Млијеко из БиХ може у ЕУ за десетак дана

Четири мљекаре из БиХ ће од 26. августа ове године моћи несметано извозити своје производе у земље Европске уније, те вршити њихов провоз преко територије ЕУ на друга тржишта, потврђено је јуче из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Босна и Херцеговина 14.08.2015 | 08:04
Млијеко из БиХ може у ЕУ за десетак дана

Они су навели да је данас на службеној страници Европске комисије објављена листа мљекара из БиХ које своје производе могу извозити у ЕУ, а то су мљекаре "Милкос" Сарајево, "Мљекара Ливно" Ливно, затим "Меггле" Бихаћ и "Млијекопродукт" Козарска Дубица.

Иначе, ова вијест наишла је на одобравање представника произвођача млијека у цијелој БиХ, али и мљекара којима је овим потврђен квалитетан рад и у складу с европским стандардима.

Из овог министарства су подсјетили да је Канцеларија за ветеринарство БиХ 9. јула ове године доставила Европској комисији - Генералној дирекцији за здравље и потрошаче, захтјев за уврштавањем четири мљекаре из БиХ које испуњавају услове за извоз млијека и производа од млијека у ЕУ.

"Поменута листа ступа на снагу 26. августа ове године од када наведене мљекаре могу несметано извозити своје производе у земље ЕУ, али исто тако и провозити своје производе преко територије ЕУ на друга тржишта", казали су из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Поводом ставарања могућности за извоз млијека из БиХ у ЕУ, из компаније "Млијекопродукт" Козарска Дубица изразили су захвалност Министарству спољне трговине и економских односа БиХ, те другим државним и ентитетским тијелима уз чију помоћ су испуњени услови за извоз.

Из "Млијекопродукта" поручују да губитак хрватског тржишта на које су извозили и до 30 милиона литара млијека годишње није било лако надокнадити, као и да су од престанка извоза у Хрватску били усмјерени на проналажење нових тржишта и рјешавање потенцијалних вишкова млијека.

"Желимо нагласити да смо се, без обзира на околности, континуирано припремали за почетак извоза у земље ЕУ, те смо и након што је Комисија из ЕУ прегледала наш објекат, наставили с инвестирањем у области откупа и прераде млијека. С поносом можемо рећи да је квалитет млијека на улазу у мљекару у складу с европским стандардима за млијеко, што је постигнуто само захваљујући одличној сарадњи с произвођачима млијека", казали су из "Млијекопродукта".

Мехмед Никшић, предсједник Удружења произвођача млијека у ФБиХ, рекао је да су овакве вијести из Европске комисије сатисфакција за произвођаче млијека у БиХ и потврда свега онога што су годинама говорили, а то је да бх. мљекари производе квалитетно млијеко и млијечне производе.

"Дакле, никад није био проблем у произвођачима и мљекарама, нити је био упитан квалитет млијека и млијечних производа у БиХ, него је у питању био ланац командовања, у ствари у питању је била политика", рекао је јуче Никшић.

Он је истакао да бх. мљекари могу гарантовати да ће након одобравања извоза на тржиште ЕУ пласирати квалитетно млијеко, које су и до сада производили.

"Углавном, треба рећи и да сви наши производи пролазе најжешће контроле, за разлику од увоза, гдје је потпуно другачија контрола и у БиХ улази свашта", рекао је Никшић.

Подсјећамо да је Канцеларија за храну и ветеринарство ЕУ (ФВО) почетком маја ове године обавијестила надлежне институције у БиХ да је одобрила свих шест тачака из Акционог плана Министарства спољне трговине и економских односа и Канцеларије за ветеринарство БиХ, у вези с испуњавањем услова за извоз млијека у ЕУ, укључујући и посљедње двије тачке које до тада нису биле испуњене.

То је практично значило да је тада направљен огроман корак ка испуњавању услова за извоз млијека у ЕУ, тако да је било потребно усвајање потребних законских прописа у парламенту БиХ, међу којима је и Закон о ветеринарству, те да се што хитније пронађе термин за посјету инспектора ФВО, који би на крају дали коначну оцјену испуњавања услова из Акционог плана.

Извор: Независне новине

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Сарајево

13.08.2015 19:08

Свака цаст,нароцито министру Саровицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рус

13.08.2015 19:09

Све то треба понистити пренос надлезности која ради издајницка власт у Сарајево, боље и умријети него дозволити да функционисе дрзава јер ми смо дрзава рекао је водза а њему морамо вјеровати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

13.08.2015 20:10

Браво за највећег господина Мирка Саровица!

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

13.08.2015 20:18

Свака цаст Господину Саровицу, да није мозда са закасњењем? У медјувремену су краве замијенили са товљењем бикова,ста да помузу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццц

13.08.2015 20:34

Срамота да из Бијељине нема ни једне млијекаре, срамота...Ал зато има кафица, схопинг центара на све стране...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супер

14.08.2015 07:35

Бас ми је драго за млекаре у Федерацији и РС да и ви мало отворите оци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирза

14.08.2015 13:10

Ко год да је помогао да БиХ иде даље, небитно јел православац или ста знам свака му цаст, спустам капу.

ОДГОВОРИТЕ