Пропада војни архив Српске, борци љути

Ратни и послератни архив Војске Републике Српске ће пропасти ако Република Српска хитно не обезбеди адекватан смештај за документацију.

Република Српска 14.08.2015 | 20:22
Пропада војни архив Српске, борци љути

Другим речима, ако неко у будућности поново покрене причу о томе да су Срби починили геноцид - ми нећемо имати чиме да докажемо да нису. Једино место на којем би војна документација могла да буде сачувана као званичан историјски акт је Архив Републике Српске. Међутим, у Архиву кажу да тамо буквално више ни игла не може да стане.

У Влади РС кажу да знају за тај проблем, али да решење нису тражили. У Министарству одбране БиХ тврде да су о томе обавестили председника Републике Српске Милорада Додика, а у Борачкој организацији РС су пак за то сазнали од нас. Борци поручују да је то срамота и да се због наших поколења мора сачувати историја с краја 20. и почетка 21. века.

Војна документација од априла 1992. до краја 2005. смештена је у бањалучкој касарни „Козара“. Где ће се налазити архиви војски у БиХ од почетка рата - дуго је било предмет спора између Министарства одбране БиХ и ентитета. Проблем је напослетку тешком муком решен и архив Војске РС је враћен Републици Српској. Међутим, сад кад смо га добили - немамо куда с њим.

Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић каже да и оно што се тамо већ налази мора да буде смештено на неку нову локацију.

- Аустроугарска зграда је из 1889. и више не може да издржи наше потребе. Треба нам нова зграда са условним просторијама - тврди Стојнић.

Секретар Архива РС Зоран Мачкић каже да већ неколико година апелују да Влада Републике Српске реши овај проблем, јер већ дуго не могу да преузму многе важне документе, осим војних.

- Зато је, рецимо, пропала документација десетина фирми у Републици Српској, међу којима су и „Чајавец“, „Инцел“... - објашњава Мачкић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић каже да је сасвим случајно чуо за тај проблем, јер то спада у надлежност ресора просвете и културе, али да му је стало да проблем буде решен.

- То је важна материја и не смемо да је изгубимо, јер је у интересу РС. Међутим, истина је да ми у Влади нисмо радили ништа у вези с тим, али се надам да ће војници из Трећег пешадијског пука истрајати у захтеву - каже Савановић.

Председник БО РС Миломир Савчић апелује да се документација сачува ради правде и историје, како би и за два века знали истину.

- Примера ради, да није било документације, на бројним суђењима бисмо лоше прошли. У оптужницама је, на пример, писало да смо прикривали одређене догађаје, попут рушења верских објеката. Доставили смо документе с увиђаја и кривичне пријаве које смо подигли против појединаца и тако скинули колективну кривицу. Међутим, ако архив не буде сачуван, лоше ћемо проћи - каже Савчић.

Заменик министра одбране БиХ Борис Јеринић тврди да је о овом проблему већ обавестио председника Републике Српске Милорада Додика, који је обећао да ће наћи решење, али да је на томе стало.

(Блиц)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Борац 7. категорије

14.08.2015 19:36

Како нема гдје да се смјести?? Не мора у центру БЛ насупрот позоришта. Шта је са бившим касарнама, ено у Залужанима, касарни Козара, објеката чврсте градње релативно новије и добро очуване колико волиш. Што се то не уступа Архиву РС, и за војну и не само војну документацију. И у другим мјестима тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српска

14.08.2015 19:43

Важана је кошарка, Миле ће да помогне у складу са својим могућностима, за Борце боли га.... кад и онако није био Борац ВРС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

14.08.2015 20:07

Кад је отисла јасеновацка градја, засто би војни архив био проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мргуд

14.08.2015 20:19

Дезертерима на власти и одговара да архив ВРС пропадне.. :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

14.08.2015 20:52

Савчићу, изгледа да још једино ти ниси видио да никакви апели не помажу код ове мафије. Ваљда је борачка толико моћна да организује превоз и да закрчимо цјелу околину зграде владе и предсједника. Када смо се борили 4 крваве године са свима редом неће нам представљати проблем ни главоњини специјалци ако се умјешају. Зар не видите како је ово кренуло. Нас свако узима здраво за готово. Вучић и Изетбеговић преговарају о некаквом дану жалости а нас нико ништа не пита. Није ми јасно који од њих двојице преговара у наше име?! Силни главоња и букаџија сада ћути као п....и шаље своје људе у фирме које је пљачкајуо да прикрију криниал Наравно склопио је тал са Вучићем да не испоручи Радишића као да не хапси све БГ тајкуне који имају умјешане прсте овдје од Боске па надаље. Силни букаџија Вучић није осудио НИЈЕНОГ ЈЕДИНОГ ТАЈКУНА! Вади се да је посао правосуђа које га уз пут речено слуша. Зар не видите да је Вучић класични издајник, продао је српски народ на Косову па се бјелосвјетска багра изживљава над њим а дебело се умјешао да то уради и са нама. Крајње вријеме расчистимо ову мафију. Да се не заваравамо штрајкови или нешто више само ће устабилити Српску јер нас ови доведоше на само дно. Ешдаун је био доброчинитељ за ову багру. Добро је Добрица Ерић написао у својој пјесми: "ко тебе каменом ти њега каменчином"Штета што у Поточарима није био овај други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хуго

16.08.2015 06:05

То није истина да је Вуциц продао Косово. Зар Косово није дао Милосевиц много прије Вуцица план се мора реализовати. И то је то Вуциц само ради. Оно сто мора сто је вец неко давно потписао да се то спроведе. Престаните да блатите цовјека.

Name

бијељина

14.08.2015 21:06

тразили да се врати па сада не знају ста це. Па сто су трази да се врати када нису знали куда са тим??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комм

14.08.2015 21:38

Нека се сачува архив, да се види како се јуначки (?) ратовало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

михаило

14.08.2015 22:03

срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма ја

14.08.2015 22:12

Важно је да господар живота већ пар година финансира сабор крајишке пјесме у Дрвару, а војни архив - шта је то? Може ли се то попити и појести?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

самир

14.08.2015 23:56

дали сте паре за Андриц град смјестите ту

ОДГОВОРИТЕ
Name

фицфириц

16.08.2015 07:22

Борац сам и нисам уопсте љут због тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко из масе

16.08.2015 11:51

Типицни нас менталитет... Не дам у СА па макар пропало...

ОДГОВОРИТЕ
Name

јастреб

20.12.2015 11:07

Уредите дрзаву да се боље зиви био сам борац Реп Српске од архива се не зиви сада не смијем нигдје реци да сам ратовао сипа хапси све редом тако је боље направите неку фирму да се запослим народ не зиви од архива...

ОДГОВОРИТЕ