Овако се расхлађују животиње у Зоо врту

Талас врућина који је погодио Србију никако да прође, а колико је тешко поднети високе температуре најбоље знају чланови велике "породице" београдског Золошког врта који време углавном проводе у својим пећинама или се рахлађују туширањем и залеђеним воћним посластицама.

Србија 14.08.2015 | 07:24
Овако се расхлађују животиње у Зоо врту

Иако због великих врућина време углавном проводи у својој пећини, поларни меда Цезар, стар 32 године, одлучио је да преплива базен како би дегустирао залеђени воћни куп који је припремљен и на зидићу кавеза сервиран специјално за њега.

"Трудимо се да животињама обезбедимо адекватне услове и да им колико толико олакшамо ове велике температуре", рекао је Тањугу ветеринар београдског Зоолошког врта Јожеф Езвеђ.

Посебан третман засигурно има 42-годишња слоница Твиги, пореклом из Холандије, коју запослени свакодневно расхлађују туширањем.


Како тврде запослени, она је ових дана главна звезда "Врта добре наде" коју посетиоци свакодневно фотографишу. Иако је многима она најзанимљивија, поједини радије застану испред дома мужјака жирафе Јохана, коме кроз жице кавеза протурају његову омиљену храну - свеже багремово и врбово лишће.

Да врућина никако не одговара становницима "Врта добре наде" показују и наизглед празни птичији кавези из којих птице најрадије излазе уколико их напољу чека хладан туш.



Тако је било и данас када су тукани, аре и аракари заузели позиције на својим стајалицама и препустили се чарима поподневног купања.

Истичући да високе температуре најтеже подносе бели и мрки медведи и арктички вукови који потичу из северних предела, Езвеђ је нагласио да врућине не пријају ни животињама из тропских крајева.


То потврђује бенгалски бели тигар Томек, који је је у београдски Зоолошки врт стигао из Грчке пре месец дана и који време углавном проводи одмарајући у хладовини.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар