Ovako se rashlađuju životinje u Zoo vrtu

Talas vrućina koji je pogodio Srbiju nikako da prođe, a koliko je teško podneti visoke temperature najbolje znaju članovi velike "porodice" beogradskog Zološkog vrta koji vreme uglavnom provode u svojim pećinama ili se rahlađuju tuširanjem i zaleđenim voćnim poslasticama.

Srbija 14.08.2015 | 07:24
Ovako se rashlađuju životinje u Zoo vrtu

Iako zbog velikih vrućina vreme uglavnom provodi u svojoj pećini, polarni meda Cezar, star 32 godine, odlučio je da prepliva bazen kako bi degustirao zaleđeni voćni kup koji je pripremljen i na zidiću kaveza serviran specijalno za njega.

"Trudimo se da životinjama obezbedimo adekvatne uslove i da im koliko toliko olakšamo ove velike temperature", rekao je Tanjugu veterinar beogradskog Zoološkog vrta Jožef Ezveđ.

Poseban tretman zasigurno ima 42-godišnja slonica Tvigi, poreklom iz Holandije, koju zaposleni svakodnevno rashlađuju tuširanjem.


Kako tvrde zaposleni, ona je ovih dana glavna zvezda "Vrta dobre nade" koju posetioci svakodnevno fotografišu. Iako je mnogima ona najzanimljivija, pojedini radije zastanu ispred doma mužjaka žirafe Johana, kome kroz žice kaveza proturaju njegovu omiljenu hranu - sveže bagremovo i vrbovo lišće.

Da vrućina nikako ne odgovara stanovnicima "Vrta dobre nade" pokazuju i naizgled prazni ptičiji kavezi iz kojih ptice najradije izlaze ukoliko ih napolju čeka hladan tuš.



Tako je bilo i danas kada su tukani, are i arakari zauzeli pozicije na svojim stajalicama i prepustili se čarima popodnevnog kupanja.

Ističući da visoke temperature najteže podnose beli i mrki medvedi i arktički vukovi koji potiču iz severnih predela, Ezveđ je naglasio da vrućine ne prijaju ni životinjama iz tropskih krajeva.


To potvrđuje bengalski beli tigar Tomek, koji je je u beogradski Zoološki vrt stigao iz Grčke pre mesec dana i koji vreme uglavnom provodi odmarajući u hladovini.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar