Седморо дјеце спасено од родитеља

Седморо дјеце у Српској одузето је од родитеља у првом полугодишту 2015. због занемаривања, напуштања или злостављања, а брига над малишанима препуштена је хранитељским породицама.

Република Српска 14.08.2015 | 16:46
Седморо дјеце спасено од родитеља

Чак шесторо малишана одузето је на подручју Бањалуке и сви су смјештени у хранитељске породице.

- Упркос бројним мјерама подршке, неке породице нису у могућности да се адекватно брину о дјеци због чега је дијете нужно издвојити - казали су у бањалучком Центру за социјални рад.

У истом периоду 2014. из биолошке породице изузето је једно дијете више. Код бањалучких хранитеља тренутно борави 34 малишана, док је код 29 сродника удомљено 33 дјеце која више не живе са родитељима.

- Разлози за одузимање дјеце су углавном занемаривање и злостављање - кажу у Центру за социјални рад.

Седмо дијете у првој половини године изузето је из породице на подручју Приједора. У приједорском Центру за социјални рад кажу да су принуђени да малишане одузимају од родитеља најчешће због злостављања и занемаривања, те због напуштања и неиспуњавања родитељских дужности.

- О 19 малишана изузетих из биолошких породица на подручју Приједора тренутно се брине 14 хранитељских породица - навели су у Центру за социјални рад Приједор.

Родитељско право у првих шест мјесеци ове, али ни у протекле двије године није изгубила ниједна породица у Бијељини гдје у хранитељским домовима борави 12 малољетника.

Ситуација се поправља и у Градишци гдје није одузето ниједно дијете иако је претходних година тај проблем био прилично изражен. У 2013. години из биолошких породица изузето је осморо, а прошле троје дјеце.

- Главни разлози били су занемаривање малишана и насиље у породици. Било је и случајева када су дјеца у замјенске породице смјештена због болести или смрти родитеља - казали су у градишком Центру за социјални рад.
Едукација

У бањалучком Центру за социјални рад су објаснили да Правилник о хранитељству прописује да и сродничке породице у којима су смјештена дјеца у року од годину морају стећи статус хранитељских породица.

- У 2015. години едуковали смо 29 сродника који су стекли статус хранитеља - истакли су у Центру за социјални рад.

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

14.08.2015 15:08

Лијепо звучи чути како Република СРБска више воли дјецу од њихових биолошки родитеља. Глупости! Такве родитеље и дјецу треба помоћи а не дјецу од родитеља одузимати и другоме на терет стављати!

ОДГОВОРИТЕ