Почела португалска Примеира лига: Вјечита прича утроје!

Порто, Бенфика и Спортинг опет су једини кандидати за титулу, а посебно занимљиво ће бити у Лисабону, где су два градска ривала додатно „заратила“ због тренера који је овог лета уздрмао престоницу преласком из Орлова у Лавове.

Фудбал 14.08.2015 | 23:00
Почела португалска Примеира лига: Вјечита прича утроје!

Вечита прича утроје отвара наредног викенда своје 82. поглавље. Стартује португалска Примеира или Лига НОС, како ће се у наредне четири сезоне звати по спонзорском уговору с истоименом медијском компанијом.

Португалска Примеира нуди сурову извесност и богату понуду талентованих фудбалера од којих ће неки већ наредног лета уздрмати фудбалску пијацу. Извесност се односи на шампионску трку с обзиром да велика тројка – Бенфика, Порто и Спортинг – ведри и облачи откако се игра фудбалско првенство у Португалији. Само два пута у историји се десило да су гледали како неко четврти слави титулу. Пре 70 година им је конце помрсио Белененсес, а 2001. године је тај подвиг поновила Боависта.

Такав инцидент комотно можемо да искључимо пред почетак нове сезоне. Бенфика, Порто и Спортинг су далеко изнад осталих. Титулу брани уједнои и најтрофејнији португалски клуб – Бенфика. Лисабонски Орлови су освојили две круне у низу, надају се и трећој. Тим нису много мењали, али су доживели велики ударац већ по завршетку претходне сезоне када је тренер Жорж Жесус због свађе с Управом напустио клуб. Заштитни знак Бенфике је отишао на клупу љутог ривала Спортинга. Бенфика је овог лета зарадила 75.000.000 евра од продаје четворице играча чије одласке неће ни осетити. То су Гомес, Кавалеиро, Кансело и Родриго који су претходну сезону играли на позајмицама. Решили су се и баласта у виду Аморима, Сулејманија и Фунес Морија. Најболнији одлазак је прелазак дугогодишњег дефанзивца Максија Переире у Порто. Дошли су Митроглу, Карсела Гонзалес и Тарабт од битнијих имена.

Управо ће Порто бити највећи ривал Орловима, жељан да опет заседне на трон на којем је био девет пута у претходних 14 сезона. Иако су остали без ударне игле Џексона Мартинеза и десног бека Данила, довели су плејаду одличних играча, а многе су изненадили одлуком да Ђанелија Имбулу плате преко 20.000.000 евра. Икер Касиљас би требало да реши питање голмана, а Буено и контроверзни Освалдо да надокнаде Мартинезове голове.

Онако како је с Бенфиком прекинуо Портову страховладу, тако се присталице Спортинга надају да ће Жорж Жезус вратити и и њихов тим на шампионске стазе. Он им је највећи адут. Али и новајлије у виду Теа Гутијереза, Алберта Аквиланија и Брајана Руиза.

Сви остали ван велике тројке су небитни...

ПАРОВИ ПРВОГ КОЛА:

Петак

21.30 Тондела – Спортинг у току

Субота

19.30 Белененсес – Рио Аве 

21.45 Порто – Гимараис 

Недеља

17.00 Сетубал – Боависта 

17.00 Унијао Мадеира – Маритимо 

17.00 Мореиренсе – Арука 

19.15 Брага – Насионал 

21.30 Бенфика – Есторил 

Понедељак

21.00 Пасос Фереира – Академика 

Коментари / 0

Оставите коментар