Kreće Bundesliga! Bajern i samo Bajern!

Predstojeća sezona Bundeslige jasna je i onima koji ne prate podrobnije fudbal - minhenski Bajern je najveći favorit za novu 26. po redu titulu prvaka, četvrtu uzastopnu, što nije uspjelo dosad nijednom bavarskom timu u istoriji.

Fudbal 13.08.2015 | 23:00
Kreće Bundesliga! Bajern i samo Bajern!

Predstojećeg petka počinje nova sezona elitnog njemačkog fudbalskog šampionata i to nekada velikim derbijem između Bajerna i Hamburgera u Minhenu.

Bavarski gigant iako ima ubjedljivo najviše pehara u njemačkom fudbalu, nikad u svojoj bogatoj istoriji nije bio četiri puta uzastopno šampion.

Ni generacija predvođena Kajzerom Francom Bekenbauerom i Gerdom Milerem u sedamdesetim, odnosno Diterom Henesom i Lotarom Mateusom u osamdesetim ili ona kasnija na čelu sa Oliverom Kanom i Memetom Šolom.

Taj rekord bi po svemu sudeći mogao da bude oboren ove sezone.

Bajern za taj poduhvat ima bukvalno sve na raspolaganju - od odličnog rukovodstva na čelu sa Karlom Hopnerom i Karl-Hajncom Rumenigeom, preko sjajnih fudbalera, odličnog trenera Pepa Gvardiolu, armiju navijača i posljednje, možda i najvažnije, fantastične finansijske uslove, koji su krunisani ogromnim sponzorskim ugovorom sa „Adidasom“.

Ekipa Pepa Gvardiole, koja je tri godine uzastopno superiorno osvojila „salataru“, ostala je bez Bastijana Švajštajgera, koji se skrasio se na Old Trafordu navodno na nagovor djevojke, srpske teniserke Ane Ivanović.

Njegov odlazak u Mančester junajted nakon 17 godina u minhenskom klubu mora se tretirati kao gubitak na sredini terena jer je njemački vezista i u Bajernu, ali i reprezentaciji dugi niz godina jedan od ključnih fudbalera.

Međutim, kompenzacija je stigla u vidu Daglasa Košte iz Šahtjora, odnosno Artura Vidala iz Juventusa, koji su nesporno odlični igrači, ali će južnoameričkom dvojcu trebati neko vrijeme da se uhodaju u koncepciju španskog stručnjaka.

Gvardiola opet ne treba mnogo da brine jer je zadržao okosnicu ekipe, posebno impresivan je napad sa Frenkom Riberijem, Arjenom Robenom i Robertom Levandovskim.

Ipak, uprkos svim prednostima pehar Superkupa Njemačke otišao je u vitrine Volfsburga, vjerovatno najopasnijeg konkurenta timu iz Minhena u predstojećoj sezoni.

Nekadašnji šampion, dok su Bundesligom žariri i palili Edin Džeko i Zvjezdan Misimović, golom problematičnog Danca Niklasa Bendtnera je u finišu anulirao prednost Bajerna i potom su „vukovi“ poslije boljeg izvođenja penala osvojili trofej Superkupa.

Drugoplasirani tim iz prethodne sezone je sigurno prijetnja Bajernu na odbranu titule iz nekoliko razloga: Imaju iskusan tim, dobrog trenera Ditera Hekinga, te dobra pojačanja u liku Maksa Kruzea i Andrea Širlea, koji je došao iz Čelsija. Ipak, njihove ambicije i uspjesi u velikoj mjeri zavise i od ostanka Kevina De Breujnea i Rikarda Rodrigeza, koje traži pola Evrope, posebno veliki engleski i španski klubovi.

Potencijalni izazivač za Bajern u nadolazećoj sezoni Bundeslige mogao bi da bude Bajer iz Leverkuzena, koji je podmladio tim, posebno odbranu koju su napustili veterani Emir Spahić i Filip Folšeld, a naslijedili mlađahni Kristof Krejmer, Džonatan Tah i Čileanac Čarls Aranguiz.

Naravno, da niko od njih nema kvalitet De Brujnea ili Franka Riberija, ali će novi trener „apotekara“ Robert Šmit, koji je u aprilu stigao iz Red Bul Salcburga ukomponovati ekipu i ako ništa drugo barem probati da pomrsi račune Bajernu.

Za otpisivanje nisu ni „milioneri“ iz Dortmunda iako su prethodne sezone jedva izborili plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope i ostali bez legendarnog trenera Jirgena Klopa, koji je poslije sedam godina u Borusiji napustio kormilo.

Klop je uzeo godinu dana da se odmori, pa je na klupu kluba sa „Vestfalena“ ekspresno imenovan Tomas Tuhel za njegovog nasljednika.

Slovenac Kevin Kampl iz Red Bul Salcburga (12 miliona evra) odnosno Gonzalo Kastro iz Bajer Leverkuzena (11 miliona evra) su najskuplja pojačanja „milionera“, koje je ovog ljeta napustio i nekadašnji igrač Partizana Miloš Jojić i potpisao za Keln.

Čini se ipak, da će Tuhel u prvoj sezoni teško uspjeti da ozbiljnije priprijeti Bavarcima u borbi za titulu, ali njegova prednost će biti potpuna rasterećenost jer je od uprave dobio „odriješene ruke“ što se tiče „salatare“. Njihov domet ove sezone je plasman među četiri najbolja tim Bundeslige.

Kao favoriti iz drugog plana mogli bi uskočiti Borusija Menhengladbah, Šalke , Augsburg ili čak Hofenhajm, koji je poslije pet godina u moskovoskom Dinamu u Bundesligu vratio jednog od legendarnih napadača Njemačke Kevina Kuranjija.

Borusija iz Menhengladbaha sa Lusijanom Favrom je takođe respektabilan rival i vjerovatno će u maju 2016. godine kada se bude podvlačila crta biti u gornjem dijelu tabele.

Ali teško da će uspjeti da ozbiljnije zaprijete minhenskom gigantu, koji će samo neko čudo spriječiti da osvoji četvrti uzastopni trofej.

Ali opet, to je Bundesliga, nikad se ne zna.

Bajern je pod vođstvom Uda Lateka bio prvak 1972, 1973, 1974.godine, pa je seriju prekinula Borusija Menhengladbah. U osamdesetim je „salataru“ osvajao 1985, 1986, 1987. ali je četvorku treneru Udu Lateku spriječio Verder iz Bremena. Krajem devedesetih i početkom novog vijeka su pod trenerskom palicom Otmara Hicfelda takođe osvojena tri trofeja (1999, 2000, 2001), da bi se sljedeće sezone ispriječila Borusija Dortmund.

Igrači BiH i Srbije u Bundesligi
Emir Spahić (HSV), Ermin Bičakčić (Hofenhajm), Sejad Salihović (Hofenhajm), Izet Hajrović (Verder), Sead Kolašinac (Šalke), Vedad Ibišević (Štutgart), Gojko Kačar (HSV), Matija Nastasić (Šalke), Miloš Jojić (Keln), Neven Subotić (Borusija Dortmund), Slobodan Medojević (Ajntraht), Aleksandar Ignjovski (Ajntraht), Mijat Gaćinović (Ajntraht), Filip Kostić (Štutgart).

BUNDESLIGA, PRVO KOLO

Petak (20.30 h)

Bajern - Hamburger (20.30 h)

Subota (15.30 h)

Bajer Leverkuzen - Hofenhajm

Augsburg - Herta

Verder - Šalke

Majnc - Inglštat

Darmštat - Hanover

Borusija Dortmund - Borusija Menhengladbah (18.30 h)

Nedjelja

Volfsburg - Ajntraht (15.30 h)

Štutgart - Keln (17.30 h)

Komentari / 0

Ostavite komentar