Хрвати баш упорни: УЕФА, зашто минут ћутања?!

Посланик Хрватске у Европском парламенту Ружа Томашић жалила се Мишелу Платинију због минута ћутања жртвама "Олује" моји је одржан уочи меча Партизан - Стеауа у квалификацијама за Лигу шампиона.

Фудбал 14.08.2015 | 17:40
Хрвати баш упорни: УЕФА, зашто минут ћутања?!

Нови неразуман глас из Хрватске!

Након што је невладина организација Хрватски хелсиншки одбор за људска права (ХХО) критиковао УЕФА што је дозволила Партизану да меч против Стеауе у квалификацијама за Лигу шампиона почне минутом ћутања у знак поштовања према убијеним и протераним Србима из Книнске крајине 1995. године, исто је данас учинила и једна хрватска политичарка.

Посланик Хрватске у Европском парламенту Ружа Томашић упутила је данас писмо председнику Европске фудбалске уније Мишелу Платинију у којем је изразила незадовољство што је Партизану одобрен минут тишине због обележавања две деценије од прогона Срба из Хрватске.

Томашић која је и председница Хрватске конзервативне странке, у писму је навела да се таквим потезом УЕФА "огрешила о политику кровне фудбалске организације - ФИФА - и правоснажне пресуде међународних судова", пренела је Хина.

"Као заступница у Европском парламенту најоштрије осуђујем овакву политизацију спорта. Такође, сматрам да је моја дужност да реагујем и на неуједначене критеријуме које примењује Ваша континентална организација у односу на кровну светску организацију ФИФА", навела је Томашић у писму.

Она је подсетила да је 19. новембра 2013. године на утакмици баража за пласман на Светско првенство у Бразилу између Хрватске и Исланда на стадиону Максимир транспарент садржаја: "Запамтите Вуковар" морао да буде уклоњен, а хрватски репрезентативац Јосип Шимунић драстично кажњен са десет утакмица суспензије "због скандирања политичких порука након завршетка исте те утакмице".

"Иако Вам је, верујем, минут тишине на утакмици Партизан - Стеауа представљен као хумани чин одавања пијетета људској патњи, реч је еклатантном примеру коришћења спорта у политичке и пропагандне сврхе", навела је она.

"Наиме, сви међународни судови који су пресуђивали о војној операцији 'Олуја' утврдили су да није било организованог протеривања српских цивила у склопу или након операције, већ да се радило о организованој евакуацији коју је замислило и спровело вођство тзв. Републике Српске Крајине", истакла је Томашић.

Томашић је од Платинија затражила да спроведе "унутрашњу истрагу" због тог случаја.

"Ако одлучите да за тим нема потребе и тиме подржите политизацију и двоструке критеријуме у европском фудбалу, бићу присиљена да покренем ово питање у Европском парламенту", пише у писму Томашић упућеном председнику УЕФА.

На дан одигравања утакмице Партизан - Стеауа, а било је то 5. августа, у Србији је био проглашен Дан жалости.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Милојко Бања Лука

14.08.2015 16:22

Која глупача минутом ћутања је одата пошта страдалим у олуји и када се већ позива на оно ругло од хага онда је могла прочитати и да су почињени злочини над Србима али шта рећи када ни бн не зна ништа о Србима и Српском језику "моји је одржан" усташка посла а за све су криви ствараоци хрватске и словеније као и бих тито краљ александар пре њега и слобо који је зарадио да му подигну исламисти у сарајеву,приштини,тирани као и усташе у загребу и љубљани златан споменик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко се то зали

14.08.2015 16:30

Ма ко то реце они сто свуда по стадионима пијевају за Дом спремни и цртају Кукасте крстове на Трибинама и на утакмици против Италије ста та Нација хоце висе како их није стид и срамота да зину. Нико није са минутом цутања никог вредјао нити су били икакви транспаренти против икога а то сто је УЕФА Партизану дозволила нека се УЕФИ зале. Али могуце да су и они тразили дозволу за Кукасти Крст против Италије.

ОДГОВОРИТЕ