Propada vojni arhiv Srpske, borci ljuti

Ratni i posleratni arhiv Vojske Republike Srpske će propasti ako Republika Srpska hitno ne obezbedi adekvatan smeštaj za dokumentaciju.

Republika Srpska 14.08.2015 | 20:22
Propada vojni arhiv Srpske, borci ljuti

Drugim rečima, ako neko u budućnosti ponovo pokrene priču o tome da su Srbi počinili genocid - mi nećemo imati čime da dokažemo da nisu. Jedino mesto na kojem bi vojna dokumentacija mogla da bude sačuvana kao zvaničan istorijski akt je Arhiv Republike Srpske. Međutim, u Arhivu kažu da tamo bukvalno više ni igla ne može da stane.

U Vladi RS kažu da znaju za taj problem, ali da rešenje nisu tražili. U Ministarstvu odbrane BiH tvrde da su o tome obavestili predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, a u Boračkoj organizaciji RS su pak za to saznali od nas. Borci poručuju da je to sramota i da se zbog naših pokolenja mora sačuvati istorija s kraja 20. i početka 21. veka.

Vojna dokumentacija od aprila 1992. do kraja 2005. smeštena je u banjalučkoj kasarni „Kozara“. Gde će se nalaziti arhivi vojski u BiH od početka rata - dugo je bilo predmet spora između Ministarstva odbrane BiH i entiteta. Problem je naposletku teškom mukom rešen i arhiv Vojske RS je vraćen Republici Srpskoj. Međutim, sad kad smo ga dobili - nemamo kuda s njim.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić kaže da i ono što se tamo već nalazi mora da bude smešteno na neku novu lokaciju.

- Austrougarska zgrada je iz 1889. i više ne može da izdrži naše potrebe. Treba nam nova zgrada sa uslovnim prostorijama - tvrdi Stojnić.

Sekretar Arhiva RS Zoran Mačkić kaže da već nekoliko godina apeluju da Vlada Republike Srpske reši ovaj problem, jer već dugo ne mogu da preuzmu mnoge važne dokumente, osim vojnih.

- Zato je, recimo, propala dokumentacija desetina firmi u Republici Srpskoj, među kojima su i „Čajavec“, „Incel“... - objašnjava Mačkić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović kaže da je sasvim slučajno čuo za taj problem, jer to spada u nadležnost resora prosvete i kulture, ali da mu je stalo da problem bude rešen.

- To je važna materija i ne smemo da je izgubimo, jer je u interesu RS. Međutim, istina je da mi u Vladi nismo radili ništa u vezi s tim, ali se nadam da će vojnici iz Trećeg pešadijskog puka istrajati u zahtevu - kaže Savanović.

Predsednik BO RS Milomir Savčić apeluje da se dokumentacija sačuva radi pravde i istorije, kako bi i za dva veka znali istinu.

- Primera radi, da nije bilo dokumentacije, na brojnim suđenjima bismo loše prošli. U optužnicama je, na primer, pisalo da smo prikrivali određene događaje, poput rušenja verskih objekata. Dostavili smo dokumente s uviđaja i krivične prijave koje smo podigli protiv pojedinaca i tako skinuli kolektivnu krivicu. Međutim, ako arhiv ne bude sačuvan, loše ćemo proći - kaže Savčić.

Zamenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić tvrdi da je o ovom problemu već obavestio predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je obećao da će naći rešenje, ali da je na tome stalo.

(Blic)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Borac 7. kategorije

14.08.2015 19:36

Kako nema gdje da se smjesti?? Ne mora u centru BL nasuprot pozorišta. Šta je sa bivšim kasarnama, eno u Zalužanima, kasarni Kozara, objekata čvrste gradnje relativno novije i dobro očuvane koliko voliš. Što se to ne ustupa Arhivu RS, i za vojnu i ne samo vojnu dokumentaciju. I u drugim mjestima tako.

ODGOVORITE
Name

Srpska

14.08.2015 19:43

Važana je košarka, Mile će da pomogne u skladu sa svojim mogućnostima, za Borce boli ga.... kad i onako nije bio Borac VRS.

ODGOVORITE
Name

Mikailo

14.08.2015 20:07

Kad je otisla jasenovacka gradja, zasto bi vojni arhiv bio problem.

ODGOVORITE
Name

Mrgud

14.08.2015 20:19

Dezerterima na vlasti i odgovara da arhiv VRS propadne.. :)

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

14.08.2015 20:52

Savčiću, izgleda da još jedino ti nisi vidio da nikakvi apeli ne pomažu kod ove mafije. Valjda je boračka toliko moćna da organizuje prevoz i da zakrčimo cjelu okolinu zgrade vlade i predsjednika. Kada smo se borili 4 krvave godine sa svima redom neće nam predstavljati problem ni glavonjini specijalci ako se umješaju. Zar ne vidite kako je ovo krenulo. Nas svako uzima zdravo za gotovo. Vučić i Izetbegović pregovaraju o nekakvom danu žalosti a nas niko ništa ne pita. Nije mi jasno koji od njih dvojice pregovara u naše ime?! Silni glavonja i bukadžija sada ćuti kao p....i šalje svoje ljude u firme koje je pljačkajuo da prikriju krinial Naravno sklopio je tal sa Vučićem da ne isporuči Radišića kao da ne hapsi sve BG tajkune koji imaju umješane prste ovdje od Boske pa nadalje. Silni bukadžija Vučić nije osudio NIJENOG JEDINOG TAJKUNA! Vadi se da je posao pravosuđa koje ga uz put rečeno sluša. Zar ne vidite da je Vučić klasični izdajnik, prodao je srpski narod na Kosovu pa se bjelosvjetska bagra izživljava nad njim a debelo se umješao da to uradi i sa nama. Krajnje vrijeme rasčistimo ovu mafiju. Da se ne zavaravamo štrajkovi ili nešto više samo će ustabiliti Srpsku jer nas ovi dovedoše na samo dno. Ešdaun je bio dobročinitelj za ovu bagru. Dobro je Dobrica Erić napisao u svojoj pjesmi: "ko tebe kamenom ti njega kamenčinom"Šteta što u Potočarima nije bio ovaj drugi.

ODGOVORITE
Name

hugo

16.08.2015 06:05

To nije istina da je Vucic prodao Kosovo. Zar Kosovo nije dao Milosevic mnogo prije Vucica plan se mora realizovati. I to je to Vucic samo radi. Ono sto mora sto je vec neko davno potpisao da se to sprovede. Prestanite da blatite covjeka.

Name

bijeljina

14.08.2015 21:06

trazili da se vrati pa sada ne znaju sta ce. Pa sto su trazi da se vrati kada nisu znali kuda sa tim??

ODGOVORITE
Name

Komm

14.08.2015 21:38

Neka se sačuva arhiv, da se vidi kako se junački (?) ratovalo.

ODGOVORITE
Name

mihailo

14.08.2015 22:03

sramota

ODGOVORITE
Name

Ma ja

14.08.2015 22:12

Važno je da gospodar života već par godina finansira sabor krajiške pjesme u Drvaru, a vojni arhiv - šta je to? Može li se to popiti i pojesti?!

ODGOVORITE
Name

samir

14.08.2015 23:56

dali ste pare za Andric grad smjestite tu

ODGOVORITE
Name

ficfiric

16.08.2015 07:22

Borac sam i nisam uopste ljut zbog toga.

ODGOVORITE
Name

neko iz mase

16.08.2015 11:51

Tipicni nas mentalitet... Ne dam u SA pa makar propalo...

ODGOVORITE
Name

jastreb

20.12.2015 11:07

Uredite drzavu da se bolje zivi bio sam borac Rep Srpske od arhiva se ne zivi sada ne smijem nigdje reci da sam ratovao sipa hapsi sve redom tako je bolje napravite neku firmu da se zaposlim narod ne zivi od arhiva...

ODGOVORITE