, код обичних грађана, али и неких других познатих личности попут Зорана Ђинђића и Ненада Богдановића, поступак је завршен за једно-два рочишта. Само код Тита и Јованке он траје годинама - закључује Сарић.

(Вечерње новости)

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Д.

15.08.2015 13:01

Оно сто је вријрдило вец је давно нестало и отисло за Русију .Нема се ту ста висе дијелити осим лицних ствари покојне Јованке

ОДГОВОРИТЕ