Србе у Тунису специјалци чувају од отмица

Добили смо инструкције да не возимо ноћу и да идемо у групи. Свесни смо да су терористи ИСИС свуда претња, каже Владан Христов, који ради у ризичној афричкој земљи.

Србија 14.08.2015 | 21:01
Србе у Тунису специјалци чувају од отмица

Након што су припадници Исламске државе одрубили главу хрватском држављанину Томиславу Салопеку, за безбедност брину и Срби који раде у ризичним земљама, у којима џихадисти све више сеју страх.

Они више нигде не излазе сами, а њихова радна места окружују јаке војне и полицијске снаге.
- Српским радницима дате су инструкције да не возе ноћу и да свуда иду у групи.

На градилишту је раније дежурала жандармерија, а сада је заштита дискретнија и запослене чувају полицајци у цивилу. Срби су затражили процену безбедности од амбасаде, након чега су сви до једног одлучили да остану да раде - прича за Курир Владан Христов, представник фирме „Хидротехника“ у Тунису.

Наши у Ираку сигурни

За ову фирму тренутно у тој земљи ради око 30 Срба и сви су ангажовани на градилишту у месту Шанби, које иначе спада у ризичнију зону. Ипак, како каже Христов, мере безбедности су на највишем нивоу.

- Сви смо видели шта се десило Салопеку и ужаснути смо. Али смо такође свесни да су терористи ИСИС свуда претња, а безбедносне службе Туниса после недавног крвавог терористичког пира на плажи чине све да не дође до нових напада - каже Христов.

Српских радника има у другим ризичним земљама - у Египту их је 287, Ираку око 150, Сирији 150, Либији 250.
- Безбедно је само током дана, али жене ни тада не смеју да се крећу саме, без пратње. Војске и полиције има свуда, а контроле су ригорозне и честе. У земљу не можете да уђете ако неко важан не гарантује за вас. Иначе, на улицама има много оружја, а у војним јединицама има много курдских жена - прича тридесетогодишња Београђанка која ради у Ираку и додаје да се због сталног присуства полиције не плаши толико за своју безбедност.

Србе не дирају у Либији

Здравствени радници из Србије запослени у либијском граду Сирту, у болници која је под контролом Исламске државе, нису били расположени за разговор.
- Добро смо, безбедни смо, али имам баш много посла и зато немам времена да причам - кратко нам је поручио Марко Стојановић.

Амбасадор у Тунису: "Не стижем ни да размишљам о страху"

Министарство спољних послова још неће издати препоруку да се не иде у земље под ризиком од напада ИСИС. Кажу да прате развој ситуације и да брину о безбедности српских грађана и дипломата.

- Имам много посла, редовно обилазим српске раднике и туристе, којих тренутно има свега 20. Толико је тога било, убиство на плажи, па убиство Томислава Салопека, да не стижем ни да размишљам о страху - каже Никола Лукић, амбасадор Србије у Тунису.

(Курир)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Досадно

14.08.2015 20:09

Има ли игдје говора о запосљавању, просперитету, три године слусамо о тероризму

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђе ће

14.08.2015 20:09

Па и јесу потрчали међу џихадисте! Хоће да плате мало а да им буде "ол инклузив" како воле рећи. Сад страхујте, ко вам је крив кад сте гамад! А онолика Грчка грца у дуговима, а ми заборављамо колико су они нама помагали кад је било стани пани и трчимо да дајемо новац абу дабијима. Проклет свијет!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дада

14.08.2015 20:35

Мука и бједа натјера да се ради. Ти настави лупати ко маxим по дивизији....

Name

Ђе ће

14.08.2015 22:25

Дадо, ђе се купаш, ђе шкољке скупљаш?

Name

СРБИ СУ СРБИ

14.08.2015 21:03

ЗНАЈУ ОВИ ИЗ ИСИЛ-А С КИМ СЕ БАШ НЕ ТРЕБА ЗАЈЕ....,А И ДА СУ СРБИ ОДХРАНИЛИ, ОДШКОЛОВАЛИ И НАХРАНИЛИ ПОЛА ПАЛЕСТИНЕ И БЛИСКОГ ИСТОКА И ДА СУ УВИЈЕК ПОМАГАЛИ АРАПИМА. У СИРТУ ДРЖЕ ВЛАСТ, А У БОЛНИЦИ РАДЕ СРБИ, И НИКО НИКОГА НЕ ДИРА. НАЈБОЉЕ И ЗА ЈЕДНЕ И ЗА ДРУГЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупе

14.08.2015 21:05

Камо да сакрину проблеме измисли или пусти да неког убију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

15.08.2015 01:36

Какав ба ИС какав бакрац ! нема веце опасности за Србе од насих политицара ЛОПЕНДРИ, плате. пензије никакве, а овдје се замајавамо са саком будала

ОДГОВОРИТЕ