Кјото објавио строги водич за понашање туриста

Биро за конвенције и посетиоце Кјота објавио је водич за туристе који би требало да их информише о правилима понашања у овом граду.

Путовања 14.08.2015 | 14:30
Кјото објавио строги водич за понашање туриста

Објављена је чак и инфо-графика на којој су на скали од један до три означена “увредљива понашања”, која се у овом граду не толеришу.

Рецимо, вожња бицикла под утицајем алкохола сматра се највећим пропустом, а свако ко буде ухваћен у том “неделу” суочава се са казном од 8.000 долара или пет година затвора. Они који, пак, остављају бицикл ван означених паркинг-зона кажњавају се са 20 долара, колико износе трошкови уклањања бицикла. Такође, безобзирни бициклисти морају да плате додатне таксе, како би поново дошли до свог двоточкаша.

Међу другим прекршајима који могу скупо да вас коштају у Кјотоу јесу бацање смећа на улици (казна је 250 долара), док они који пуше ван места означених у ту сврху плаћају казну од осам долара.

Водич укључује и неколико упозорења везаних за фотографисање пруга и одређених делова храмова, као и малтретирање маико свирача. Путницима се саветује да не заустављају свираче и не хватају их за рукаве кимоноа у покушају да се фотографишу с њима.

У Кјоту није пристојно ни отказати резервацију у ресторану у последњем тренутку, не остављати пролазницима довољно места да прођу уским улицама, као и не поштовати кодексе облачења одређених установа.

У Кјоту нема остављања бакшиша, а конобарима туристи само треба да кажу “Окини”, што значи “хвала” на дијалекту који се користи у овом граду.

Велика увреда је у ципелама газити по татамију, подној простирци која се налази у многим традиционалним кућама у Јапану.

Приручници о понашању у Кјото биће убудуће дељени нарочито кинеским туристима, због лоше репутације коју имају широм света, када је реч о поштовању туђих култура и обичаја.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар