Дјетету, жртви силовања одбијен абортус

Случај 11-огодишње девојчице којој је одбијен абортус након што ју је, наводно, силовао очух, покренуо је дебату у Парагвају о забрани абортуса.

Свијет 14.08.2015 | 11:43
Дјетету, жртви силовања одбијен абортус

Девојчица је порођена царским резом и донела на свет здраво женско дете, рекао је директор болнице Марио Виљалба и додао да је све протекло без проблема.

Према парагвајском закону, абортус је дозвољен ако је живот мајке угрожен.
У овом случају, комисија коју чине лекари, психолози и судски званичници, утврдили су да живот девојчице није угрожен, пренео је Ројтерс.

То је изазвало критике група за људска права, укључујући и УН.

"Само ће време показати колике ће физичке и психичке последице оставити ово тешко искушење на девојчицу", изјавила је представник Амнести интернешнала Ерика Гевара.

Гевара је у саопштењу навела да је ужасно што ће прича ове девојчице остати уобичајена ако Парагвај не учини више по питању заштите жртава сексуалног насиља, абортуса и приступа средствима за контрацепцију и информацијама о сексуалним и репродуктивним правима.

Очух девојчице је ухапшен и чека суђење, а мајка је оптужена за немар.

У Парагвају сваког дана се породе две девојчице, узраста између 10 и 14 година, а ти случајеви су често повезани са сексуалним насиљем.

Према подацима здравственх служби, око 600 девојчица млађих од 14 година затрудни сваке године у Парагвају, земљи од 6,8 милиона становника, навео је АП.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар