Počela portugalska Primeira liga: Vječita priča utroje!

Porto, Benfika i Sporting opet su jedini kandidati za titulu, a posebno zanimljivo će biti u Lisabonu, gde su dva gradska rivala dodatno „zaratila“ zbog trenera koji je ovog leta uzdrmao prestonicu prelaskom iz Orlova u Lavove.

Fudbal 14.08.2015 | 23:00
Počela portugalska Primeira liga: Vječita priča utroje!

Večita priča utroje otvara narednog vikenda svoje 82. poglavlje. Startuje portugalska Primeira ili Liga NOS, kako će se u naredne četiri sezone zvati po sponzorskom ugovoru s istoimenom medijskom kompanijom.

Portugalska Primeira nudi surovu izvesnost i bogatu ponudu talentovanih fudbalera od kojih će neki već narednog leta uzdrmati fudbalsku pijacu. Izvesnost se odnosi na šampionsku trku s obzirom da velika trojka – Benfika, Porto i Sporting – vedri i oblači otkako se igra fudbalsko prvenstvo u Portugaliji. Samo dva puta u istoriji se desilo da su gledali kako neko četvrti slavi titulu. Pre 70 godina im je konce pomrsio Belenenses, a 2001. godine je taj podvig ponovila Boavista.

Takav incident komotno možemo da isključimo pred početak nove sezone. Benfika, Porto i Sporting su daleko iznad ostalih. Titulu brani ujednoi i najtrofejniji portugalski klub – Benfika. Lisabonski Orlovi su osvojili dve krune u nizu, nadaju se i trećoj. Tim nisu mnogo menjali, ali su doživeli veliki udarac već po završetku prethodne sezone kada je trener Žorž Žesus zbog svađe s Upravom napustio klub. Zaštitni znak Benfike je otišao na klupu ljutog rivala Sportinga. Benfika je ovog leta zaradila 75.000.000 evra od prodaje četvorice igrača čije odlaske neće ni osetiti. To su Gomes, Kavaleiro, Kanselo i Rodrigo koji su prethodnu sezonu igrali na pozajmicama. Rešili su se i balasta u vidu Amorima, Sulejmanija i Funes Morija. Najbolniji odlazak je prelazak dugogodišnjeg defanzivca Maksija Pereire u Porto. Došli su Mitroglu, Karsela Gonzales i Tarabt od bitnijih imena.

Upravo će Porto biti najveći rival Orlovima, željan da opet zasedne na tron na kojem je bio devet puta u prethodnih 14 sezona. Iako su ostali bez udarne igle Džeksona Martineza i desnog beka Danila, doveli su plejadu odličnih igrača, a mnoge su iznenadili odlukom da Đanelija Imbulu plate preko 20.000.000 evra. Iker Kasiljas bi trebalo da reši pitanje golmana, a Bueno i kontroverzni Osvaldo da nadoknade Martinezove golove.

Onako kako je s Benfikom prekinuo Portovu strahovladu, tako se pristalice Sportinga nadaju da će Žorž Žezus vratiti i i njihov tim na šampionske staze. On im je najveći adut. Ali i novajlije u vidu Tea Gutijereza, Alberta Akvilanija i Brajana Ruiza.

Svi ostali van velike trojke su nebitni...

PAROVI PRVOG KOLA:

Petak

21.30 Tondela – Sporting u toku

Subota

19.30 Belenenses – Rio Ave 

21.45 Porto – Gimarais 

Nedelja

17.00 Setubal – Boavista 

17.00 Unijao Madeira – Maritimo 

17.00 Moreirense – Aruka 

19.15 Braga – Nasional 

21.30 Benfika – Estoril 

Ponedeljak

21.00 Pasos Fereira – Akademika 

Komentari / 0

Ostavite komentar