Креће Бундеслига! Бајерн и само Бајерн!

Предстојећа сезона Бундеслиге јасна је и онима који не прате подробније фудбал - минхенски Бајерн је највећи фаворит за нову 26. по реду титулу првака, четврту узастопну, што није успјело досад ниједном баварском тиму у историји.

Фудбал 13.08.2015 | 23:00
Креће Бундеслига! Бајерн и само Бајерн!

Предстојећег петка почиње нова сезона елитног њемачког фудбалског шампионата и то некада великим дербијем између Бајерна и Хамбургера у Минхену.

Баварски гигант иако има убједљиво највише пехара у њемачком фудбалу, никад у својој богатој историји није био четири пута узастопно шампион.

Ни генерација предвођена Кајзером Францом Бекенбауером и Гердом Милерем у седамдесетим, односно Дитером Хенесом и Лотаром Матеусом у осамдесетим или она каснија на челу са Оливером Каном и Меметом Шолом.

Тај рекорд би по свему судећи могао да буде оборен ове сезоне.

Бајерн за тај подухват има буквално све на располагању - од одличног руководства на челу са Карлом Хопнером и Карл-Хајнцом Руменигеом, преко сјајних фудбалера, одличног тренера Пепа Гвардиолу, армију навијача и посљедње, можда и најважније, фантастичне финансијске услове, који су крунисани огромним спонзорским уговором са „Адидасом“.

Екипа Пепа Гвардиоле, која је три године узастопно супериорно освојила „салатару“, остала је без Бастијана Швајштајгера, који се скрасио се на Олд Трафорду наводно на наговор дјевојке, српске тенисерке Ане Ивановић.

Његов одлазак у Манчестер јунајтед након 17 година у минхенском клубу мора се третирати као губитак на средини терена јер је њемачки везиста и у Бајерну, али и репрезентацији дуги низ година један од кључних фудбалера.

Међутим, компензација је стигла у виду Дагласа Коште из Шахтјора, односно Артура Видала из Јувентуса, који су неспорно одлични играчи, али ће јужноамеричком двојцу требати неко вријеме да се уходају у концепцију шпанског стручњака.

Гвардиола опет не треба много да брине јер је задржао окосницу екипе, посебно импресиван је напад са Френком Риберијем, Арјеном Робеном и Робертом Левандовским.

Ипак, упркос свим предностима пехар Суперкупа Њемачке отишао је у витрине Волфсбурга, вјероватно најопаснијег конкурента тиму из Минхена у предстојећој сезони.

Некадашњи шампион, док су Бундеслигом жарири и палили Един Џеко и Звјездан Мисимовић, голом проблематичног Данца Никласа Бендтнера је у финишу анулирао предност Бајерна и потом су „вукови“ послије бољег извођења пенала освојили трофеј Суперкупа.

Другопласирани тим из претходне сезоне је сигурно пријетња Бајерну на одбрану титуле из неколико разлога: Имају искусан тим, доброг тренера Дитера Хекинга, те добра појачања у лику Макса Крузеа и Андреа Ширлеа, који је дошао из Челсија. Ипак, њихове амбиције и успјеси у великој мјери зависе и од останка Кевина Де Бреујнеа и Рикарда Родригеза, које тражи пола Европе, посебно велики енглески и шпански клубови.

Потенцијални изазивач за Бајерн у надолазећој сезони Бундеслиге могао би да буде Бајер из Леверкузена, који је подмладио тим, посебно одбрану коју су напустили ветерани Емир Спахић и Филип Фолшелд, а наслиједили млађахни Кристоф Крејмер, Џонатан Тах и Чилеанац Чарлс Арангуиз.

Наравно, да нико од њих нема квалитет Де Брујнеа или Франка Риберија, али ће нови тренер „апотекара“ Роберт Шмит, који је у априлу стигао из Ред Бул Салцбурга укомпоновати екипу и ако ништа друго барем пробати да помрси рачуне Бајерну.

За отписивање нису ни „милионери“ из Дортмунда иако су претходне сезоне једва изборили пласман у квалификације за Лигу Европе и остали без легендарног тренера Јиргена Клопа, који је послије седам година у Борусији напустио кормило.

Клоп је узео годину дана да се одмори, па је на клупу клуба са „Вестфалена“ експресно именован Томас Тухел за његовог насљедника.

Словенац Кевин Кампл из Ред Бул Салцбурга (12 милиона евра) односно Гонзало Кастро из Бајер Леверкузена (11 милиона евра) су најскупља појачања „милионера“, које је овог љета напустио и некадашњи играч Партизана Милош Јојић и потписао за Келн.

Чини се ипак, да ће Тухел у првој сезони тешко успјети да озбиљније припријети Баварцима у борби за титулу, али његова предност ће бити потпуна растерећеност јер је од управе добио „одријешене руке“ што се тиче „салатаре“. Њихов домет ове сезоне је пласман међу четири најбоља тим Бундеслиге.

Као фаворити из другог плана могли би ускочити Борусија Менхенгладбах, Шалке , Аугсбург или чак Хофенхајм, који је послије пет година у московоском Динаму у Бундеслигу вратио једног од легендарних нападача Њемачке Кевина Курањија.

Борусија из Менхенгладбаха са Лусијаном Фавром је такође респектабилан ривал и вјероватно ће у мају 2016. године када се буде подвлачила црта бити у горњем дијелу табеле.

Али тешко да ће успјети да озбиљније запријете минхенском гиганту, који ће само неко чудо спријечити да освоји четврти узастопни трофеј.

Али опет, то је Бундеслига, никад се не зна.

Бајерн је под вођством Уда Латека био првак 1972, 1973, 1974.године, па је серију прекинула Борусија Менхенгладбах. У осамдесетим је „салатару“ освајао 1985, 1986, 1987. али је четворку тренеру Уду Латеку спријечио Вердер из Бремена. Крајем деведесетих и почетком новог вијека су под тренерском палицом Отмара Хицфелда такође освојена три трофеја (1999, 2000, 2001), да би се сљедеће сезоне испријечила Борусија Дортмунд.

Играчи БиХ и Србије у Бундеслиги
Емир Спахић (ХСВ), Ермин Бичакчић (Хофенхајм), Сејад Салиховић (Хофенхајм), Изет Хајровић (Вердер), Сеад Колашинац (Шалке), Ведад Ибишевић (Штутгарт), Гојко Качар (ХСВ), Матија Настасић (Шалке), Милош Јојић (Келн), Невен Суботић (Борусија Дортмунд), Слободан Медојевић (Ајнтрахт), Александар Игњовски (Ајнтрахт), Мијат Гаћиновић (Ајнтрахт), Филип Костић (Штутгарт).

БУНДЕСЛИГА, ПРВО КОЛО

Петак (20.30 х)

Бајерн - Хамбургер (20.30 х)

Субота (15.30 х)

Бајер Леверкузен - Хофенхајм

Аугсбург - Херта

Вердер - Шалке

Мајнц - Инглштат

Дармштат - Хановер

Борусија Дортмунд - Борусија Менхенгладбах (18.30 х)

Недјеља

Волфсбург - Ајнтрахт (15.30 х)

Штутгарт - Келн (17.30 х)

Коментари / 0

Оставите коментар