Počinje bitka za Jovankino nasledstvo

Posle dve godine pauze, za septembar konačno zakazano ročište u ostavinskoj raspravi iza udovice Josipa Broza Tita. U sudu spisak sa nakitom, odećom, nameštajem...

Srbija 15.08.2015 | 08:13
Počinje bitka za Jovankino nasledstvo

POSLE dve godine pauze, u septembru će se konačno održati ročište u ostavinskoj raspravi Jovanke Broz, koje će pomeriti sa mrtve tačke ne samo podelu imovine ostale iza Titove udovice, već i ostavinu iza - Tita. Ako se na tom ili sledećem ročištu okonča rasprava, znaće se šta pripada Jovankinim naslednicima (sestrama Nadi i Zori), a šta državi.


Osim toga, država će najzad moći da rekonstruiše vrednu vilu u kojoj je decenijama živela nekadašnja prva dama Jugoslavije, u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 75, a koja već dugo prokišnjava, puca i neumitno propada.

Postupak raspravljanja zaostavštine vodi se pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, objašnjavaju u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa. U dopisu koji je potpisao Nebojša Keceljević, navodi se da je ova Uprava sudu dostavila zapisnik i spisak stvari koje su popisane u vili posle smrti Titove udovice. Dostavljene su i popisne liste i kartoni predmeta koje duži Muzej istorije Jugoslavije, a sve, kako kaže, "radi izuzimanja stvari koje su vlasništvo Republike Srbije iz zaostavštine pokojne Jovanke Broz."

Na spisku stvari koje je komisija dostavila sudu nalaze se Jovankine lične stvari, odeća, nakit, nameštaj, umetnine, posuđe, kućni aparati, prepiska. Kako je sama tvrdila, neke od najvrednijih stvari ukradene su prilikom poslednje provale, početkom 2013, kada joj je uzeta, recimo, vaza "ming", venčani poklon pokojnog kineskog predsednika Mao Cedunga. Nestali su joj i nakit, novac, beleške, prepiska sa nekim važnim ličnostima, kao što su bili Cvijetin Mijatović i general Ivan Dolničar. Njega je Titova udovica "prozivala" jer uporno nije hteo da joj vrati lične stvari i odeću oduzete posle izbacivanja iz njenog i Titovog doma u Užičkoj.

Ni u Upravi, ni u Državnom pravobranilaštvu nisu hteli da preciziraju šta se sve nalazi na spisku stvari koje je popisala komisija Uprave. Po rečima državnog pravobranioca Snežane Prodanović, taj podatak ne može biti javan do donošenja pravosnažne sudske presude. Ona nam je samo potvrdila da će se ročište održati 21. septembra i da je komisija dostavila sudu popis stvari u zakonskom roku od 60 dana.

Pomenuti spisak, međutim, još nije stigao do Jovankinog advokata Bojane Sarić:

- Ne mogu da kažem šta je na spisku i da li je država nešto već označila kao svoje, jer spisak nisam ni videla. Država nije naslednik iza Jovanke Broz, ali se stiče utisak da se ponaša kao naslednik i da je Jovanka Broz bila jedina osoba u zemlji koja nije imala ličnu imovinu!

Bojana Sarić se nada da će postupak biti na jesen okončan, ali napominje da to zavisi isključivo od države.

- U normalnim okolnostima, kod običnih građana, ali i nekih drugih poznatih ličnosti poput Zorana Đinđića i Nenada Bogdanovića, postupak je završen za jedno-dva ročišta. Samo kod Tita i Jovanke on traje godinama - zaključuje Sarić.

(Večernje novosti)

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

D.

15.08.2015 13:01

Ono sto je vrijrdilo vec je davno nestalo i otislo za Rusiju .Nema se tu sta vise dijeliti osim licnih stvari pokojne Jovanke

ODGOVORITE