Hrvati baš uporni: UEFA, zašto minut ćutanja?!

Poslanik Hrvatske u Evropskom parlamentu Ruža Tomašić žalila se Mišelu Platiniju zbog minuta ćutanja žrtvama "Oluje" moji je održan uoči meča Partizan - Steaua u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Fudbal 14.08.2015 | 17:40
Hrvati baš uporni: UEFA, zašto minut ćutanja?!

Novi nerazuman glas iz Hrvatske!

Nakon što je nevladina organizacija Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) kritikovao UEFA što je dozvolila Partizanu da meč protiv Steaue u kvalifikacijama za Ligu šampiona počne minutom ćutanja u znak poštovanja prema ubijenim i proteranim Srbima iz Kninske krajine 1995. godine, isto je danas učinila i jedna hrvatska političarka.

Poslanik Hrvatske u Evropskom parlamentu Ruža Tomašić uputila je danas pismo predsedniku Evropske fudbalske unije Mišelu Platiniju u kojem je izrazila nezadovoljstvo što je Partizanu odobren minut tišine zbog obeležavanja dve decenije od progona Srba iz Hrvatske.

Tomašić koja je i predsednica Hrvatske konzervativne stranke, u pismu je navela da se takvim potezom UEFA "ogrešila o politiku krovne fudbalske organizacije - FIFA - i pravosnažne presude međunarodnih sudova", prenela je Hina.

"Kao zastupnica u Evropskom parlamentu najoštrije osuđujem ovakvu politizaciju sporta. Takođe, smatram da je moja dužnost da reagujem i na neujednačene kriterijume koje primenjuje Vaša kontinentalna organizacija u odnosu na krovnu svetsku organizaciju FIFA", navela je Tomašić u pismu.

Ona je podsetila da je 19. novembra 2013. godine na utakmici baraža za plasman na Svetsko prvenstvo u Brazilu između Hrvatske i Islanda na stadionu Maksimir transparent sadržaja: "Zapamtite Vukovar" morao da bude uklonjen, a hrvatski reprezentativac Josip Šimunić drastično kažnjen sa deset utakmica suspenzije "zbog skandiranja političkih poruka nakon završetka iste te utakmice".

"Iako Vam je, verujem, minut tišine na utakmici Partizan - Steaua predstavljen kao humani čin odavanja pijeteta ljudskoj patnji, reč je eklatantnom primeru korišćenja sporta u političke i propagandne svrhe", navela je ona.

"Naime, svi međunarodni sudovi koji su presuđivali o vojnoj operaciji 'Oluja' utvrdili su da nije bilo organizovanog proterivanja srpskih civila u sklopu ili nakon operacije, već da se radilo o organizovanoj evakuaciji koju je zamislilo i sprovelo vođstvo tzv. Republike Srpske Krajine", istakla je Tomašić.

Tomašić je od Platinija zatražila da sprovede "unutrašnju istragu" zbog tog slučaja.

"Ako odlučite da za tim nema potrebe i time podržite politizaciju i dvostruke kriterijume u evropskom fudbalu, biću prisiljena da pokrenem ovo pitanje u Evropskom parlamentu", piše u pismu Tomašić upućenom predsedniku UEFA.

Na dan odigravanja utakmice Partizan - Steaua, a bilo je to 5. avgusta, u Srbiji je bio proglašen Dan žalosti.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Milojko Banja Luka

14.08.2015 16:22

Koja glupača minutom ćutanja je odata pošta stradalim u oluji i kada se već poziva na ono ruglo od haga onda je mogla pročitati i da su počinjeni zločini nad Srbima ali šta reći kada ni bn ne zna ništa o Srbima i Srpskom jeziku "moji je održan" ustaška posla a za sve su krivi stvaraoci hrvatske i slovenije kao i bih tito kralj aleksandar pre njega i slobo koji je zaradio da mu podignu islamisti u sarajevu,prištini,tirani kao i ustaše u zagrebu i ljubljani zlatan spomenik.

ODGOVORITE
Name

Ko se to zali

14.08.2015 16:30

Ma ko to rece oni sto svuda po stadionima pijevaju za Dom spremni i crtaju Kukaste krstove na Tribinama i na utakmici protiv Italije sta ta Nacija hoce vise kako ih nije stid i sramota da zinu. Niko nije sa minutom cutanja nikog vredjao niti su bili ikakvi transparenti protiv ikoga a to sto je UEFA Partizanu dozvolila neka se UEFI zale. Ali moguce da su i oni trazili dozvolu za Kukasti Krst protiv Italije.

ODGOVORITE