Сарајево центар филмског свијета

Најзначајнија регионална смотра, 21. Сарајево филм фестивал, отворен је вечерас бразилским филмом "Друга мајка".

Босна и Херцеговина 14.08.2015 | 22:05
Сарајево центар филмског свијета

Прије саме церемоније, коју је водио бх. глумац Феђа Штукан, организиран је и пријем на фестивалском тргу поред Народног позоришта у Сарајеву, којем су присуствовале поједине екипе филмова који ће бити приказани, те представници политичког и јанвог живота.

Велики број грађана окупио се вечерас да поздрави регионалне, али и свјетске звијезде. "Црвеним феситвалским тепихом" испред Народног позоришта у Сарајеву прошетали су бројни глумци, продуценти, редитељи, али и представници власти.

Сви су вечерас жељели бити виђени. Највише овација на "црвеном тепиху" изазвао је Божо Врећо, интерпретатор севдалинке, али и екипа филма "Звиздан" превођена редитељем Далибором Матановићем и глумицом Нивес Иванковић. Врећо је новинарима рекао да не размишља о томе да ли треба бити храбар да се појави у хаљини у прилично конзервативној средини.

"Оног тренутка кад бих почео размишљати о томе, вјероватно бих био слаб и нејак, а храброст се добија само одлуком да будеш оно што јеси", казао је он.

Глумац Емир Хаџихафизбеговић казао је да је вријеме Фестивала посебно за њега, те позвао људе да уживају у филмовима.

"Црвеним тепихом" прошетала се и Јелена Вељача, али и жири Фестивала, као и селектори програма.

Феђа Штукан, отварајући овогодишњи фестивал, рекао је да љубитеље филма и госте Сарајева очекује 214 сати фимског програма у девет и по дана трајања фестивала.

"Сарајево ће походити више од 2.000 фимских професионалаца, а биће приказано 259 филмова, што је највећи број до сада", казао је Штукан, додавши да се очекује више од 100.000 посјетилаца.

Елма Татарагић, селектор Главног такмичарског програма, позвала је публику да гледа филмове, те напоменула да ће у оквиру такмичарског програма бити приказана 43 филма и чак 10 премијера.

СФФ је отворила пројекција филма "Друга мајка" редитељице Ане Мујларт, који је на Сунданце фестивалу освојио награду публике.

"Хтјела сам направити филм у којем ћу приказати мајчинство. Кроз своје мачинство сам почела размишљати у овом филму", казала је она.

Поред пројекције у Народном позоришту и љетном кину ХТ Еронет, овај филм публика има прилику да гледа и 15. аугуста у кину Нови Град.

Сутра званично почиње и главни такмичарски програм који ће отворити филм "Звиздан" Далибора Матановића.

(Независне новине)

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МираИСа

15.08.2015 17:28

Сретно Сарајево! Желим да и ови фестивалски дани буди као они из предходних година...

ОДГОВОРИТЕ