Srbe u Tunisu specijalci čuvaju od otmica

Dobili smo instrukcije da ne vozimo noću i da idemo u grupi. Svesni smo da su teroristi ISIS svuda pretnja, kaže Vladan Hristov, koji radi u rizičnoj afričkoj zemlji.

Srbija 14.08.2015 | 21:01
Srbe u Tunisu specijalci čuvaju od otmica

Nakon što su pripadnici Islamske države odrubili glavu hrvatskom državljaninu Tomislavu Salopeku, za bezbednost brinu i Srbi koji rade u rizičnim zemljama, u kojima džihadisti sve više seju strah.

Oni više nigde ne izlaze sami, a njihova radna mesta okružuju jake vojne i policijske snage.
- Srpskim radnicima date su instrukcije da ne voze noću i da svuda idu u grupi.

Na gradilištu je ranije dežurala žandarmerija, a sada je zaštita diskretnija i zaposlene čuvaju policajci u civilu. Srbi su zatražili procenu bezbednosti od ambasade, nakon čega su svi do jednog odlučili da ostanu da rade - priča za Kurir Vladan Hristov, predstavnik firme „Hidrotehnika“ u Tunisu.

Naši u Iraku sigurni

Za ovu firmu trenutno u toj zemlji radi oko 30 Srba i svi su angažovani na gradilištu u mestu Šanbi, koje inače spada u rizičniju zonu. Ipak, kako kaže Hristov, mere bezbednosti su na najvišem nivou.

- Svi smo videli šta se desilo Salopeku i užasnuti smo. Ali smo takođe svesni da su teroristi ISIS svuda pretnja, a bezbednosne službe Tunisa posle nedavnog krvavog terorističkog pira na plaži čine sve da ne dođe do novih napada - kaže Hristov.

Srpskih radnika ima u drugim rizičnim zemljama - u Egiptu ih je 287, Iraku oko 150, Siriji 150, Libiji 250.
- Bezbedno je samo tokom dana, ali žene ni tada ne smeju da se kreću same, bez pratnje. Vojske i policije ima svuda, a kontrole su rigorozne i česte. U zemlju ne možete da uđete ako neko važan ne garantuje za vas. Inače, na ulicama ima mnogo oružja, a u vojnim jedinicama ima mnogo kurdskih žena - priča tridesetogodišnja Beograđanka koja radi u Iraku i dodaje da se zbog stalnog prisustva policije ne plaši toliko za svoju bezbednost.

Srbe ne diraju u Libiji

Zdravstveni radnici iz Srbije zaposleni u libijskom gradu Sirtu, u bolnici koja je pod kontrolom Islamske države, nisu bili raspoloženi za razgovor.
- Dobro smo, bezbedni smo, ali imam baš mnogo posla i zato nemam vremena da pričam - kratko nam je poručio Marko Stojanović.

Ambasador u Tunisu: "Ne stižem ni da razmišljam o strahu"

Ministarstvo spoljnih poslova još neće izdati preporuku da se ne ide u zemlje pod rizikom od napada ISIS. Kažu da prate razvoj situacije i da brinu o bezbednosti srpskih građana i diplomata.

- Imam mnogo posla, redovno obilazim srpske radnike i turiste, kojih trenutno ima svega 20. Toliko je toga bilo, ubistvo na plaži, pa ubistvo Tomislava Salopeka, da ne stižem ni da razmišljam o strahu - kaže Nikola Lukić, ambasador Srbije u Tunisu.

(Kurir)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Dosadno

14.08.2015 20:09

Ima li igdje govora o zaposljavanju, prosperitetu, tri godine slusamo o terorizmu

ODGOVORITE
Name

Đe će

14.08.2015 20:09

Pa i jesu potrčali među džihadiste! Hoće da plate malo a da im bude "ol inkluziv" kako vole reći. Sad strahujte, ko vam je kriv kad ste gamad! A onolika Grčka grca u dugovima, a mi zaboravljamo koliko su oni nama pomagali kad je bilo stani pani i trčimo da dajemo novac abu dabijima. Proklet svijet!

ODGOVORITE
Name

Dada

14.08.2015 20:35

Muka i bjeda natjera da se radi. Ti nastavi lupati ko maxim po diviziji....

Name

Đe će

14.08.2015 22:25

Dado, đe se kupaš, đe školjke skupljaš?

Name

СРБИ СУ СРБИ

14.08.2015 21:03

ЗНАЈУ ОВИ ИЗ ИСИЛ-А С КИМ СЕ БАШ НЕ ТРЕБА ЗАЈЕ....,А И ДА СУ СРБИ ОДХРАНИЛИ, ОДШКОЛОВАЛИ И НАХРАНИЛИ ПОЛА ПАЛЕСТИНЕ И БЛИСКОГ ИСТОКА И ДА СУ УВИЈЕК ПОМАГАЛИ АРАПИМА. У СИРТУ ДРЖЕ ВЛАСТ, А У БОЛНИЦИ РАДЕ СРБИ, И НИКО НИКОГА НЕ ДИРА. НАЈБОЉЕ И ЗА ЈЕДНЕ И ЗА ДРУГЕ.

ODGOVORITE
Name

vupe

14.08.2015 21:05

Kamo da sakrinu probleme izmisli ili pusti da nekog ubiju

ODGOVORITE
Name

Dr

15.08.2015 01:36

Kakav ba IS kakav bakrac ! nema vece opasnosti za Srbe od nasih politicara LOPENDRI, plate. penzije nikakve, a ovdje se zamajavamo sa sakom budala

ODGOVORITE